Simon Hollósy – 160 de ani de la naștere

Posted on martie 21, 2017

1*

160 DE ANI DE LA NAŞTERE • Omagiu lui Simon Hollósy

(2 februarie 1857, Sighetu Marmației – 8 mai 1918, Teceu Mare)

Binecunoscutul artist plastic de origine armeană născut la Sighetu Marmaţiei, întemeietorul celebrei Şcoli de Pictură de la Baia Mare, va fi aniversat în perioada 24-26 martie 2017.

În organizarea Uniunii Armenilor din România – Sucursala Baia Mare şi a Primăriei Municipiului Sighetu Marmaţiei, având ca şi co-organizatori Muzeul Maramureşului precum şi Universitatea „Babeş Bolyai” – Institutul de Armenologie, Cluj Napoca, festivităţile vor debuta la Baia Mare – odată cu inaugurarea oficială a sediului Sucursalei, în prezenţa participanţilor din judeţ şi din diferite localităţi din ţară şi a conducerii Uniunii Armenilor din România (preşedinte Varujan Vozganian).

În capitala Maramureşului istoric a doua zi va avea loc dezvelirea unei plăci comemorative pe casa natală a artistului, situată într-o clădire din centrul oraşului.
Va urma apoi depunerea unei coroane de flori la mormântul artistului stins din viaţă în 8 mai 1918. Va fi prezentată în continuare una din creaţiile de vârf ale artistului, tabloul „Cetatea Hustului” la Casa dr. Ioan Mihaly de Apşa.

Cetatea Hustului

După prânz în Sala de Festivităţi a Primăriei Sighet va avea loc lansarea cărţii Copiii Războiului în prezenţa autorului – Varujan Vozganian. Urmează Seminarul „Hollosy – artistul” susţinut de Lucian Nastasă Kovacs – directorul Institutului de Armenologie din Cluj Napoca.

Participanţii vor avea ocazia să vadă o expoziţie de pictură „Biserici armene din România”, creaţii ale copiilor din cercul de pictură, Hollósy Simon al U.A.R. – Sucursala Baia Mare.

În ultima zi vor fi organizate vizite la Casa Ellie Wiesel şi la Memorialul victimelor comunismului şi al rezistenţei.

Dr. Felix MARIAN (http://www.graiul.ro/2017/03/20/160-de-ani-de-la-nastere-7omagiu-lui-simon-hollosy/)

*

                 Autoportret

S-a născut la Sighetu Marmației, în Imperiul Austro-Ungar, într-o familie înstărită. Tatăl său a fost un negustor armean de vază originar din Moldova. Deja acolo strămoșii săi își românizaseră numele (se pare Ardzruni cf. S. Kristoff) în Corbul, dar la un recensământ în Imperiu, Simon și sora sa geamănă au fost înregistrați cu numele Corbul maghiarizat, adică Hollósy din motive lesne de priceput. Urmează liceul la Sighet, apoi își continuă studiile nefinalizate la Academia de Comerț din Budapesta. Cu un talent nativ către pictură și desen se orientează către Academia de Artă Regală din Munchen. Poliglot (vorbea cinci limbi străine) și cu o viziune artistică originala devine în scurt timp un pictor de renume. Prefera în special tematica rurală cu o sintaxă naturalistă, iar personajele sale par mereu în căutarea experimentului, a existențialismului.

În 1886 Hollósy, care avea și un talent pedagogic înnăscut este îndemnat de către foștii săi colegi (care îi vor deveni și elevi) să-și întemeieze propria școală de pictură la Munchen. Din acel moment cariera sa va cunoaște un succes fulminant. În 1899 școala sa va expune 113 lucrări la Salonul Național, iar una dintre picturi “Marșul lui Rakoczy” va deveni un simbol, leit motiv artistic al mișcărilor sociale, al revoluțiilor din acea vreme. În 1900 la Expoziția Universală de la Paris, Hollosy primește o medalie clasa a II-a pentru una dintre lucrarile sale. Urmează zeci de expoziții de la Baia Mare la Viena sau de la Veneția până la București.

Școala sa de pictură este numită în mod generic Școala de la Baia Mare după orașul unde funcționa. Printre celebrii săi elevi s-au numărat K. Ferenczy, Artur Verona, Z. Takacs, J. Reti, C. Deszo, A. Liebmann sau H. Samșinian. Picturile lui Hollosy (foarte bine cotate astăzi) se găsesc expuse în numeroase muzee sau colecții. “Fata care râde”, “Toastul din cârciumă”, “Portmoneul gol”, “Vinul bun” sau “Hoții de mere” spun fiecare o poveste și surprind un fragment din viață care a rămas în eternitate.

Simon Hollósy se stinge în plină fortă a creației la doar 61 de ani fiind înhumat la Sighetu Marmației deși solicitase în mod expres să fie înmormântat în Cimitirul Armenesc din Gherla alături de strămoșii săi armeni originari din Moldova.

EDUARD ANTONIAN (http://www.araratonline.com/simon-hollosy-1857-1918-155-de-ani-de-la-nastere/)

*

Posted in: In Memoriam