SCRISOARE DESCHISĂ
Adresată Primarului Municipiului Cluj-Napoca
Domnului Prof. Univ. Dr. EMIL BOC
Motivarea acestei „scrisori” pe care mă văd constrîns, cu tristețe și durere, să V-o adresez, o constituie toate avatarurile prin care familia mea, și desigur în solidar cu ea și eu, a trecut de mai mult de trei ani, de cînd au început presiunile de toate tipurile și manevrele procedurale cele mai „sofisticate” – adică mustind de „sofisme” – pentru a ne da acordul cu privire la un proiect de investiție imobiliară, alipit cu o obstinație demnă de cauze mai bune, de la început pînă la sfîrșit, de imobilul în care locuim, moștenire a soției mele de la părinții ei, care la rîndul lor l-au moștenit de la înaintași și l-au întreținut, conservat și locuit neîntrerupt din 1935 pînă azi.
Probabil, „presiunea” e atît de mare pentru că „dezvoltatorii” cunosc prevederile legilor privind protejarea patrimoniului cultural, din ale cărei patru criterii de bază pentru protejarea unui imobil ca bun de patrimoniu, două ar putea fi îndeplinite: valoarea memorială – legată de personalităţi, evenimente sau momente din istorie și vechimea – să fie de 50 de ani sau mai mult.
Nu voi intra în amănunte de proceduri și de legalitate formale: tot „dosarul” se poate consulta pe site-ul Primăriei. Toate aspectele care vizează posibile fapte de/asimilabile/în legătură cu corupția sau abuzul de putere, pentru prezumarea cărora există motive rezonabile, vom solicita D.N.A. să le deslușească, depunînd în acest sens o plîngere oficială. (În principiu, s-ar putea și autosesiza, în urma acestei „scrisori deschise”!)
Este vorba despre Hotărârea nr. 29 din 17.10.2017, a Consiliului Local privind aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu construire hotel de apartamente, S+P+3E+R, Str. Anton Pann 1, din Cluj-Napoca, adoptată aproape în unanimitate (doar cu o abținere și o recuzare de la vot), în baza Referatului nr. 422267 din 18.09.2017, privind aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu construire hotel de apartamente, S+P+3E+R Str. Anton Pann 1 – Cluj-Napoca, aprobat de Dumneavoastră, Domnule Primar Emil Boc, sub semnătură olografă personală.
Așa cum scriam mai sus, las – și eu și familia mea, în speță soția mea – justiției să stabilească legalitatea sau ilegalitatea, totală sau parțială, precum și să discearnă dacă avem în cauză și aspecte de natură penală care vizează abuzul de putere și acte de/asimilate/în legătură cu corupția.
Personal, întrucît este în cauză și viața mea, și anii cîți mi-au mai rămas de trăit, precum și viitorul fiicei noastre, mă adresez Dumneavostră, Domnule Primar, și fac apel la autoritatea Dumneavoastră de Profesor de științe juridice, Doctor în Drept constituțional, dar și la cultura Dumneavoastră politică, în calitate de fost Președinte al unui partid democrat și liberal, în conformitate cu ideologia și programul căruia ați fost și Prim Ministru al României. Pentru că perspectiva mea de abordare a chestiunii este una politică, și anume una care vizează drepturile fundamentale ale individului.
Din surse interne Primăriei, dar și din surse care au legături cu „sindicatul dezvoltatorilor” urbani din Cluj-Napoca, am aflat cu stupoare că există o „hartă secretă” a Clujului, pe care sunt delimitate codificat „zonele viabile” și „zonele neviabile” în perspectiva imediată sau medie a municipiului. De această „hartă” beneficiază dezvoltatorii, care traducînd în „limbaj economic și urbanistic” aparent „politic corect”, iau cu asalt, prin toate mijloacele (persuasiune, intimidare, supunere la stres continuu, „oferte de nerefuzat” ș.a.m.d.) aceste zone, în care locuitorii sunt, în majoritate oameni în vîrstă, cu venituri modeste, cultură civică și juridică precare.
