Cardinalul Iuliu Hossu (re)citind Declaraţia de Unire a Transilvaniei cu Regatul României, de la Alba Iulia 1 Decembrie 1918

Posted on noiembrie 28, 2016

15O înregistrare efectuată în clandestinitate, în anul 1970, la Mănăstirea Căldărușani, unde Cardinalul in pectore, Episcop Iuliu Hossu  (în vîrstă de 85 de ani) se afla sechestrat de regimul comunist în ”domiciliu obligatoriu” și își trăia ultimele zile, pregătindu-se sufletește să se alăture celorlalți episcopi martiri ai Bisericii Greco-Catolice Unite cu Roma din România.

episcopul-iuliu-hossu1

  ”…cu glasul scăzut dar cu neîmbătrînită dragostea de atunci…”

*

*

       Scriam pe acest blog, în urmă cu cinci ani:

       ”  Vocea Cardinalului Iuliu Hossu, citind, la o distanţă calendaristică de peste cincizeci de ani dar istorică de nemăsurat, aproape, de la prima ei rostire viguroasă în faţa Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia,  Declaraţia de Unire a Transilvaniei cu Regatul României, înregistrată clandestin în ultimele zile de viaţă martirică la mînăstirea Căldăruşani, are, deşi slăbită şi tremurată, forţa indestructibilă a ideilor pe care le rosteşte. O emoţie intelectuală greu de descris te cotropeşte ascultîndu-l.”

         Atunci, însă, nu reușisem să postez și înregistrarea propriu-zisă pe blog. Acum, ea e disponibilă pe Youtube. Semnalînd-o, am sentimentul că mi-am îndeplinit o promisiune.

          Totodată, vă spun tuturor, încă de acum, la fel ca acum cinci ani:

   Să petreceţi cu bucurie şi pace sufletească în Ziua Naţională a românilor! 

*

Și cu aceasta, Gogea’s Blog intră într-o ”vacanță”, sau o ”tăcere hibernală”, sper cît mai scurtă. Fie să ne regăsim cu toții mai mulțumiți, mai sănătoși și mai înțelepți înainte de a uita unii de alții!

*

Posted in: Anamnesis