Un film documentar despre Mircea Eliade

Posted on noiembrie 16, 2016

6*

mircea_eliade_2p

           Din New York, vechea mea prietenă și camaradă în mai multe campanii de presă în România anului 1990, Mirela Roznoveanu îmi semnalează faptul că din ianuarie 2016 se poate accesa și viziona, pe Youtube, un film documentar despre Mircea Eliade, realizat de Dan Jelescu  (Chicago). Documentarul a fost realizat cu acordul (și, se pare, chiar cu contribuția bănească, rămasă nerambursată) a văduvei lui Mircea Eliade, Cristinel Eliade, în 1993.
          Nu atît de cunoscut ca filmul realizat cu Mircea Eliade de Paul Barbăneagră (Mircea Eliade și redescoperirea sacrului), care lămurea și ilustra exemplar omniprezența sacrului într-o lume aparent profană,  filmul lui Dan Jelescu (His name, his destiny) are o valoare, aș spune, complementară, documentînd prezența subsumată unui destin a lui Mircea Eliade înt-o lume debusolată .
          Vi-l propun, eventual pentru o dupăamiază lungă și rece, ca pe o evadare virtuală într-o altă ”dimensiune” a existenței. Nu uit, desigur, să-i mulțumesc Mirelei Roznoveanu pentru acest ”share”.
*

P.S. Din pacate filmul nu are subtitrare în limba română, dar nu cred că va fi un obstacol de netrecut pentru cei inițiați, ori numai familiarizați, în/cu gîndirea lui Mircea Eliade.

*

Reclame
Posted in: Anamnesis