Sînt sigur, Domnule Primar, că dacă o asemenea „ocultă” funcționează și este infiltrată și în actul de guvernanță locală, promovîndu-și propriile interese în dauna intereselor legitime ale cetățenilor în numele cărora guvernați constituțional Dumneavoastră, Veți înțelege că avem de a face cu o politică de fundal „secretă”, care pusă în practică comite, în realitate, grave acte de discriminare a unui mare număr de cetățeni ai Clujului. Cineva, nu se știe cine – stabilește modul de viață și viitorul oamenilor după criterii „economice”, „teritoriale”. Imaginea de coșmar a unei insațiabile haite de „hiene imobiliare” asmuțită asupra locuitorilor din anumite cartiere este de neevitat!
Sînteți un susținător al uniunilor de creație cu filiale în Cluj. Poate, chiar ați privilegiat Filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor din România. Fără modestie, Vă aduc la cunoștință că, în ultimii 20 de ani de cînd locuiesc și plătesc taxe în acest oraș, în această „zonă” codificată „neviabilă”, am scris și publicat 25 de cărți (și nu sunt cărți „de bucate” sau de „epigrame”), majoritatea premiate (trei dintre ele chiar de Filiala Cluj a USR) și am contribuit la zeci de antologii și volume colective, dintre care unele sunt dedicate memoriei și moștenirii culturale clujene, sau mai larg, transilvane. Nu am fost scutit de stres nici pînă acum: o perioadă de vecinătatea cu NAPOCHIM S.A., apoi de traficul supraglomerat și nereglementat în vreun fel de pe str. Someșului, acum de șantierul deschis pe locul demolatei fabrici din fața casei noastre. La toate acestea, prin Hotărârea pe care ați avizat-o favorabil, urmează să se adauge un zid monstruos plus balcoane și ferestre neretrase la distanța prevăzută de propriile normative față de limita de proprietate a vecinilor, de la care o populație necunoscută și în permanentă tranziție îmi va viola dreptul la intimitate în viața privată și, mai mult, ar putea pune în pericol chiar integritatea materială a proprietății noastre, și pe latura nordică a micii noastre curți (micul paradis floral în care noi ne regăsim liniștea după confruntarea cu toate aceste agresiuni), astfel încît mă voi simți, cel puțin eu (și sunt sensibil la acest aspect!), ca într-o curte interioară de închisoare! Dar, fără „siguranța” persoanei pe care, totuși, mediul penitenciar o garantează! Am convingerea că atunci cînd, nici aceste blocuri noi pe care le construiți acum, distrugînd micile proprietăți familiale, nu vor mai fi, cel puțin o parte din cărțile mele vor rămâne. Promit să vă rezerv cîteva pagini într-una dintre cărțile mele viitoare.
S-a întrebat cineva, și dacă da, ce răspuns are la situația de fapt că s-au înmulțit decesele cauzate de boli agravate de factori de stres tocmai în aceste „zone neviabile”?
Din această perspectivă și în acest context real, chestiunea Hotărârii C.L. nr. 29 din 17.10.17, poate face obiectul nu doar al organelor de cercetare penală ale țării, dar încălcînd grav Convenția Europeană a Drepturilor Omului (C.E.D.O.) , cît și recomandările conținute în Cartea Albă a Comitetului Regiunilor privind Guvernanța pe Mai Multe Niveluri, poate deveni „speță” într-un proces deschis la Curtea Europeană a Drepturilor Omului .
