Ioan‐Aurel Pop este istoric român, profesor universitar și membru al Academiei Române. Director al Centrului de Studii Transilvane al Academiei Române, a condus şi Institutul Cultural Român din New York (SUA), precum și Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică din Veneția (Italia). Din martie 2012, este Rectorul Universității „Babeș‐Bolyai” din Cluj‐Napoca. Din 2015, este președintele Comitetului Național al Istoricilor din România și reprezentantul României în Comitetul Internațional de Științe Istorice. Membru în diverse academii și organizații științifice naționale și internaționale, visiting professor al unor universităţi din SUA, Franţa şi Italia, acad. prof. dr. Ioan‐Aurel Pop este, de asemenea, autor a peste cincizeci (50) de cărți, tratate și manuale, și a peste trei sute (300) de studii și articole, publicate la edituri de prestigiu și în periodice din peste 20 de țări din Europa, America și Asia. Temele predilecte de cercetare fac parte din domeniul istoriei medievale și moderne timpurii: instituții ale Transilvaniei, relații între Țările Române, națiunea medievală, raporturi româno‐maghiare, paleografia latină și limba latină ca limbă a izvoarelor.
*
*
Ioan‐Aurel Pop restituie la modul ştiinţific, dar şi afectiv, o forma mentis autohtonă, continuând astfel linia de referinţă a istoricilor şi universitarilor transilvăneni.
Mircea Muthu
* * *
Transilvania – starea noastră de veghe este o excelentă carte de vizită. Îl găsim aici pe Ioan-Aurel Pop istoricul, cel pentru care trecutul nu e simplă literă moartă sau inventar de cronologii seci şi controversate, ci chiar temelia prezentului. El este autor şi coordonator de impresionante spectacole ale rădăcinilor noastre – întrepătrunse cu ale altor neamuri, dar păstrându-şi autonomia şi specificitatea. Îl descoperim pe cititorul şi degustătorul de literatură bună, pentru care textul scris se cuvine a fi nu doar exact şi nepărtinitor în încheierile sale, ci şi rostit memorabil, în cuvinte potrivite care să probeze caratele limbii române. Îl întâlnim în fiecare pagină pe Ioan-Aurel Pop omul cetăţii, prezent în miezul lucrurilor şi gata să pună umărul la bunul lor mers. Atent la seisme mai mari ori mai mărunte ale vremii, intervine prompt şi expresiv de câte ori simte că punctul pe i a fost rătăcit în polemici goale. Îl găsim pe Profesorul îndrăgostit de Universitate şi de rosturile acesteia în lumea contemporană, cel care ştie, pe urmele lui Vasile Pârvan, care este „datoria vieţii noastre”. Citim elogiile sale atent cumpănite la marile figuri ale culturii naţionale şi argumentele sale ferme despre legitimitatea sentimentului naţional. E prezent pretutindeni, în fiecare literă, ardeleanul, de veghe la statura „învăţatei Transilvanii”, lucrând la durarea ei fiindcă îi ştie durerea. Da, e o carte de vizită. Pentru autor, dar şi pentru Transilvania. Pentru noi.
Irina Petraş
*
Iată un bun prilej să ne amintim de monumentala lucrare a lui Victor Jinga, Probleme fundamentale ale Transilvaniei, (apărută la Editura ASTRA, Brașov, în 1945) din a cărei pagină finală credem a fi potrivit să cităm aceste rînduri, pentru actualitatea lor dar și pentru vibrația care s-a transmis, nu ne îndoim, și în opera istoricului Ioan-Aurel Pop:
”În nici o pagină a acestei cărți gîndul nostru nu s-a îndepărtat de Transilvania și oamenii ei. Dacă am dat, uneori, problemelor Transilvaniei conturul mai cuprinzător impus de valabilitatea ideilor generale, am făcut aceasta din convingerea că puțin transilvanism ne îndepărtează de Țară și umanitate, mult transilvanism ne apropie.
România fiind, ceea ce numea N. Iorga: un Stat de necesitate europeană, am arătat cît de mult este Transilvania un pămînt de mare și autentică necesitate românească.”
