Armoniile din „Codex Caioni”, cu Ansamblul de muzică veche „Kájoni Consort” , la Centrul cultural Sinagoga din Bistrița

Posted on septembrie 2, 2016

0muzica_1

Dacă vă plac Bartok Béla, Phoenix sau Harry Tavitian, atunci aveți suficiente motive să nu ratați concertul extraordinar al Ansamblului de muzică veche „Kájoni Consort”, susținut de cei 12 muzicieni care îl compun, la Centrul cultural ”Sinagoga”. Repertoriul lor cuprinde opere laice şi bisericeşti, instrumentale şi vocale ale compozitorilor din secolele XIV–XVII, între care, un loc principal îl ocupă lucrări din celebrul Codex Caioni,  alcătuit de călugărul franciscan umanist, din Transilvania, , constructor de orgi și organist, Ioan Căianu (cunoscut și ca Johannes Caioni, Kájoni János), născut la 8 martie 1629 în Căianu Mic și trecut la cele veșnice în 25 aprilie 1687, la Lăzarea. Iniţiatoarea manifestării este Katalin Plesch, din partea Filialei Bistriţa a Societăţii Maghiare de Cultură din Transilvania.

(Conf. cotidianul Mesagerul de Bistrița-Năsăud, http://www.mesagerul.ro/2016/08/31/muzica-veche-cu-kajoni-consort-ion-caianu)

*

 

Kájoni_János-001

 

300px-Manastirea_lazarea_exterior

 

 

 

 

 

 

.

Mănăstirea din Lăzarea,

unde Ioan Căianu a redactat o mare parte din conținutul codicelui.

*

 

(Sursa informații și foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Codex_Caioni)

*

P.S. Pentru cei care se află prea departe de Bistrița, iată o ”compensație”, pe care am găsit-o pe YouTube, cu Ansamblul  „Kájoni Consort” :

*

Reclame
Posted in: Uncategorized