Nu uit nici o clipă că sunteți Profesor de Drept Constituțional. De aceea nu consider necesar să fac trimiteri la Constituție sau alte Legi organice, ori acte normative cu privire la „buna guvernare locală”. Dar, am să vă citez un fragment dintr-un articol publicat de fosta/actual încă Dumneavoastră colegă de partid și membră în Guvernul prezidat de Dumneavoastră: Doamna Andreea Pal. Iată ce scrie Domnia Sa: „Buna guvernare locală ar trebui să fie în top 3 subiecte de interes, alături de sănătate și de educație (…). De ce? Fiindcă de calitatea guvernării locale, mai mult chiar decît a celei centrale, depinde calitatea vieții de zi cu zi a oamenilor – siguranța cetățenilor, mediul în care se pot dezvolta, bucuria de a trăi într-o comunitate.” (https://mediacalarasi.ro/andreea-paul-pnl-4-exemple-de-buna-guvernare-locala-nemteasca/)
Această „bucurie”, Domnule Primar, cu aprobarea Dumneavostră și votul aberant dat de onorabilii (pînă la proba contrarie) domni consilieri a murit pentru cîteva familii (nu vorbesc decît cu referire la „dosarul Anton Pann 1” – dar știu că mai există zeci de asemenea cazuri). Viitorul nostru a fost printr-un „simplu” vot violat, drepturile, aspirațiile și viața noastră cotidiană au fost îngrădite, în conformitate cu ceea ce numeam mai sus „politica zonelor viabile sau neviabile” ale Clujului. O politică criminală, care face victime încet dar sigur, aneantizînd comunități vechi cu un mod de viață care garanta transmiterea unor valori identitare, neoferind în compensație, în realitate, orașului decît niște blocuri de o arhitectură îndoielnică, amintind oripilant de mult de arhitectura comunistă, noi masări de colectivități amorfe, în care individul fără identitate și inițiativă, fără sentimentul apartenenței la un tot cultural, social, interetnic, economic, civic, istoric armonic nu mai are decît iluzia libertății și a „confortului”. Și, deci, pierde și conștiința responsabilității comunitare.
Conceptul de „dezvoltare durabilă” vă spune ceva? Știți că există o bibliografie imensă despre cum trebuie să se dezvolte un oraș, astfel încît acesta să fie „prietenos” cu locuitorii lui? (Vă pot sugera un „consilier special”, cu „expertiză” în domeniu: D-l Bogdan Ghiu, din București, care ține și o rubrică zilnică, de cîțiva ani buni, la Radio România Cultural pe aceste teme. Dar participă și la conferințe internaționale tot pe aceste teme.)
Voi încheia acum (dacă va fi necesar, voi reveni, fiți sigur!),
solicitîndu-vă Domnule Primar Emil Boc, în acest al doisprezecelea ceas,
ori să faceți publică, pentru toți cetățenii Clujului, această „hartă a discriminării teritoriale”,
ori, ca o dovadă clară că nu există o asemenea „hartă” și așa cum Legea administrației locale permite, să convocați de urgență o nouă ședință de Consiliu și să anulați Hotărîrea deja luată în 17.10.17., solicitînd punerea întregii documentații în acord cu Legea și cu Drepturile fundamentale ale vecinilor.
P.S. Constat, în momentul în care am încheiat de redactat această „scrisoare” că Hotărârea 29/17.10.17 (ca și alte hotărâri recente) a dispărut de pe site-ul Primăriei! Dar avem copii, domnilor!
Cu stimă,
Încă viu,
Vasile GOGEA
Membru fondator al Asociației Scriitorilor Profesioniști din România
Membru al Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Cluj
Participant la revolta elevilor din Liceul Militar „Dimitrie Cantemir” – Breaza, din noiembrie 1969
Reporter clandestin pentru presa franceză și participant la Revolta muncitorilor din 15 noiembrie 1987, de la Brașov
Luptător pntru Victoria Revoluției din Decembrie 1989 – Luptător cu Rol Determinant
Cetățean de Onoare al Municipiului Sighetu Marmației
(Cluj-Napoca, 20.10.17)
*
Pentru toți cei interesați adaug aici, în formate pdf , documentele la care mă refer în „scrisoare”:
HOTĂRÎREA C.L. 29/17.10.17 care conține și REFERATUL pentru aprobare și conținutul dosarului ce conține „propunerile” dezvoltatorului precum și obiecțiile vecinilor.
