Doina Cornea 88. Îndemn pentru „trezire la o viață spirituală autentică”

Posted on mai 29, 2017

10În 30 mai Doamna Doina Cornea, această  lumînare aprinsă în fereastra României! într-o epocă de întuneric, împlinește 88 de ani. Îi doresc, cu respect și recunoștință, La Mulți Ani! despovărați de alte încercări dureroase, în pace sufletească și bucurie, alături de cei dragi!

Și recitesc rîndurile scrise de Domnia Sa pentru noi, despre Fericitul Vladimir Ghica, încercînd să mă pătrund de înțelesul lor dar și de exemplul vieții Doamnei Doina Cornea, ca de un îndrumar viu pe această, atît de plină de ispite și obstacole, „cale care duce spre desăvîrșire”.

*

DOINA  CORNEA

„O carte de reflecții tulburătoare, care pune în ecuație, pe de-o parte, – mai stăruitor poate decât în gândurile și mărturiile anterioare – totalitatea cu infinitele-i necunoscute, indicând deopotrivă și limitele cognoscibilității umane. Gândirea Monseniorului Vladimir Ghika pătrunde până la ceste limite, dincolo de care, în viziunea sa, se întind abisurile nemărginite, nesfârșitele mistere, secretele insondabile ale tuturor ființărilor trecute, prezente și viitoare, care se întrepătrund în interioritatea și exterioritatea lor, devenind totodată de-a pururi prezente în Eternitate. Pe de altă parte, cartea rămâne, la fel ca celelalte publicate anterior, și o carte de îndrumare spirituală, mai degrabă de trezire la o viață spirituală autentică, inducând gânduri, atitudini interioare, sentimente, ca tot atâtea repere pentru cel care dorește să descopere calea care duce spre desăvârșire, spre Dumnezeu.”

(În „Cuvânt înainte” la volumul Vladimir Ghika, Fragmente postume. Texte inedite din arhiva Institutului „Vladimir Ghika”, Traducere și Cuvânt înainte de Doina Cornea. Prefață de Pierre Haydet, Editura Dacia, Cluj-Napoca, 2003)

*

Posted in: Anamnesis