Anca Goja își ”inaugurează” o nouă ”investiție” în ficțiune: ”Fabrica de fericire”

Posted on noiembrie 9, 2016

1După Nicolae Goja, care a ”investit” într-o imaginară ”Fabrică de iarbă”, iată că din Maramureș (Baia Mare), un alt ”investitor” în ficțiunea literară, Anca Goja, își ”inaugurează” 0 nouă ”intreprindere” și la Cluj.

Prinde contur, am putea spune, un ”consorțiu” de ”reciclare” literară a realității ”Goja & Goja” !

*

afis-goja-cluj

*

anca-goja

Anca Goja (3 octombrie 1978, Baia Mare) este secretara Cancelariei în cadrul Instituţiei Prefectului Maramureș. A publicat cărţile: Convorbiri cu elite, interviuri; Un jurnalist prin bibliotecă. Debut literar în revista Familia, cu povestirea „Grădina cu trandafiri”. Prezentă cu proză scurtă în volumele: Paşi împreună, antologie literară a Cenaclului Scriitorilor din Maramureş; O antologie a prozatorilor maramureşeni, alcătuită de Nicolae Păuna Scheianu. Texte semnate de Anca Goja sunt cuprinse în antologiile Cărţi, filme, muzici şi alte distracţii din comunism, volum coordonat de Dan Lungu şi Amelia Gheorghiţă și FestivalulConcurs Național de Literatură Moștenirea Văcăreștilor – Laureați ai ediției a XLVIIa. În 2014 a publicat volumul Zăpadă neagră şi alte povestiri la Editura Tracus Arte.

*

”Fabrica de fericire este o pătrundere în lumea de alături. Un mod de a vedea realitatea prin lupa unui autor care îşi simpatizează personajele fără excepţie şi le priveşte în primul rînd ca oameni. Dar există şi o a doua privire. Anca Goja are un reflex de moralist pe care îl ţine în frîu, dar ale cărui inflexiuni răzbat permanent la suprafaţa textului. Autoarea nu încearcă să cosmetizeze sau să denatureze lumea pe care o construieşte ca pe o oglindă a realităţii, dar are în mod vizibil plăcerea de a oferi imbolduri.” (Victor Cubleșan)

* * *

”În acest volum de povestiri, Anca Goja se mișcă cu degajare pe linia subțire, aproape invizibilă, de demarcare dintre reportaj și proză, reușind să ofere cititorilor, în cele din urmă, un produs literar meritoriu. Atentă la ceea ce numim realitatea imediată, autoarea dă dovadă de un sprinten simț al observației, o degajată creionare a personajelor, o discretă doză de umor și o bună stăpânire a artei dialogului. Anca Goja se arată a fi o autoare care merită atenția și încrederea iubitorilor de proză.” (Radu Țuculescu)

 *

Reclame