MINUTA ședinței C.L. din 17.10.17:
*
UPDATE. După semnalarea „dispariției” de pe site-ul oficial al Primăriei Cluj a Hotărârii 29/17.1017, ea a reapărut, aseară sau în dimineața asta. Eu acum constat. Dar, constat și la „reluarea în relanti”, că „tot” dosarul, conține doar aceleași 62 de file inițiale, nu cum era obligatoriu, și Prezentarea scrisă, cu argumentele dezacordului față de propunerea de PUD pusă în discuție, conținînd 5 (cinci) file de text și 6 (șase) planșe – anexe, din care mai multe conțin două sau trei file, foto, care au fost distribuite în cadrul ședinței onor. consilierilor, după ce au fost înregistrate la Registratura primăriei cu nr. 472594/43 din 17.10.10, inclusiv vice-primarului Dan Ștefan Tarcea, și susținute verbal în integralitate în plenul ședinței de soția mea. Așa cum aceste documente au fost ignorate în postarea de pe site-ul Primăriei, la fel, onor. consilierii le-au ignorat, chiar persiflat în timpul ședinței.
Dacă nu sunteți „cu mîinile pe oraș”, cum se exprima un comentator al Gogea’s Blog, referindu-se evident la celebrul film din 1963, al lui Francesco Rosi, „Mani Sulla Citta”, de ce ascundeți, domnilor documente care, sub nici o formă, nu pot fi „clasificate” ca „secret”, de nici un nivel?
*
UPDATE. Vezi reacțiile în media la această „scrisoare” aici:
*
Ioana Haitchi
octombrie 20, 2017
Atentie! Acest mesaj mi-a intrat in spam. Probabil aveti multi „prieteni”.
Liviu Antonesei
octombrie 20, 2017
Îți doresc spor și baftă, deși am mari dubii privind receptivitatea primarilor aborigeni la doleanțele cetățenilor. Ei sînt mai degrabă cu „developării”, că ăia dau comisioane!
Bedros Horasangian
octombrie 20, 2017
Mă simt solidar cu tot ce-ai scris și trăit, dragă prietene.
Solidar cu tine în solitudinea ta din curtea care îți umple viața.
Sper, sper că se va găsi o soluție ca domnii dezvoltatori să se dezvolte în alte părți decît răpindu-ți ție bucățica de pămînt și de cer.
Aștept vești bune, dragă Vasile.
bedros horasangian
nicolaeiuga
octombrie 20, 2017
Este bine că ai făcut publică această fărădelege. Știu că există o sindicalizare ocultă a dezvoltatorilor imobiliari pentru a forța și încălca legile, de fapt un fel de asociere de tip mafiot. Este bine să afle și dl. Boc că ar putea fi acuzat de favorizarea infractorului, la fel și consilierii care au făcut să treacă acel proiect de hotărâre. După părerea mea, ar trebui să ataci în contencios Hotărârea CL nr. 29/17.10.17 și să formulezi separat și un denunț penal. Pe bandiții ăștia nu-i impresionează statura ta intelectuală și nici c.v.-ul tău, ei nu se tem nici de lege și nici de Dumnezeu, se mai tem eventual de media, pentru că atunci lucrurile nu se mai pot mușamaliza..
Sunt alături de tine, Vasile, și de familia ta!
Cătălin Bia
octombrie 20, 2017
In Cluj Napoca se pot vedea :
– în spatele casei d-nei Doina Cornea o clădire cu 4 nivele care a luat lumina
– în fosta grădină a lui Nicolae Balotă din cart. Andrei Mureșanu o unică construcție cu 4 nivele care ocupă 90% din teren , intr-o zonă de case
– pe Calea Turzii pe fosta proprietate a fam. Boilă o construcție cu 4 nivele care ocupă 80% din teren
– pe Calea Florești din Mănăștur un bloc de 24 de etaje în construcție , ridicat în ciuda opoziției și a protestele vecinilor din blocurile alăturate și altele…
Sunt zone precum : Calea Moților în zona Platinia , lacurile (câte mai sunt) din Gheorgheni , zona fostei fabrici Napochim și alte zone în care unii dezvoltatori, în asociație cu unele firme de proiectare sau de execuție sunt într-un avant susținut de administrația locală . ,,Succesul ” lor economic a prevalat altor valori .
Domnule Vasile , vă doresc succes în lupta cu ,,monstrul” și să vă pastrați colțul de verdeață și de cer .
Pentru primărie (primar , consilieri , comisii etc) și dezvoltatori proverbul indian
,,doar când ultimul copac va muri , ultimul râu va fi poluat și ultimul pește va muri veți realiza că banii nu se pot mânca ” .
