Documentarul „Planeta Petrila” la TIFF !

Posted on iunie 7, 2017

1*

*

Planeta Petrila urmărește, timp de trei ani, două lumi: cea a lui  ION BARBU , fost miner devenit artist și activist, și cea a minerului-brigadier Cătălin Cenușă.

„Ambele personaje se luptă cu sistemul: artistul pentru a salva de la demolare clădirile istorice ale minei, pe care le visează transformate în centre culturale, iar minerul pentru a-și transfera brigada la o altă mină, considerată ‘viabilă’. Documentarul realizează portretul unei lumi rămase fără perspective, cu accente absurde, adesea amuzante, dar cu teme universale precum rezistența prin artă, păstrarea identității sau alternativa culturală a unui oraș în era post-industrială”, se arată într-un comunicat al regizorului Andrei Dăscălescu remis AGERPRES.

Documentarul a avut premiera mondială în cadrul secțiunii First Appearance Competition a Festivalului Internațional de Film Documentar din Amsterdam — IDFA 2016.

Pe 8 iunie, va fi proiectat în cadrul Festivalulului Internațional de Film Transilvania (TIFF) Cluj-Napoca, la sala Cercului Militar, începând cu ora 16,00.

*

„Cred că e o datorie morală să arăt prima dată filmul la el acasă, în Petrila. Sunt sigur că voi avea emoții mai mari la Petrila decât la premiera mondială de la Amsterdam. Mi-aș dori să organizăm proiecții speciale și în Lupeni, Vulcan și Petroșani, dacă găsim receptivitate din partea autorităților. Îmi doresc ca acest film, la care am lucrat aproape 4 ani, să fie văzut de toată lumea din Valea Jiului”, precizează regizorul Andrei Dăscălescu.

„Planeta Petrila”, acasă, la Petrila.

*

Documentarul va avea premiera la HBO România pe 22 iunie, iar premiera în cinematografe va fi pe 23 iunie.

Cunoscut publicului pentru „Constantin și Elena”, pentru care a luat Premiul „First Appearance” la IDFA în 2008 și „Premiul pentru Debut” la TIFF în 2009, Andrei Dăscălescu semnează regia, scenariul și imaginea pentru „Planeta Petrila”, cel de-al doilea film documentar de lungmetraj al său.

Montajul este realizat de Mircea Olteanu, Ștefan Pârlog și Andrei Dăscălescu, iar sunetul de Ioan Filip și Dan-Ștefan Rucăreanu. Producătorul filmului este Anamaria Antoci, iar coproducători: Hanka Kastelicová (HBO Europe), Alina David și Andra Radu (HBO România).

AGERPRES/(AS — autor: Sorin Blada, editor: Florin Marin)

(https://www.agerpres.ro/cultura/2017/06/04/hunedoara-documentarul-planeta-petrila-prezentat-in-avanpremiera-nationala-in-valea-jiului-15-49-55)

*