Insomniile Poetului
.
Dis de dimineață
Poetul Cetății
se așează pe scările de marmură
ale Bibliotecii.
Bibliotecarii,
ucenicii
magistrului de retorică,
tribunii și senatorii,
aristocrații
și scribii Curții
trec
pe lîngă el
fără să-l vadă.
Spre seară,
ies, pe rînd,
avînd ascunse,
în buzunare, pagini rupte
din cărțile Poetului.
Ultimul,
ca și cum ar părăsi un soclu improvizat,
sau un foișor de veghe,
Poetul
se retrage
la o adresă necunoscută
și
rescrie, toată noaptea,
poemele furate.
Vasile GOGEA
(Cluj, septembrie 2016)
*
Posted in: Propoieziţiile
Dorin Tudoran
septembrie 23, 2016
Mulțam foarte mult, Vasile dragă.
vasilegogea
septembrie 24, 2016
@Dorin Tudoran
Pentru mult prea puțin, Dorin!
Dezideriu Dudas
septembrie 24, 2016
Daca « transcendentalii » au suit filozofia pe «casa Romania» ( ultimul « lipici » s-a pus la GDS …, « imparatul » parand ca intreaba, de forma, « actorii », daca-i buna legatura / slab lipici insa, mai ales ca tabla se sudeaza, se cositoreste sau se ansambleaza ordonat…, fara a fi intrebata « diagrama Fe-C »…, nici de forma nici de fond. ), poate am ajuns in situatia in care un fel de «imanenti» ar trebui sa o dea jos…Astfel « ar scapa » si Romanul, daca nefasta lui, Romania, s-ar mai hodini dup-atata apasare…Deci, intr-adevar, PREA MULTA transcendenta, PREA PUTINA imanenta. Multumim poetului, de fapt poeziei, adica, « faptei si nu faptasului »….
Un « faptas » celebru ( se ruga pentru gardianul sau din inchisoare, Alexandru, pe care-l numea frate ) se apropiase odata, tocmai in experienta teribila a incarcerarii care i-a marcat viata, de « imanenta faptei », atunci, nici PREA MULT, nici PREA PUTIN ( il citeaza pe Marx – pag. 50, din 55, din « Rugati-va pentru fratele Alexandru ) ): “ La urma urmei nu are nici-o importanta daca aceasta Europa jalnica ar pieri – ceea ce, dealtfel, se va si intampla in curand, daca nu va avea loc o revolutie sociala – si daca atunci America va exploata vechiul sistem pe seama Europei “.
Pot adauga, eu, acum, ca Europa inca nu se poate reforma, desi America face eforturi disperate sa nu exploateze « vechiul sistem » ( daca n-ar face-o, China ar deveni aproape instantaneu prima putere economica mondiala, tocmai datorita fortei devoalate de acea cutremuratoare intuitie a batranului Marx ). Fac parte din categoria celor care cred ca am inteles ca Brexitul va fi fost o miscare de echilibru global exceptionala. Mai cred si ca isi are cauzalitatea in acea intuitie exceptionala a lui Marx expusa mai sus, adusa din « lumina zeilor » de Noica, noua ( Marx i s-ar fi adresat lui Tchekhov cu acele misterioase si inspaimantatoare cuvinte ) ! M-as bucura daca « mostenitorii » ( nicasieni ) mi-ar valida sau nu aceasta idee. Cum nu ma cheama Gigel, transcendent cred ca stau bine…. , imanent insa, nu ! « Imanentii » insa-s mai « banditi », asa ca, sigur ( nu chiar « certocrat » – mult prea…, putin prea…pentru ce-nu- ? ), cu ei ma voi intelege…si nu cred ca ei nu l-au cunoscut cel putin ( prea mult, n-ar fi cazul…) la fel de bine pe Noica. Nu e vorba doar de mostenirea Noica ci de Romania si de aceea « dezbaterea » nu se va sfarsi vreodata ! La Paltinis s-au putut contabiliza « sacosile puse la coada »… « La Romania », mai greu. Mai ales ca aici, deschis, « contabilitatea » e internationala. La Paltinis « contabilitatea » era mult mai simpla si nu neaparat internationala, cel putin nu deschis. Pentru Romania, « i s-a spus », globala.