Urmărim ce se întâmplă .
eugen
octombrie 20, 2017
Sunt foarte curios când vei primi răspuns la această ”jalbă”, dar mai ales care va fi răspunsul întâi-stătătorului de Cluj. Mă alătur și eu celor care sunt solidari cu tine și sper ca ”birăul” să dea Cezarului ce este al Cezarului!
Dorin Tudoran
octombrie 21, 2017
Dragă Vasile, iată ce am de spus…
http://www.dorintudoran.com/dezvoltatorii/
dezideriududas
octombrie 21, 2017
Iată cum « Floile de pîrloagă » ale Banului Moldovei se tranformă la Banul Clujului in « Mucigai de imobiliare »…..Estetic, Arghezi, prin « Flori de mucigai », a realizat rezolvarea dilemei în stil Brâncuși : « Dilemele se rezolvă prin unificarea contrariilor »….E greu a mai face ceva acum Banca Moldovei cu leul moldovenesc rănit, înconjurat de haite de ruble de câmp, cu toată « valuta imobiliară » care « a interzis » Dedemanul la Chișinau ( recent Dedeman s-a retras din Republica Moldova pentru că n-a primit avize de functionare….) …., dar Banca de la Cluj cred că ar putea, măcar in acest caz, să treaca la nivelul următor de la cel cu coasa ( acel promo cu « guvernatorul » la coasă….)…..În acest context « harta secretă » a prăbușirii economiilor este eclatant arhicunoscută și reprezintă « scaietele » dezvoltării continue și accelerate a imobiliarelor în detrimentul oricăror alte tipuri de investiții.
Sper ca d-nul Emil Boc să demonstreze că este într-adevar dedicat serviciului public în acest caz…Poate tot de la Cluj va pleca și vindecarea….
P.S. Social, « Florile de mucigai » încă n-au fost definite. Marx începuse cu definirea celulei sănătoase care va opri pana la urma cancerul : renta absolută. Din păcate a facut-o doar economic. Social a generat o nebunie care “a interzis” până la urma orice sănătate in logica funcționării societății….
magda ursache
octombrie 21, 2017
„Dezvolltatorii”ieşeni şi-au propus sa distrugă parcurile,sa taie teii,castanii…Au ce au cu tot ce e verde şi înflorit.În faţa blocului meu,s-au tăiat pomii ,ca să apară doua pizzerii,”graţie” unui fost primar,cu carnet de scriitor.Din iulie şi pînă acum ,la sfîrşit de octombrie,un „dezvoltator”dărîmă pereţii apartamentului de deasupra mea.E de neoprit.
Nu pot decît sa ma rog sa-i dea Dumnezeu minte lui Boc.Coasă are,ştim cu toţii.magda u.
Marius Oprea
octombrie 21, 2017
Draga Vasile,
Aflu cu durere despre necazurile tale. Sper ca domnul Boc sa dea inapoi si sa revoce hotarirea, dar cred (sper ca nu ma insel) poate fi deschisa, pina la o putin probabila cercetare a DNA, o actiune in contencios administrativ, care sa aiba in preambul, pina la solutionarea sa, cererea de suspendare a lucrarilor demaracte. Nu cred ca ar strica, pentru expertiza, sa intri in contact cu Asociatia Salvati Bucurestiul, a lui Nicusor Dan, pentru a vedea cum au procedat ei (cu succes) in situatii absolut similare. Cit despre mafia imobiliara din Cluj, aici sint multe de spus. Sint gata sa pun pariu ca in spatele ei (si in unele cazuri, chiar in fata) vei gasi, daca faci o cautare la Registrul Comertului, multi dintre vajnicii securisti care aparau odinioara Clujul de Doina Cornea. Sint alaturi de tine, o sa fac si eu niste cercetari legate de aceasta mafie. Ce te-as ruga este sa-mi transmiti pe mailul meu citeva nume ale acestor firme de asa-numiti dezvoltatori. Despre legaturile lor cu fostul meu prieten din studentie Emil Boc, urmeaza sa vedem, dar este de crezut ca nu sint tocmai nevinovate. Ca fondator, alaturi de Mugur Ciuvica, al Grupului de Investigatii Politice, iti promit ca mai voi ocupa indeaproape de cercetarea acestui caz. Cu atit mai mult cu cit e vorba de tine, bun si vechi prieten!
