Cât de oportună este introducerea votului prin internet în România?

Posted on ianuarie 19, 2017

2Un raport al Centrului pentru Studiul Democrației (Cluj-Napoca)

privind oportunitatea votului electronic în România de azi

Centrul pentru Studiul Democrației a realizat un studiu pe tema oportunității introducerii votului electronic în România. Aceasta metodă de exercitare a votului este adeseori invocată în spațiul public, de către politicieni sau reprezentanți ai societății civile, drept o soluție pentru rezolvarea unor probleme precum participarea scăzută la vot, accesul la vot (în special pentru românii din străinătate) sau încrederea scăzută în alegeri.
Raportul nostru aduce în discuție experiența altor state cu votul electronic, recomandările internaționale, problemele legate de securitatea online vizibile în contextul alegerilor din SUA, dar și răspândirea utilizării internetului în România pentru operațiuni care necesită confindențialitate și un grad ridicat de securitate (precum operațiunile bancare sau cumpărăturile online).
Pe baza tuturor acestor elemente, considerăm că România nu se află într-un context favorabil pentru introducerea votului electronic pe termen scurt, dar că Autoritatea Electorală Permanentă trebuie să își asume cât mai curând lansarea unei dezbateri ample pe această temă, care să includă identificarea celor mai bune soluții tehnice și pregătirea unor proiecte pilot.
raport
 Raportul este  disponibil, inclusiv în format PDF, la adresa:
A fost realizat de o echipă de cercetători formată din Laura Bretea, George Jiglau, Ovidiu Oltean și Toma Burean.

Pentru informații suplimentare:

George Jiglău

Președinte CSD, lector universitar în Științe Politice (UBB Cluj)

 jiglau@fspac.ro

www.democracycenter.ro

*

Posted in: Spune acum!