SENSUL CEL BUN AL DIRECTIEI NATIONALE…..
Ioan Groșan
septembrie 25, 2016
Splendid poem, Vasile!
Ioan Costea
septembrie 25, 2016
Așa am înțeles, și cred că limpede ai arătat că poemele furate trebuie rescrise pentru a fi în bibliotecă, pe cînd vin alți furi… Altfel, pentru ce Poetul, pentru ce Poemele, pentru ce Biblioteca?
Chiar dacă, de un timp nu mai intervin, citesc, și am aflat, cred că pe blogul lui Liviu, că te așteaptă o intervenție de sănătate. Alături, îți strîng mîna, te aștept nedezmințit în foișorul tău de veghe!
Dana (Mara)
septembrie 26, 2016
Sanatate si toate cele bune!
haitchi
septembrie 27, 2016
Reblogged this on Democraţia Banilor and commented:
Un poet superb, Vasile GOGEA
andrei gazsi
septembrie 29, 2016
timpul nu are sentimente!
anonim
septembrie 30, 2016
daca, intr-o zi, ar veni nu un pretendent oarecare, ba chiar cel legitim, ma tem ca ar incrunta adanc din spranceana privind la ce-a ajuns patria poetilor. in fine, ar fi amarnic sa zaboveasca atat pe cine stie ce trepte, cred c-ar intra calare si ar taia nodul gordian dintr-o lovitura, dar la ce bun coroana peste un regat al tristetii?
Dezideriu Dudas
octombrie 2, 2016
@ andrei gazsi
Ma apropiasem recent de fenomenologie pe directia “identitatii”…., asociata natural comunitatii….
Mai sus, “poezia”…., mi-a determinat comentariul ( de mai jos…)…, aducand in contrapondere cunoscutul transcendentalism cu mai putin cunoscuta imanenta ( public, in Romania )…Pana la recesivitatea lui Mircea Florian n-a fost decat UN PAS…Aflu ca, tot in inchisoare, a devenit “recesiv” si el, ca si Noica…
Fara a intra in profunzime, aflu ca identitatea are ca si contrapondere recesiva, diferenta, de unde “culoarea dobrogeana”…. Desi pare ca pleaca, “poezia” ma duce din ce in ce mai “acasa”…
In acest context, recesiv, cred ca se poate spune ca sunt notiuni in contraponderi recesive, dihotomiile :
1. Timpul si Spatiul
2. Sentimentele si Interesele
De la “TIMPUL NU ARE SENTIMENTE”, formularea dvs., se poate ajunge la recesivitatea, sa-i zicem de rang II, SPATIUL ARE INTERESE ? Sa fie o lege globala aici ? In sensul ca este necesara echilibrarea periodica a contraponderilor recesive care determina dominanta civilizatiilor ? Este o formulare post-Toynbee ? “Sfarsitul istoriei” sa fi insemnat in 1992, cand a fost formulat, abia “inceputul geografiei” ? Sper sa fie o formulare post-Toynbee ! Aceasta evaluare, nu intr-o interpretare directa, ci prin Ed. Husserl….Deci nu deductia ne va salva ( imposibil de asimilat si de crezut in ea in conditiile actualului globalism ), cel putin deocamdata, daca ne va…, ci inductia….In acest sens orice tip de etapa de comunicare globala este cruciala. Hiatusurile pot fi fatale.
Dezideriu Dudas
Presedinte ASOCIATIA STRATEGIA DEZVOLTARII ROMANIEI – REGIUNEA DOBROGEA
( etapa promovare eveniment 3 dec. ac., “Romania. Acum” sau, “Romania, starea noastra de veghe”)