Iar rezultatele i le voi comunica si eu printr-o scrisoare deschisa lui Emil Boc, primarul inviolabil al Clujului, care seamana, prin modul discretionar in care conduce destinele orasului, din ce in ce mai tare cu Funar.
Marius Oprea
Dana (Mara)
octombrie 21, 2017
Domnule Vasile Gogea, imi pare sincer rau pentru mihnirea si umilinta la care sinteti supus la virsta la care ar trebui sa va bucurati de tihna in oaza de liniste a caminului dumneavoastra. Aceasta Hotarire a C.L.Cluj din 17.10.2017 dupa cum bine va sfatuieste domnul Marius Oprea trebuie atacata de urgenta in contencios administrativ si sper sa se rezolve favorabil dumneavoastra in aceasta faza, sa nu fiti nevoit sa ajungeti in instanta unde in general se traieste un cosmar – un consum material si nervos, o experienta de care toata lumea se fereste. In vara erati moderat optimist in privinta „complexului rezidential” de pe platforma Napochim, sperind in modernizarea zonei dar pe orizontal, nu pe vertical, probabil nu aveati toate datele si din aceasta hotarire din 17.10.17.
Ginduri bune si putere de lupta cu aceasta caracatita care are tangenta cu politicul, mafia imobiliara are nevoie de informatie primara, de la sursa si multi au profitat de informatii care nu sint la indemina publicului larg. Aici ar fi util jurmalismul de investigatie adevarat care la noi s-a dat insa cu puterea, s-a imblinzit. Este suficient sa ne gindim la bursa secreta a vinzarilor de drepturi litigioase, la mafia restituirilor orchestrata de juristi pentru a acapara la preturi derizorii imobile in zone centrale, etc. Si cu siguranta steguletele afacerilor imobiliare sint infipte in astfel de harti subterane, „beneficiarii ponturilor” anteprenorii tranzitiei asteapta doar momentul oportun, probabil trocuri politice in cele mai numeroase si flagrante cazuri. Pentru ca acesta este un caz flagrant, in care se incalca toate normele, iar faptul ca a primit unda verde inseamna ca acolo a fost o miza mare.
Numai bine.
Dorin TudoranDorin Tudoran
octombrie 21, 2017
@ Marius Oprea
Marius, sunt fascinat de prieteniile à la roumaine…
Prietenul tău din studenție, Emil Boc, te dă afară din fruntea institutului pe care l-ai creat, pentru a-l pune șef pe prietenul tău Vladimir Tismăneanu, mișcare făcută la indicația prietenului, „pe viață”, al lui Vladimir Tismăneanu, Traian Băsescu, prieten și al lui Emil Boc.
Luându-ți locul, prietenul tău Vladimir Tismăneanu îl aduce în institut pe prietenul său Mihail Neamțu, azi membru al unui partid (PNL) din care tu a trebuit să pleci. (Îți mai amintești scrisoarea publică pe care i-am adresat-o atunci prietenului tău din studenție devenit, între timp, premierul Boc?)
Ce-o fi zicând de toate acestea prietenul nostru Dinu Zamfirescu, și el destituit de prietenul tău din studenție Emil Boc.
Excesul de prietenie face rău…
Ion Ionescu„
octombrie 22, 2017
Teribil!
D.l Gogea ne descrie, în fond, un remake după teribilul film realist italian „Mani Sulla Citta” (Mîinile pe oraș), regizat de Francesco Rosi și cu uriașul Rod Steiger în rol principal. Napoli din anii 1963, prezentat în filmul, seamănă izbitor cu Napoca de azi, în ceea ce privește „mîinile” care stau pe oraș!
Cetățeni, treziți-vă!
Felicitări și toată susținerea mea morală, D.le Gogea!
