Gheorghe Săsărman și noua sa carte: de la ”Casa Pogor” din Iași, la Filiala Cluj a U.S.R.

Posted on noiembrie 2, 2016

3           Cu generoasa îngăduință a prietenului (meu și al nostru) Liviu Antonesei voi posta – ca uvertură la lansarea de la Filiala Cluj a USR a celei mai recente cărți a celui cunoscut ca fondator al urbogoniei, Gheorghe Săsărman – conceptul prezentării sale de la ”Casa Pogor”, din Iași.

            Sunt sigur că va fi și „pe înțelesul” clujenilor!

*

afis-sasarman-2016

*

”Este titlul romanului lui Gheorghe Săsărman (Editura Polirom, 2016) de finalul lecturii căruia mă apropii cu pași vertiginoși. Și-mi pare rău, atît de mult îmi place, atît de mult m-a prins. Dar nu pot întinde mult lectura, pe 1 noiembrie trebuie să vorbesc despre carte la lansarea de la Casa Pogor. Îndeobște despre zei nu se scrie literatură. În această privință, Iisus este o excepție, sînt zeci, poate sute de povestiri, romane, piese de teatru inspirate din experiența sa unică. Nu mai vorbesc despre operele plastice – icoane, tablouri, sculpturi etc – care se numără cu sutele de milioane. Sigur, nu toate de aceeași valoare, însă unele cu siguranță capodopere ale artei universale. De ce a inspirat Isus atît de mulți artiști, de calibre atît de diferite? Probabil din pricina dublei sale naturi, divină și umană. Punctul de plecare al romanului, sămînța care l-a rodit, mi se pare un tablou celebru al lui Ensor, Intrarea lui Christos în Bruxelles la 1889, căruia de altfel autorul îi dedică un capitol. În roman, mai trece un secol și ceva și Bruxelles devine Munchen.
Totul pleacă de la descoperirea într-o bună dimineață din cel de-al treilea mileniu, la baza monumentului Mariensaule, celebra Marienplatz, a unui „individ rănit, inconștient, înfășurat într-o pînză pătată cu sînge.” Pînză nu poate fi recentă de 2000 de ani, iar individul cu pricina are semne clare că a fost biciuit și răstignit! De aici începe nebunia unui roman scris în ritm de roman picaresc, analizînd ceea ce se întîmplă cu prilejul acestei „întîlniri de gradul al treilea”. Și totul în contextul Germaniei contemporane. Excelent modul în care autorul surprinde relațiile dintre cele trei mari instituții care se simt în drept să intre în posesia descoperirii – poliția și serviciile, biserica și presa de bună seamă! Foarte bine construite personajele, eu avînd o slăbiciune pentru cărturarul ateu, specializat în limbile vechi care funcționează drept translator din și în arameică între Isus și cei care cercetează cazul. Și întrebările legitime: E o călătorie în timp? E a doua venire? E o mistificare? Vom vedea. Sau nu vom vedea! Eu mai am o sută și ceva de pagini de citit! Nu, nu are sens să intru în alte detalii, trebuie să citiți romanul. În opinia mea, cu acest roman Gheorghe Săsărman intră în galeria scriitorilor care au izbutit să dea cărți de primul format inspirate din experiența christică – de la Kazantzakis la Norman Mailer și de la Bulgakov la Saramago… ”

*

Update. O relatare și mai multe imagini de la lansarea petrecută la Iași, în Casa Pogor:

dsc01630

Gheorghe Săsărman și Liviu Antonesei

aici:

https://antoneseiliviu.wordpress.com/2016/11/01/la-casa-pogor-lansarea-romanului-adevarata-cronica-a-mortii-lui-yesua-ha-nozri/

*