Astăzi la ”Gaudeamus” – București: lansarea unei cărți-document despre genocidul împotriva armenilor din 1915

Posted on noiembrie 18, 2016

3Vineri 18 noiembrie orele 18.00, în cadrul Tîrgului de Carte Gaudeamus,  

vă invităm la lansarea volumului

„Genocidul împotriva armenilor” de Michael Hesemann,

în traducerea Alexandrei Catrina Ciornei

Standul  METEOR PRESS – nivelul 0.00:31 

*

coperta-hesemann

*

Invitaţi:

Excelenţa Sa, Monseniorul Miguel Maury Buendia, Nunţiul Apostolic în România

Excelenţa Sa, Hamlet Gasparian, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Armenia în România

Sorin Antohi, istoric al ideilor

Ion M. Ioniţă, Redactor-şef la revista Historia

Bedros Horasangian, analist politic

(Conf.  http://www.araratonline.com/)

*

“Istoricul Hesemann a ajuns să lucreze la cartea despre genocid atunci când în 2008, după apariția biografiei sale a papei Pius al XII-lea, a primit permisiunea să cerceteze Arhiva Secretă a Vaticanului, și a început prin a studia documente din perioada primului război mondial. Astfel a dat de un document care, după cum mărturisește, l-a tulburat adânc.  

Era apelul înflăcărat adresat cancelarului german de prelatul a cărui voce avea în acea vreme cea mai mare greutate în sânul Bisericii catolice din Imperiul German, cardinalul von Hartmann, Arhiepiscop de Köln, pentru a pune capăt unor acte de violență comise de aliatul turc împotriva armenilor.”

(Alexandru Al. Șahighian

http://www.observatorcultural.ro/articol/michael-hesemann-despre-genocidul-comis-asupra-armenilor/)

*

”Genocidul din 1915 nu s-a consumat doar în acele zile, săptămîni, luni ci şi chiar în anii imediat următori ce s-au derulat cu repeziciune. Genocidul din 1915 a avut şi are consecinţe enorme pentru poporul armean pe durata scurtă şi medie a istoriei. Genocidul din 1915, declanşat la 24 aprilie, este o rană deschisă şi încă nevindecată pentru memoria întregii umanităţi. Cu cît te apleci mai mult asupra detaliilor celor întîmplate în 1915 şi anii imediat următori, cu atît mai mult se deschide în faţa ochilor noştri dimensiunea acelei mari catastrofe umanitare şi consecinţelor generate dintr-un cumul de situaţii, ce s-au tot succedat, dincolo de gravitatea crimelor propriu-zise. Asumate sau nu, recunoscute sau negate de-a dreptul. Toate încercările de a găsi explicaţii şi justificări pentru acele evenimente sunt anulate de forţa documentelor de arhivă, care ies la iveală sau de mărturiile de tot felul, care se adună an de an. Toate acestea se aglutinează într-un corpus de dovezi de netăgăduit şi oferă, pe lîngă detaliile istorice, politice şi militare, un contur şi mai dramatic al evenimentelor.”

(Bedros Horasangian

http://www.araratonline.com/dosar-1915-orfanii-genocidului/)

*