Mircea Pora
octombrie 22, 2017
Sunt alături de tine, Vasile, în duelul cu oficialităţile actuale care seamănă perfect cu cele „trecute”.De altfel, provin din ele. Partea ciudată şi tristă este că prea repede se găsesc la noi tot felul de „BOCI”.
dezideriududas
octombrie 22, 2017
@ Marius Oprea
@ Dorin Tudoran
E drept, « excesul de prietenie – à la roumaine – face rau », de cele mai multe ori, dar nici à la NATO și à la UE ( vezi logica « fascinantă » Kosovo – Catalonia …) nu pare a fi recesivitate…..ci tot exces. Scriu asta după ce d-nul Tudoran mi-a deschis cu încredere a-casa sa ( blogul său…), pentru orice lăcrămație dar și pentru dulceața necesară din pantofii supărării, să nu pară frustrarea ne-românească, iar d-nul Marius Oprea vizitat de mine la IICCMER, citindu-mi cartea de vizită ( e drept, atunci eram un fel de om de afaceri, și consultant…deci foarte probabil « gresit » in viziunea « negreșiților »…. / Încă și acum, dupa aproape 10 ani, această categorie socio-profesionala este considerată din ce in ce mai greșită….), m-a trimis la a-casa mea, « nereperat »….. În noiembrie 1987 aș fi putut să mă întâlnesc la Brasov cu d-nul Vasile Gogea și Cătălin Bia, dimineața sau în timpul zilei, iar cu Marius Oprea, seara, atât timp cât am aflat recent că avem în comun un prieten foarte apropiat, cel puțin mie ( inginer, acum in Paris-Franța, fost coleg la TCM Brașov ). Va trebui să înțelegem, măcar acum, că atât dimineața, ziua, seara, dar și noaptea, sunt părti ale timpului pe care trebuie sa le asociem spațiului României. Cum am făcut-o, instituțional, ca națiune, în 1968 !
PS.. Poate că înainte de a face apel la pârghiile instituționale în cazul Vasile Gogea vs. « Cluj », va trebui să facem apel la CONȘTIINȚA Clujului. Odata, fiind “Singur cu Hegel », d-nul Vasile Gogea trimitea « România » tot la CONȘTIINTĂ…..In cazul de față, Clujul trebuie să decidă. D-nul Boc sigur se va conforma, fiind « dedicat serviciului public”. Cine însă (mai) este Clujul ?
Eugen D. Popin, editorul revistei Alternanțe (Germania)
octombrie 22, 2017
Cu toate că în cei aproape cinci ani de când apare revista Alternanțe, nu am făcut decât să ne ocupăm de literatură, promovând în lume cultura și literatura română, din țară și din diaspora. Amintim aici, fără a ne face din acestă realitate nici un fel de elogiu, faptul că revista este accesată (conform Google Analytics) din peste 100 de țări ale lumii. Cei patru membri ai redacției, răspândiți în trei țări europene, Andrei Zanca, Eugen Popin (editor), Vasile Gogea și Miron Kiropol, fac această muncă de redacție ”pro bono”, asta însemnând nimic, în afară de timp, efort intelectual și efort material.
Se cuvine a menționa în mod expres, faptul că la domiciliul fiecăruia din cei menționați mai sus funcționează un birou, adică o subredacție a revistei. Prin contribuția colegului nostru Vasile Gogea, în casa acestuia din Cluj-Napoca, de facto sediul redacției din România a revistei, acesta a promovat și publicat un număr însemnat de scriitori clujeni, printre care:
Irina Petraș, Ion Cristofor, Ion Mureșan, Alexandru Vlad, Ioan Negru, Gabriel Cojocaru, Alexandru Jurcan, Letiția Ilea, Viorel Dădulescu, Ovidiu Pecican, Adrian Popescu, Alexandru Laszlo, Iulian Dămăcuș, Radu Țuculescu, Vianu Mureșan, Rodica Marian, Horia Bădescu, Mircea Petean, Silviu Buzan, Dinu Flămând, Sorin Grecu, Adrian Țion, Ioan-Pavel Azap, Flavius Lucăcel, Lucia Gogea, Dan Damaschin, Dinu Virgil, Leon Grapini, Persida Rugu și, desigur, Vasile Gogea.
