Peter Hurley: un irlandez care s-a regăsit pe sine în „România magică”

Posted on ianuarie 21, 2017

3FILMUL UNEI CĂLĂTORII INIȚIATICE

94422

„În ziua de 26 noiembrie 2012 am pornit de la Cimitirul Vesel din Săpânța, hotărât să parcurg pe jos cei 650 de kilometri până la Muzeul Național al Țăranului Român din București.

A fost o demonstrație de solidaritate cu cele 9 milioane de români, cetățeni ai Uniunii Europene, care încearcă să supraviețuiască prin agricultura de subsistență în cele 4 milioane de mici gospodării țăranești, în absența unei strategii coerente pentru viitorul lor.  În Irlanda, în secolul 19 era o vorbă: “Du-te în iad sau la Connacht”, (regiunea cea mai saracă și vestică, unde am ajuns cu Dr. Leșe în 2011).  Mica gospodărie scutește Statul de foarte multe probleme.  Este și esența acestei Grădini Carpatine cu care se mândrește România.  Dar există o problemă: dacă nu aveți grădinari, nu o să aveți nici grădina.

Am parcurs acest drum cu o medie de 27 de kilometri pe zi, cu 10 kilograme în spate, nefiind un sportiv, fără să cumpăr nimic de mâncare, de băut, fără să cheltuiesc nici un leu pe hrană sau adăpost, fiind susținut fizic și moral în totalitate de oamenii cu care m-am întâlnit pe drum, majoritatea dintre ei fiind mult mai săraci decât mi-am putut imagina.

Printr-o coincidență am ajuns la ora 18.00 în ziua de vineri 21 decembrie 2012, momentul în care Muzeul a lansat o expoziție foarte importantă: “Războiul Împotriva Țăranului”.  Consider că acest război, declanșat de comuniști în 1948, este departe de a se fi terminat.”

Peter Hurley (pe site-ul personal: http://www.traditia.ro/index.html )

*

*