Țigla necesară pentru acoperirea acoperișului Casei Memoriale „Iuliu Maniu” din Bădăcin a sosit, cu titlu de „sponsorizare” de la Sighișoara. Banii necesari finalizării proiectului continuă să „aștepte” la Guvern. Probabil, pînă la bicentenarul Marii Uniri!

Posted on octombrie 16, 2017

2*

SC Siceram SA Sighișoara

a sponsorizat Casa Maniu cu țiglă de 23.000 de lei

Campania de salvare a Casei Memoriale Iuliu Maniu a primit o sponsorizare cu țiglă în valoare de 23.000 de lei, din partea SC Siceram SA Sighișoara, cantitatea de țiglă reprezentând întregul necesar reabilitării acoperișului construcției din Bădăcin. Primul transport de țiglă a fost deja livrat, în prezent, la Bădăcin lucrările continuând cu desfacerea acoperișului vechi, extrem de deteriorat după ani la rând în care nu s-a intervenit la clădire. Inițiatorul proiectului de reabilitare a Casei Memoriale „Iuliu Maniu”, preotul Cristian Borz, a declarat că pasul imediat următor înseamnă asamblarea cofragul și apoi a grinzilor pentru centuri. “Lucrările merg bine, urmează să se asambleze cofragul pentru centuri, grinzile pentru centuri, apoi vom turna beton armat. Etapa ulterioară va fi refacerea șarpantei și acoperirea cu țiglă”, a declarat Cristian Borz.

Echipa de muncitori ai firmei sătmărene Euras a revenit la Bădăcin și a redeschis șantierul, joi, 5 octombrie începând o nouă etapă în reabilitarea Casei Maniu și anume refacerea acoperișului. Anii în care construcția a fost uitată, iernile cu zăpezi, ploile și vântul, toate au lăsat urme adânci, astfel că, în urmă cu circa 2 ani și jumătate, când a fost demarată campania de salvare a Casei Maniu. Proiectul Tehnic a evidențiat că trebuie intervenit peste tot, de la fundație, la pereți și acoperiș.

Până în momentul de față, s-a întărit fundația, s-a demontat anexa ridicată în anii comunismului, s-a intervenit la terasă și au fost reabilitați ziduri și pereți. Refacerea și consolidarea acoperișului înainte de venirea anotimpului rece este cu atât mai necesară, pentru a nu periclita ceea ce s-a reabilitat deja.

Proiectul de refacere a Casei Maniu s-a construit treptat, pas cu pas, iar efortul a fost și este încă uriaș, din cauza stării inițiale extrem de degradate a clădirii.

În aceste condiții, trebuie subliniat iar și iar sprijinul enorm venit din partea publicului, persone fizice și nu numai, din țară și străinătate, care aflând de Campania demarată în Bădăcin au donat bani, materiale ori muncă fizică pentru a salva casa ce a aparținut familiei marelui om politic.

*

Cei care doresc să contribuie, în continuare, la reabilitarea ei o pot face donând în conturile:

Lei: RO22 RZBR 0000 0600 0208 5400

Euro: RO18 RZBR 0000 0600 0289 9205

Dolari: RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730

Cont PayPal: salvaticasamaniu@yahoo.com

deschise la Raiffeisen Bank, Agenţia Şimleu Silvaniei, jud. Sălaj.

De asemenea, cei care pot și doresc să ajute echipa cu materiale de construcții (ciment, grinzi de lemn etc.) ne pot contacta pe pagina de Facebook:

https://www.facebook.com/SalvatiCasaMemorialaIuliuManiu/?fref=ts  ,

unde poate fi consultată și întreaga activitate legată de evoluția campaniei publice „Salvați Istoria Națională, Salvați Casa lui Iuliu Maniu”.