Dar și artiști plastici – de ex. Adrian Grecu. Aceștia se adaugă altora, de un prestigiu internațional recunoscut din țară, precum Ana Blandiana, Gheorghe Grigurcu, Liviu Antonesei, Liviu Ioan Stoiciu, Doina Popa, Ioan Moldovan, George Vulturescu, Traian Ștef, Olimpiu Nușfelean, Bedros Horasangian, Nicolae Iuga, Echim Vancea, Vasile Muste, Daniel Vighi, Virgil Rațiu, Adrian Munteanu, Dorin David, Mircea Dorian, Dan Angelescu, Lucian Vasiliu, Daniel Corbu, Mihaela Albu, Magda Ursache, Theodor Codreanu, Al. Cistelecan, Radu Ciobanu, Mircea Drăghici, Dan Iancu, Iulian Boldea, Aurel Ion Brumaru (ș.a.),
Precum și din diaspora românească, scriitori, traducători, membri în jurii prestigioase internaționale ca Dorin Tudoran, Miron Kiropol, Mirela Roznoveanu, Horia Porumb, Theodor Damian, Dan Dănilă, Leo Butnaru, și, desigur Andrei Zanca și Eugen D. Popin precum și alți autori de origine română, dar de expresie germană sau traduși în limbile germană, engleză și italiană.
Revista a publicat și autori germani, italieni, francezi, englezi și americani: Kurt Tucholsky, Giovanni Papini, Bernhard Setzwein, Harald Grill, James Kacian, Christopher Kloeble, Daniil Charms, Alda Merini, Jules Supervielles, Maria- Grazia Calandrone, dar ș.m.a.
Precum și artiști plastici cu rezonanță internațională, aici amintim doar numele pictorului născut în Cluj, Valentin Lustig, care a locuit și copilărit pe strada, actuală, Croitorilor, auzim, acum declarată ”neviabilă”.
Aș sublinia aici faptul că în țările central-europene, se pune un foarte mare accent pe păstrarea, restaurarea și consolidarea imobilelor vechi. Am vizitat de curând orașul italian Malcesine, unde o placă de marmură amintește faptul că J.W.Goethe a ”locuit” acolo în anul 1786, numită acum Casa Goethe. Consider că orice alt comentariu ar fi și este de prisos.
Ioana Haitchi
octombrie 22, 2017
Multumiri!
vasilegogea
octombrie 22, 2017
Lieber Herausgeber und verantwortliche Redakteur, Buble Sie kennen das Sprichwort „Kein Mensch einen Prophet in seinem eigenen Land ist“!
Der liebe Dank!
eugen
octombrie 22, 2017
Leider ist so, seit eh und je: „Ein Prophet gilt nirgends weniger als in seinem Vaterland und bei seinen Verwandten und in seinem Haus.“
Aber Unrecht ist eine große Sünde! (Dar nedreptatea este un mare păcat!)
vasilegogea
octombrie 22, 2017
@eugen
Sicherlich!
ancamarin
octombrie 23, 2017
Mesajul mie nu mi-a intrat in spam dar mi-a ramas in minte si ma gandesc de ce niste titluri prof. dr. etc. nu sunt suficiente pentru un om ca sa-si puna mintea la contributie fara a fi necesara aceasta scrisoare. Sunt de-a dreptul uimita si revoltata de aceasta lipsa de gandire a unora. Speram sa le vina mintea la cap.
nicolaeiuga
octombrie 24, 2017
Titlul didactic real al dlui Emil Boc nu este profesor universitar, ci conferențiar. Pe vremea când dl Boc era încă premier iar Domnul Andrei Marga era rector, Domnul Marga a propus (mai în glumă, mai în serios) ca Universitatea să-i retragă dlui Boc titlul de conferențiar și să-l concedieze de la catedra de Drept Constituțional pentru că, având la activ foarte multe Ordonanțe de Urgență respinse de către Curtea Constituțională, asta denotă că dl Boc nu știe deloc Drept Constituțional și, prin urmare, face Catedra de râs. Îmi pare sincer rău că Domnul Marga nu și-a dus gândul până la capăt.