_____________
Citat după Victor Jinga, Probleme fundamentale ale Transilvaniei, Ediția a II-a, Îngrijită de Mihai D. Drecin și Margareta Susana Spânu, Postfață de Mihai D. Drecin, Muzeul Județean de Istorie Brașov, 1995, p.702.
*
magda ursache
august 25, 2016
Istoric autentic Profesorul Ioan -Aurel Pop. As fi vrut sa particip la lansare.magda u.
haitchi
august 25, 2016
Reblogged this on Democraţia Banilor and commented:
La mine acasă, în Clujul meu drag
Dan Danila
august 25, 2016
Tot Ioan-Aurel Pop este cel care i-a luat apararea lui Ponta cand acesta a fost acuzat de plagiat… sa nu uitam…
vasilegogea
august 25, 2016
@Dan Danila
Pentru corecta aducere aminte, iată declarația dată pentru MEDIAFAX, de prof. I.A.P:
„In cazurile de plagiat se pronunta niste organisme abilitate ale statului roman si eu nu sunt de acord cu dezordini si indiscipline, exista comisii de etica care se pronunta. Consiliul general de atestare a diplomelor si titlurilor universitare, care a luat aceasta decizie in cazul lui Victor Ponta, nu are atributii directe in cazurile de plagiat, ci doar in conditiile regulamentului sau. Adica in conditiile in care o comisie de specialitate discuta un plagiat, acel plagiat ajunge pe masa consiliului dupa ce a fost discutat de comisia de specialitate, or in acest caz comisia de juristi din cadrul consiliului nu s-a pronuntat.
Acest consiliu al nostru nu are intre atributiile lui prioritare discutarea plagiatelor decat in masura in care vin de la comisiile de specialitate. Or, dupa stiinta mea, o comisie de specialitate de drept care sa fi discutat lucrarea nu s-a intrunit si nu exista un motiv pentru care Consiliul general sa se pronunte cu atata graba”.
„Eu nu puteam participa la o instanta care nu era in regula. Aceasta reorganizare era absolut necesara, in conditiile in care eu sunt rectorul UBB, dar aceasta universitate nu era reprezentata in consiliu, cata vreme eu am fost ales membru din partea Academiei Romane, nu a UBB”
„Eu nu pot sa spun daca o lucrare de mecanica fluidelor este plagiat sau nu si nici despre o lucrare de drept fiindca fiecare domeniu are specificul sau. Mai am un motiv serios sa nu ma pronunt in acest moment, pentru ca eu nu accept sa ma pronunt in situatii de acest gen decat atunci cand se face din ratiuni stiintifice. Eu accept sa particip la discutarea unor teze de doctorat cand ratiunile stiintifice sunt prioritare, cand o lucrare disturba moralitatea unui domeniu, cand impiedica evolutia fireasca a domeniului. Or aici se dovedeste ca graba strica treaba. Un plagiat ramane plagiat, dar ma intreb daca un plagiat posibil intamplat acum opt – noua ani n-a tulburat pana acum domeniul juridic si a ajuns dintr-o data sa-l tulbure in acest moment”.
Așadar, nu e vorba despre ”a lua apărarea lui Ponta”, ci de formularea unor exigențe de competență reală pentru organismele care sînt abilitate să evalueze, din punct de vedere științific, tezele de doctorat în general. Nu despre persoane, ci despre principii și instituții.
dezideriududas
august 25, 2016
@ Vasile Gogea
Se vede ca dom’Pop n-a mai rezistat ca om de bine ( unde sunt rezistentii de altadata ? )….Pai toate lucrarile de mecanica fluidelor sunt plagiate. La lucrarile de Dre(a)pt(a), e si mai si…Pai, cum pot fi de Stang(a) ? Aici, greseala cu Ponta e…, vorba lui Tismaneanu ( competitia e grea si « complexa »…. : vorbele au ramas la juniori, faptele au apucat sa se termine la seniori…)…, galactica. Partea reala a « numerelor complexe » din galaxii o cunoastem de dinainte de 1990, partea imaginara, de dupa…
Comisia Panta rhei (la fluide) sau Barross(u) de Stanga-Dreapta-Sus-Jos ( la ciocanelul pentru masa statului de drept )