Două restituiri necesare pentru memoria lui Vasile Lucaciu, „Leul de la Șișești”

Posted on Iunie 2, 2017

1Decretul, de tristă amintire, nr. 358 din 1948, prin care a fost scoasă în afara legii Biserica Română Unită cu Roma – Greco-Catolică, nu doar a băgat în pușcărie (încă înainte de publicarea lui, la 1 decembrie!) pe episcopii acesteia, precum și sute de preoți și mii, sau zeci de mii de credincioși, dar a scos din circulație, aproape ștergîndu-le numele din memoria colectivă, și o serie de mari bărbați politici, oameni de cultură, luptători neobosiți pentru cauza unității naționale, odată cu operele lor exemplare și cu monografiile ce le-au fost dedicate de contemporani sau urmași.

Într-o asemenea lungă și vinovată uitare s-a aflat zeci de ani și marele patriot, memorandistul supranumit de contemporani, pentru puterea caracterului său, „Leul din Șișești”, Dr. Vasile Lucaciu.

Încă o dată, neobositul Vasile Iuga de Săliște recuperează și restituie cărți-document, cu valoare identitară, aducînd din nou în lumină o figură exemplară a istoriei naționale, cu o magnetică forță de model pentru generații de români.

Le semnalez și pe acestea, căci, în acest an premergător Centenarului Marii Uniri, le consider mai mult decît necesare, de neignorat dacă vrem să înțelegem adevăratele forțe naționale care au alimentat cu energii de neîndiguit și au pus în mișcare  marile evenimente ce au condus la întregirea politică a tuturor românilor din anul 1918.

Bine merită de la noi toți editorul care, de această dată, este și nepotul unuia dintre autorii restituiți!

Bustul lui Vasile Lucaciu de la Șișești

*

*

*

*

*

Află mai mult despre activitatea Societății Culturale Pro Maramureș „Dragoș Vodă”,

al cărei fondator și suflet este Vasile Iuga de Săliște, aici:

https://dragosvodadotorg.wordpress.com/.

*

Reclame