Remember: orașele ”Stalin” și… ”umbrele” lor

Posted on octombrie 15, 2016

6Un e-mail însoțit de cîteva imagini primite de la criticul și istoricul literar Mihaela Malea Stroie îmi amintește că am trăit o bună barte a vieții mele (pre- dar și post-decembriste) într-un oraș aflat o perioadă nu numai în umbra Tâmpei, dar și în ”umbra” lui Stalin. O ”umbră” a cărei ”răcoare” a persistat multă vreme și după ce orașul și-a recăpătat vechiul nume: Brașov.

decret-or-stalin

Curiozitatea m-a făcut să caut informații care să confirme sau să infirme singularitatea acestui episod pentru istoria vechiului burg transilvan, numit de-a lungul timpului și  KronstadtBrassó sau Corona. Căutarea a dat rezultat: pe site-ul

sigla-newsbv

sub semnătura  directorului Muzeului Judeţean de Istorie, dr. istorie Nicolae Pepene:

”Din datele pe care le deţinem până în prezent, se pare că au existat 19 oraşe care au purtat numele lui I.V. Stalin. Mai mult de jumătate din acestea au fost redenumite înainte de debutul celui de-al Doilea Război Mondial: în deceniul 3 Doneţk (Ucraina) — 1924 (după unele surse, din 1929); Volgograd (Rusia) — 1925, Khashuri (Georgia) — 1928 (după unele surse, din 1931), Duşanbe (Tajikistan) — 1929, iar în deceniul 4 Novokuzneţk (Rusia) — 1932, Ţhinvali (Georgia) şi Novomoskovsk (Rusia) — 1934. După cel de-al Doilea Război Mondial, oiconimul a fost exportat în afara URSS: Varna (Bulgaria) — 1949, Braşov (România) şi Kuçovë (Albania) — 1950, Dunaújváros (Ungaria) — 1950 (sau 1952), Katowice (Polonia) şi Eisenhüttenstadt (Germania Democrată) — 1953.”

*

brasovul-anilor-50-1

*

brasovul-anilor-50-2

*

        „Nu ştim cât renume a adus Braşovului deceniul în care a purtat numele ţarului roşu, nici câţi braşoveni au urât sau au iubit numele oraşului lor în acea perioadă, însă suntem siguri că locuitorii Oraşului Stalin au avut bucurii şi necazuri mai mari decât decizia administrativă luată în 1950. Numele lui Stalin a apărut pe certificatul de naştere, certificatul de căsătorie, buletinul de identitate, carnetul de partid, repartiţia locului de muncă, contractul apartamentului primit de la stat, diploma de studii, însă şi pe somaţiile Miliţiei, sentinţele Tribunalului Militar, certificatul de deces”, spune Pepene.

*

Citește mai mult aici:

http://newsbv.ro/2016/07/17/incursiune-orasele-stalin-brasovul-avut-inca-18-frati-lume/

*

Posted in: Anamnesis