*
Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighetu Marmației și Facultatea de Studii Europene și Facultatea de Istorie și Filozofie a Universității „Babeș Bolyai” în parteneriat cu Fundația Hanns Seidel și Institutul Polonez din București organizează în 12-15 octombrie 2017 conferința internațională
”Centenarul Revoluției din octombrie. 100 de ani de represiune”.
Obiectivul conferinței este de a sublinia faptul că centenarul Revoluției ruse reprezintă în același timp împlinirea unui secol de la apariția primului stat comunist totalitar, adică funcționând exclusiv prin mecanismele represiunii, și de a dezbate, din punctul de vedere al victimelor, urmările asupra istoriei lumii a acestui eveniment care a marcat istoria secolului XX.
Și pentru că acest centenar coincide cu împlinirea a 20 de ani de la publicarea Cărții Negre a Comunismului editată de Stéphane Courtois (a cărei primă traducerea a apărut în România), prima sinteză asupra represiunii comuniste, o secțiune a conferinței va fi dedicată
acestei aniversări.
Conferința va fi organizată la Cluj, la Universitatea „Babeș Bolyai” (12 octombrie) și la Sighet, la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței (13-15 octombrie), cu participarea unor importanți istorici specializați în istoria comunismului din Franța, Germania, Grecia, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Olanda, Polonia, Republica Moldova și România.
Joi, 12 octombrie, ora 11.00, în Aula „Jean Monet” a Facultății de Studii Europene a Universității „Babeș-Bolyai” în deschiderea conferinței vor vorbi Ana Blandiana, președintele Fundației Academia Civică și a Memorialului Sighet și acad. Ioan-Aurel Pop, rectorul Universității Babeș-Bolyai. În aceeași sală va avea loc și prima prelegere din cadrul conferinței, „Lenin și inventarea totalitarismului” susținută de cunoscutul istoric francez Stéphane Courtois.
Vineri și sâmbătă prelegerile vor continua în sala de conferințe a Memorialului Victimelor Comunismului și al rezistenței de la Sighet.
PROGRAM:
.
.
*
Comunicat de presă al Memorialulului Victimelor Comunismului și al Rezistenței Sighet
Fundația Academia Civică
Preluat de pe
http://www.salutsighet.ro/centenarul-revolutiei-din-octombrie-100-de-ani-de-represiune/
*
Ştefan Doru Dăncuş
octombrie 11, 2017
Neștiuții vorbesc!
vasilegogea
octombrie 11, 2017
@Ștefan Doru Dăncuș
Sigur că vorbesc, dragă Doru. Tot timpul au vorbit – chiar și tăcerea lor era, cu expresia inspirată a unei poete congenere, „asurzitoare”. Pentru că doar proștii cred că tăcuții sunt… muți!
Important e să știm să-i ascultăm!
Mircea Pora
octombrie 12, 2017
Să se vorbească despre represiunea comunistă, despre Lenin, Troţki, Djerjinski, Stalin, ciracii lor din Europa de est, la noi de-a dreptul „străluciţi” prin îndeplinirea datoriilor, să vorbească şi „vesticii” care şi-au ridicat gulerul la cele petrecute aici. Măcar atâta, să se vorbească, să se ţină minute de reculegere pentru victime…Căci în ceea ce-i priveşte pe torţionari peste 90 la sută au murit în paturile lor.
vasilegogea
octombrie 12, 2017
@Mircea Pora
…da, să „nu-i tăcem” – cum ar spune Paul Goma!