Din nou despre soarta Casei Scriitorilor de la Valea Vinului

Posted on septembrie 9, 2016

11Casa Scriitorilor de la Valea Vinului, distrusă cu bună intenţie? O istorie de 150 de ani, năruită de generaţia noastră. Există o speranţă !

dscn6722

*

rasunetul

MENUȚ MAXIMINIAN:

Mihail Sadoveanu, Lucian Blaga, George Coşbuc, Liviu Rebreanu, Hortensia Papadat Bengescu, dar şi Ana Blandiana sau Andrei Pleşu poposeau cu drag la Casa de Creaţie a Scriitorilor din Valea Vinului. Aparţinând Uniunii Scriitorilor din România, ridicată cu mult înainte de 1900, „Casa” are două clădiri de o frumuseţe rară, care au aparţinut în trecut Casei Regale, fiind construite în stilul hotelurilor elveţiene.

La sărbătoarea comunei Rodna am dorit să vizităm şi acest spaţiu cultural, rămânând profund dezamăgiţi. Nimic nu mai este în picioare din ce a fost altădată, aici aşteptându-ne doar un cal, care păştea liniştit în curtea unde altădată scriitorii se plimbau în ceas de vacanţă. O localnică ne spune că în trecut aici venea toată spuma literaturii şi că mai sus este un loc unde erau băi terapeutice.

„Din păcate, nimic din tot ceea ce a fost nu mai este astăzi. Vă rugăm să trageţi un semnal de alarmă, pentru că au rămas doar pereţii dintr-o istorie cu care ne mândrim”, ne-a declarat femeia.

Am vizitat toate camerele din Complexul Casa Scriitorilor, rămânând nu doar şocaţi de ceea ce am văzut, ci şi cu întrebarea dacă nu cumva aceasta a fost distrusă intenţionat. Toate geamurile sunt sparte, uşile scoase din ţâţâni, podelele rupte, la fel saltelele de la paturi tăiate cu cuţitul, dulapurile dacă mai există sunt făcute şi acestea ţăndări. Oare cine a dorit să se răzbune pe acest monument istoric? Lăsată în uitare, nepăsându-i numănui de ea, aruncându-se vina de la o instituţie la alta, Casa Scriitorilor aproape că nu mai există. Nici autorităţile locale, nici cele judeţene nu au făcut nimic concret pentru ca acest edificiu cultural-turistic să rămână în picioare. Sperăm să nu fi fost interese odată cu construirea unor pensiuni în zonă.

Considerând că complexul este prea departe de Capitală şi lipsit de valoare (oare aşa să fie?), Uniunea Scriitorilor nu a dat prea mare importanţă îngrijirii şi păstrării acestuia într-un răspuns prin vicepreşedintele USR, Varujan Vosganian, spunându-le la Bistriţa scriitorilor : „Puteţi să uitaţi de Valea Vinului”.

Scriitoarea Florica Dura a făcut numeroase demersuri atât la USR, cât şi la Ministerul Culturii anexând documente şi fotografii despre obiectivul cultural a cărui istorie are aproape 150 de ani, din păcate, demersuri rămase fără soluţii concrete. Inclusiv Poliţia, la vremea când a fost sesizată că Casa Scriitorilor a fost devastată, în raportul ei a spus că totul este din „cauze naturale”. Oare timpul s-a transformat în om, reuşind să facă toate cele amintite mai sus în articol, inclusiv tăierea cu cuţitul a saltelelor şi furtul sobelor şi a veselei din bucătărie? Unde sunt frigiderele, perdelele, lenjeria, unde sunt cărţile lăsate de scriitori în bibliotecă, cum de curtea complexului a ajuns platformă pentru depozitarea buştenilor care erau rostogoliţi de pe deal până ajungeau în peretele casei?

O rază de speranţă, acum, după ce a fost depăşit şi al 12-lea ceas, există, dacă imobilul va fi trecut de la Ministerul Culturii, unde se află în momentul de faţă, în administrarea judeţului, directorul Bibliotecii Judeţene, Ioan Pintea, împreună cu conducerea judeţului gândindu-se la o soluţie pentru refacerea acestui obiectiv unic în peisajul cultural românesc. Preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Moldovan, ne-a declarat că doreşte să readucă acest complex la ceea ce a fost o dată, ba mai mult, Casa Scriitorilor să cuprindă, pe lângă spaţiile de cazare pentru scriitori şi o filială a Bibliotecii Judeţene, precum şi spaţii pentru derularea de activităţi culturale.

La rândul lui, managerul Ioan Pintea ne-a spus că a fost în mai multe rânduri la Bucureşti, întocmind dosare prin care se solicită trecerea acestor imobile în patrimoniul judeţului nostru. Deocamdată, deşi s-a promis soluţionarea problemei în cel mai scurt timp, Casa Scriitorilor nu are un proprietar, fiind undeva între Uniunea Scriitorilor din România şi Ministerul Culturii, care a înaintat actele mai departe la Ministerul Finanţelor şi Ministerul Justiţiei pentru ca imobilul să fie intabulat pe Ministerul Culturii. Mai apoi, se va face o donaţie către Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud.

Iată că, sunt şi oameni care iubesc cultura în judeţul nostru şi care doresc ca istoria acestor meleaguri să nu fie ştearsă, iar acest complex cultural să recapete renumele de altădată.
Dacă alţii încearcă să creeze istorie din orice bolovan (vezi exemplul Greciei), noi avem această istorie şi ar fi păcat să ne distrugem monumentele. Cu o campanie bună de promovare, cu siguranţă se vor găsi nu dosr scriitori, ci şi turişti care să viziteze şi să poposească în casa în care personalităţi marcante ale României şi-au conturat creaţia.

Sperăm să intervenim, pentru că altfel, într-un an-doi, istoria aceasta de 150 de ani ar dispărea. Şi ar fi păcat.

*

dscn6745

*

dscn6793

*

(Sursa text și foto:

http://www.rasunetul.ro/foto-socant-casa-scriitorilor-de-la-valea-vinului-distrusa-cu-buna-intentie-o-istorie-de-150-de-ani)

*

Da, sperăm și noi ca Răsunetul să aibă… ecou!

*