…Din nou ”acasă” la Bădăcin: ultimul strănepot, în vizită la ”Unchiuțu'” Iuliu Maniu

Posted on noiembrie 3, 2016

1sps-logo

*

Arc peste timp, familia Boilă s-a întors printre amintiri, acasă la Iuliu Maniu

familia_boila_badacin_1

Doar că acum nu i-au așteptat nici Sora Cecilia, nici Unchiuțu’, nici Clara Maniu, ci doar un loc de care s-a legat copilăria fraților Ioan și Matei Boilă, o casă care nu se dă bătută în lupta pentru viață, o casă care vrea să se salveze de la ignoranță și de la uitare. Apelul de urgență a fost auzit, iar medicul Ioan Boilă, singurul strănepot în viață al lui Iuliu Maniu, însoțit de soția sa, cumnata Maria Boilă și nepoții Adrian și Adriana Boilă, s-au întors la Bădăcin, pentru a-i fi alături și pentru a aduce un omagiu familiei Maniu. Au pornit pe aleea amintirilor, către mormintele familiei, cu un buchet de trăiri pe care le-au așezat în veșnicie la căpătâiul celor răposați. Un moment emoționant pentru familia Boilă, un moment cu însemnătate pentru cei care înțeleg gestul întoarcerii ca o răzbire din mocirla nedreptății de care au avut parte doar pentru că destinul a decis să-i așeze pe aceeași pagină a albumului cu portrete a familiei Maniu. Au vizitat și casa care nu mai emana bucuria de odinioară, iar privind în sus, spre acoperiș, și-au rezemat speranțele de această campanie. S-au bucurat să viziteze și muzeul care îngrijește obiecte care au aparținut familiei Maniu și să-și amintească locul în care acestea erau așezate în casa de la Bădăcin.

familia_boila_badacin_3familia_boila_badacin_2Ioan Boilă, doctorul clujean care își dedică viața pacienților săi

La vârsta de 89 de ani, dr. Ioan Boilă este pensionar, însă oferă în continuare consultaţii gratuite în clinica fără plată pe care a înființat-o în centrul Clujului. La fel ca fratele său, și Ioan Boilă a făcut pușcărie, datorită unui memoriu trimis de sora sa în străinătate, prin care protesta împotriva persecuţiei la care erau supuşi greco-catolicii. Întors cu ochii sufletului în vremurile apuse, dr. Boilă a descris în câteva versuri sentimentul întoarcerii la Bădăcin:

„Zadarnic, ridicându-și alba floare,
Așteaptă merii o zi de sărbătoare…
Plângându-l pe stăpânul său plecat
Mai simțitor lămâiul s-a uscat.
Și glasul păsărelelor s-a stins.
Căci gândul trist pe toate le-a cuprins…
Din lacrima pe țarina oprită
Am înțeles că jertfa e primită”. („Dealul Țarinei” de Ioan Boilă)

Iuliu Maniu: „Matei, Nelu, veniți la mine!”

În urmă cu doar trei ani, cu prilejul împlinirii a 800 de ani de atestare documentară a localității Bădăcin, frații Matei și Ioan Boilă au răspuns prezent chemării lui Iuliu Maniu, ca atunci când  au fost chemați să dea socoteală pentru nedreptatea pe care Iuliu Maniu susținea că nepoții săi le-a făcut-o copiilor de țărani cu care aceștia se jucau, doar că de această dată nu au fost chemați cu același scop. Preotul Matei Boilă știa că vizitează pentru ultima dată mormintele familiei Maniu, așa a și fost,  pentru că, în acest răstimp, preotul s-a așezat în ceruri, lângă ceilalți membri ai familiei Maniu. De acolo privește cu mult interes ce se întâmplă la Bădăcin, cu locul care pentru el reprezenta o „altă lume, o lume a copilăriei în care cuprind totul”.

matei_boilaÎn, probabil, ultimul său interviu, părintele Boilă a transmis un mesaj legat de campania publică „Salvați istoria națională, Salvați Casa lui Iuliu Maniu!”: „Aș vrea să le transmit ceva (n.r. cititorilor), și anume să aplece capul în țărână, da,  dacă vor auzi vocea celor care au murit luptând pentru țara lor. Și să se roage lui Dumnezeu să ne dea din nou, cât mai mult, capacitatea aceasta de a ne sacrifica pentru țară, pe care Iuliu Maniu a avut-o din plin”.

*

Cei care doresc să susţină campania publică „Salvaţi Istoria Naţională, Salvaţi Casa lui Iuliu Maniu din Bădăcin!” o pot face donând în conturile:

Lei:    RO22 RZBR 0000 0600 0208 5400
Euro: RO18 RZBR 0000 0600 0289 9205
Dolari: RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730

Cont PayPal: salvaticasamaniu@yahoo.com

– deschise la Raiffeisen Bank, Agenţia Şimleu Silvaniei, jud. Sălaj

Întreaga activitate legată de evoluția campaniei poate fi urmărită pe pagina de Facebook:https://www.facebook.com/SalvatiCasaMemorialaIuliuManiu/?fref=ts

*

(http://www.salajulpursisimplu.ro/arc-peste-timp-familia-boila-s-a-intors-printre-amintiri-acasa-la-iuliu-maniu/ )

*

Reclame
Posted in: Anamnesis