(http://www.salajulpursisimplu.ro/sc-siceram-sa-sighisoara-a-sponsorizat-casa-maniu-cu-tigla-de-23-000-de-lei/)

*

*

MEMENTO

Ca și cum ar fi un minister dintr-un guvern din altă  țară, abia „parașutat” la București și gata să ia totul „de la zero”, pe site-ul Ministerului Culturii și Identității Naționale, poți citi :

„Ministerul Culturii și Identității Naționale lansează Programul ACCES CENTENAR – sesiunea 2017. Sesiunea de proiecte şi acţiuni culturale derulate în cadrul Programului ACCES CENTENAR – sesiunea 2017 prefigurează debutul manifestărilor culturale dedicate sărbătoririi Centenarului Marii Uniri de la 1918.

Suma alocată pentru finanţarea sesiunii de selecţie în cadrul Programului ACCES CENTENAR – sesiunea 2017 este de 1.000.000 lei. Suma maximă care poate fi solicitată pentru un proiect/acțiune culturală este de 50 000 lei.

Pentru a fi eligibile, ofertele culturale depuse în cadrul Programului ACCES CENTENAR – sesiunea 2017 trebuie să se desfăşoare în intervalul 1 octombrie – 30 noiembrie 2017.

Dosarul de participare poate fi depus fie prin completarea formularului on-line, disponibil mai jos, fie în format fizic, în plic închis, la Registratura Generală a Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, b-dul Unirii nr. 22, sector 3, Bucureşti – pentru Direcţia Cultură Scrisă și Creație Contemporană, cu menţiunea „Proiect Program ACCES CENTENAR – sesiunea 2017” sau prin poştă, în plic închis, cu confirmare de primire. Data limită pentru transmiterea dosarului de participare, indiferent de modalitatea aleasă, este 7 septembrie 2017.”

Dar, nu uităm:

„Prin 2015, deci la un sfert de veac după “evenimentele din ’89”, a început o campanie de strângere de fonduri pentru reabilitarea Casei Memoriale „Iuliu Maniu”, campanie iniţiată şi coordonată de Parohia Greco-Catolică Bădăcin, prin parohul Cristian Borz. De atunci au trecut doi ani. În aceşti doi ani s-au făcut mai multe apeluri către conducerea României. Cel adresat, în aprilie 2016, Administraţiei Prezidenţiale, a fost “pasat” Institutului Naţional al Patrimoniului, care a răspuns că se ocupă de elaborarea unor “norme” pe care trebuie să le îndeplinească un monument istoric pentru a fi finanţat prin Programul Naţional de Restaurare. Tot în 2016, senatorul Sorin Ilieşiu (din păcate domnia sa nu mai ocupă această demnitate în prezent) a adresat o interpelare primului – ministru Dacian Cioloş, în care solicita să fie emisă o ordonanţă de urgenţă, prin care, din fondurile de rezervă ale guvernului, să fie alocaţi 1.338.000 lei (echivalentul a 300.000 euro) pentru “consolidarea şi reabilitarea Casei memoriale Iuliu Maniu”. După 6 luni (deşi termenul legal de răspuns este de 30 de zile), din partea lui Dacian Cioloş (născut, unde credeţi? surpriză, chiar în Pericei) s-a primit un răspuns tehnocrat: “Casa” ar putea fi restaurată prin programul Naţional de Restaurarea a Monumentelor Istorice, gestionat de (acelaşi) Institut Naţional al Patrimoniului, aflat în subordinea Ministerului Culturii. Acum, “Casa” a ajuns pe poziţia 10 în lista monumentelor de care se ocupă acest Institut.”

(Dintr-un articol-sinteză a „temei”, semnat de jurnalistul Viorel Dădulescu în cotidianul Făclia, http://ziarulfaclia.ro/sfinxul-de-la-badacin-ceapa-de-la-pericei/)

Și răspunsul primit de la Administrația Prezidențială, în urma memoriului înaintat de Pr. Cristian Borz, preotul parohiei greco-catolice din Bădăcin, coordonatorul întregii campanii pentru salvarea Casei Maniu:

*

*

(Re)vezi

https://vasilegogea.wordpress.com/2016/05/13/administratia-prezidentiala-repetind-scenariul-neotestamentar-de-la-anna-la-caiafa-in-ce-priveste-campania-nationala-salvati-istoria-nationala-salvati-casa-memoriala-iuliu/

 

*