Pornește caravana teatrală a proiectului ”Cultură’n șură” !

Posted on iunie 24, 2016

3La țară se anunță o vară culturală

10391382_583773418406595_508755938276061093_n

Caravana teatrală „Cultură’n șură” pornește prin Transilvania la sfârșitul lunii iunie

Pentru al patrulea an la rând proiectul „Cultură’n șură” transformă șurile unor săteni în scene de teatru. „Cultură’n șură” își propune reintroducerea comunităților de la sat pe harta culturală profesionistă în patru pași simpli: se montează spectacolul, se iese la cules de sate, se caută șuri primitoare și se invită toată suflarea la teatru. Se dorește împărtășirea bucuriei oferite de teatru cu toți cei aflați departe de scenele orașelor. „Cultură’n șură” oferă educație, cultură și divertisment totodată, devenind un eveniment marcant în viața comunității.

Regizorul Victor Olăhuț, inițiatorul și managerul proiectului, împreună cu actorii Corina Moise, Florentina Năstase, Silva Schmidt și Alexandru Minculescu vor juca piesa „Fisura” de Flavius Lucăcel în trei sate din județele Cluj, Alba și Sibiu. Startul proiectului va fi dat de reprezentația de la Muzeul Satului din Baia Mare, la invitația directorului Teatrului Municipal, Radu Macrinici, vizând includerea în traseul caravanei teatrale și a unor sate din Maramureș, pe viitor.

Florentina Nastase si George Constantinescu in Cerere casatorie la Hida foto Mihai Ciama

 Calendarul reprezentațiilor susținute în șuri este următorul:

30 iunie ora 22:00 – Muzeul Satului Baia Mare, în șura „Valea Vinului”

1 iulie ora 21:30 – comuna Râșca, județul Cluj, în curte la Viorel a lu’ Boașcă

2 iulie ora 21:30 – Galda de Jos, județul Alba, la Liviu a  lu’ Pilu, lângă Hudița Morii

3 iulie ora 21:30 – satul Săsăuș, comuna Chirpăr, județul Sibiu, la Valentin Oltean, Casa Cantorului

Intrarea la spectacolele susținute în sate este gratuită!

*

Fisura

de Flavius Lucăcel

download (4)

Pentru Michi şi Ani, cămara este centrul universului, dar când fisura amenință să distrugă echilibrul vieții lor, cei doi trebuie să ia toate măsurile pentru a o opri. Cine este duşmanul nevăzut care provoacă paguba? Să fie tramvaiul? Să fie traficul nemilos de pe strada adiacentă? Să fie trenurile? Oricare ar fi talia inamicului, bătrânii sunt gata să se ia la trântă cu el!

Distribuția: Corina Moise, Florentina Năstase, Silva Schmidt, Alexandru Minculescu

Scenografia: Ioana Olăhuț

Muzica: Indie Folker

Regia: Victor Olăhuț

”Aceasta este una dintre cele mai reușite piese scrise de Flavius Lucăcel pînă acuma și, categoric, cea mai ofertantă pentru actori și regizor. O piesă „ionesciană”, despre absurdul care invadează viața domestică transformând pașnicul cuplu de bătrînei îndrăgostiți de murături, în adevărați teroriști („deraiori” în serie…), fericiți să numere… cadavrele rămase în urma accidentelor pe care le produc. Viața de afară le terorizează micuța viață familială iar atunci procedează și ei în consecință. Desigur, fără vreun rezultat, fisura din cămară crește continuu (precum cadavrul dintr-o piesă celebră…) iar jocul comic și grotesc totodată, poate continua la nesfîrșit, ca un perpetuum mobile.

Replici sprintene, cu priză la public, o pendulare între rîs și plîns, nimic nu pare prea serios în lumea aceasta crepusculară în care trăim, fără șanse concrete de a (mai) repara ceva… Personajele sînt caricaturi simpatice care uneori se mișcă parcă manevrate de nevăzute sfori, precum marionetele, ba chiar și cîntă! Nu este tocmai un musical, e mai degrabă vorba despre un soi de vodevil, cu „cînticele” haioase (bine „gîndite” de compozitorul IndieFolker…), presărate ici colo… la momentul potrivit. […]”

Radu Ţuculescu, în revista Tribuna

*

Pentru mai multe detalii despre proiectul „Cultură’n șură”, vă stăm la dispoziție:

facebook.com/culturansura

*