A încetat din viață, în Franța, Ariadna Iuhas-Combes – fiica Doamnei Doina Cornea

Posted on noiembrie 11, 2016

13 

luminare

Două ”geometrii sacre” au alimentat neîncetat extraordinara forță morală a Doamnei Doina Cornea, ființă de o aparentă și neverosimilă fragilitate fizică, în confruntarea brutală cu molohul comunist: credința în Dumnezeu și în misterul Sfintei Treimi și loialitatea fără fisură a celor trei membri ai familiei sale: soțul – av. Leontin-Cornel Iuhas, fiul – Leontin (Tin-Tin) Iuhas și fiica – Ariadna Iuhas-Combes. Unul dintre aceste triunghiuri perfecte ale rezistenței sale a pierdut o ”latură”. O veste siderantă vine din Franța: Ariadna a încetat din viață, în mod neșteptat și prematur, în urma unor complicații cardiace.

Cu ocazia unei burse de o lună la Grenoble (pe care o primise, în 1976, ca studentă a Facultății de filologie a UBB, alături de alți 29 de colegi), ea ales să rămînă în Franța. Aproape simultan și solidar cu acțiunile mamei sale în țară, se alătură exilului militant românesc de la Paris și devine un membru activ al inițiativei Opération Villages Roumains, al Ligii pentru apărarea drepturilor omului în România sau – după Brașov 15 noiembrie 1987 – al organizării Zilei Internaționale de Solidaritate cu România. 

Asemenea mamei sale, care și-a însoțit gestul de revoltă cu actul cultural și a tradus din limba franceză un impresionant volum de ”Fragmente postume” din cele lăsate de Mns. Vladimir Ghika, Ariadna va traduce în limba franceză ”Șapte maladii ale spiritului” de C. Noica. Dar, va contribui și la apariția în Franța a cărții de dialoguri ”LIBERTE?, Entretiens avec Michel Combes” precum și la apariția în România a unui volum memorialistic, realizat în trialog cu fratele său și mama sa, ”DOINA CORNEA. Jurnal. Ultimele caiete” .

Nu pot să nu mă gîndesc terifiat în aceste clipe la Doamna Doina Cornea, la Tin-Tin, la nepoții rămași fără mamă, la cît de mare trebuie să fie decalajul dintre satisfacția militantei anticomuniste care a supraviețuit prăbușirii acelui regim criminal și durerea incomensurabilă a mamei care își înmormîntează fiica!

Transcriu, spre mîngîiere și întărire, acest gînd-rugăciune al celui pe care atît l-a iubit și venerat, Fericitul Vladimir Ghika:

”Doamne Dumnezeule, ajută-mă în suferința mea

și ocrotește-o pe aceea pe care atât de mult am iubit-o.”

*

28807-photo_t2

Ariadna Iuhas-Combes

primind, în numele mamei ei,  distincția  Doctor Honoris Causa a Universității Libere din Bruxelles

17 noiembrie 1989

*

(Trista știre am găsit-o confirmată, cu ajutorul bunului meu, și al familiei doamnei Cornea, prieten Cătălin Bia, doar într-un anunț din presa franceză:

http://carnet.charentelibre.fr/deces/ariadna-combes/48431857 )

*