Conferințele Atelierului Multidisciplinar și Interuniversitar de Filosofie şi Antropologie Medicală: despre alimentația tradițională între ”medicalizarea societății” și ”autootrăvirea cu mâncare”

Posted on noiembrie 15, 2016

1Ne otrăvim singuri mâncarea”

– Perspective rurale transilvane asupra alimentaţiei sănătoase,

se intitulează prezentarea Doamnei Cercetător Princ. Dr. Elena BĂRBULESCU de la Academia Română, Filiala Cluj-Napoca, Institutul „Arhiva de Folclor”; Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj, pe marginea căreia se vor desfăşura discuţiile la

ÎNTÂLNIREA va avea loc miercuri 16 NOIEMBRIE 2016, la ora 18,oo !!!,

în clădirea Clinicii „Medicala II”, str. Clinicilor nr. 2-4, la Etajul II, Sala Bibliotecii.
baner_site
Cum se ştie, Atelierul este un CENTRU DE EXCELENŢĂ acreditat în sânul Centrului de Filosofie Aplicată de la Facultatea de Filosofie a UBB şi se desfăşoară sub egida Universităţii de  Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, în colaborare cu Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj, fiind un cadru informal de discuţii multi- şi transdiciplinare, focalizate pe chestiuni considerate ca aparţinând medicinii, dar care se află de fapt la confluenţa diferitelor specialităţi ce studiază omul (filosofia, psihologia, sociologia, antropologia, istoria, dreptul, teologia, literatura etc.). Şi care sunt rareori – sau cu prea multă precauţie – abordate în acest fel.

 Toate informaţiile aferente se regăsesc la adresa: www.afsam.eu

 *

Reproducem şi aici Schiţa conferinţei:

Prezentarea se referă la emergenţa unei noi conştiinţe cu privire la hrană în mediul rural transilvan. În România ultimilor douăzeci de ani schimbările de diferite naturi s-au succedat cu mare repeziciune şi au adus influenţe majore în alegerile alimentare. Dintre ele, poate cea mai importantă este puternica medicalizare a societăţii româneşti per ansamblul ei, dar şi efectele acesteia resimţite în mediul rural. Prezentarea va face referire la naraţiunile culese de autoare în anii 2009 şi 2010 în special, în câteva dintre satele transilvănene din zonele de munte şi de deal. Naraţiunile reprezintă punctul de vedere al ruralilor atât în ce priveşte alimentele pe care le produc în propria gospodărie dar şi pe cele pe care le cumpără. Ceea ce aduce sub lupa cercetătorului subiectul alimentaţiei în mediul rural contemporan este larga medicalizare a societăţii ce utilizează massmedia ca principalul canal de difuzare al perspectivelor medicale asupra alimentaţiei.”

*

INTRAREA LIBERĂ

*

Reclame
Posted in: Ipote(nu)ze