Silvicultorii români contribuie la reconstrucția Casei Memoriale „Iuliu Maniu”!

Posted on noiembrie 4, 2017

5*

Romsilva sponsorizează Casa Memorială „Iuliu Maniu”

cu cherestea de 31.500 de lei

Casa Memorială Iuliu Maniu, prin campania de salvare, a primit o sponsorizare cu 42 de metri cubi de cherestea, în valoare de 31.500 de lei, din partea Romsilva, după ce în urmă cu circa trei săptămâni, o firmă din Sighișoara a donat țiglă de 23.000 de lei, tot pentru refacerea acoperișului.

Astfel, prin Hotărârea nr. 13 din 23.10.2017 a Consiliului de Administrație al Regiei Naționale a Pădurilor (RNP) Romsilva, s-a aprobat sponsorizarea cu 42 mc cherestea,  în valoare de 31 500 lei, pentru refacerea acoperișului Casei Memoriale Iuliu Maniu din satul Bădăcin.

Cererea Filialei Sălaj a Fundației Corneliu Coposu a fost înaintată la RNP Romsilva de Direcția Silvică Cluj, prin directorul acesteia, ing. Dorel Oros.

Șimleuan la origine, Dorel Oros a declarat că este fericit că a putut să susțină campania de reabilitare a Casei din Bădăcin.

“Eu sunt cel mai fericit că am reușit să ajutăm salvarea Casei Iuliu Maniu. Pentru mine era o datorie. Sunt convins că din ceruri am primit o mângâiere pe creștet. Aveam nevoie!”, a spus Dorel Oros.

Potrivit acestuia, Maniu și Corneliu Cposu sunt repere morale greu de egalat și este trist că, la 28 de ani de la revoluție, poporul român nu știe să își respecte personalitățile care i-au marcat istoria.

Pentru mine, Iuliu Maniu și Corneliu Coposu reprezintă niște repere umane, morale, de demnitate greu de egalat. Pe peretele din fața mea – sunt încă la biroul meu din Cluj, la Romsilva – este la loc de cinste portretul lui Corneliu Coposu. Am respirat, de multe ori, aerul aceleiași încăperi și pentru mine asta reprezintă o mare onoare. Este trist că suntem la 28 de ani de la revoluție si încă nu știm cum să ne respectăm marile personalități care au marcat istoria noastră. Este și mai trist că unul dintre întemeietorii Marii Uniri nu are o Casă memorială adecvată evenimentului ce-l sărbătorim în 2018.

Pentru mine, posibilitatea de a putea face această sponsorizare este o mare bucurie, și nu numai pentru mine, ci pentru întregul colectiv al Direcției. Prin acest gest ne simțim mai împliniți, mai demni, mai ardeleni, mai ROMÂNI!”, a declarat Dorel Oros.

Inițiatorul proiectului de reabilitare a Casei Memoriale „Iuliu Maniu”, preotul Cristian Borz, a declarat că donația făcută de Romsilva este un gest deosebit, care înseamnă enorm pentru proiectul de refacere a Casei Maniu.

Este un gest deosebit, cum la fel este fiecare donație și fiecare mână întinsă pe care o primim. Înseamnă enorm pentru proiect și nu putem decât să mulțumim Romsilva și domnului Dorel Oros. Mulțumim pentru ajutor și domnului ing. Bogdan Pop, de la Direcția Silvică Sălaj. Avem și sprijinul a trei meșteri din Sibiu, care au ajuns deja în Bădăcin, aceștia se vor ocupa de prelucrarea lemnului. Căpriorii vechi au un traforaj special la capete, care trebuie să se regăsească și la căpriorii noi”, a declarat Cristian Borz.

Acesta a precizat că pe lângă lemnul primit de la RNP Romsilva, care este necesar la acoperiș, se mai adaugă leţurile, iar pentru planșeul peste parter, care este tot din lemn – grinzi aparente și scandură fălțuită, pentru Casa Maniu mai este nevoie de încă 21,89 mc grinzi și 430 mp scândură. “Până acum am reușit să desfacem două treimi din acoperișul vechi, peste o treime din pereți am reușit să turnăm și centura din beton armat. În zilele următoare, vom transporta lemnul din localitatea Călăţele, județul Cluj, pentru că transportul ne revine nouă, așa cum s-a întâmplat și cu transportul țiglelor din Sighișoara. După aceea,  vom turna și restul centurilor”, a declarat Cristian Borz.

Reamintim că la începutul lunii octombrie, campania de salvare a Casei Memoriale Iuliu Maniu a primit o sponsorizare cu țiglă în valoare de 23.000 de lei, din partea SC Siceram SA Sighișoara, cantitatea de țiglă reprezentând întregul necesar reabilitării acoperișului construcției din Bădăcin.

Refacerea acoperișului este absolut necesară înainte de venirea anotimpului rece, pentru a nu periclita ceea ce s-a reabilitat deja.

Echipa de muncitori ai firmei sătmărene Euras a revenit la Bădăcin și a redeschis șantierul în 5 octombrie 2017, când a început o nouă etapă în reabilitarea Casei Maniu și anume refacerea acoperișului. Anii în care construcția a fost uitată, iernile cu zăpezi, ploile și vântul, toate au lăsat urme adânci, astfel că, în urmă cu circa 2 ani și jumătate, când a fost demarată campania de salvare a Casei Maniu, Proiectul Tehnic a evidențiat că trebuie intervenit peste tot, de la fundație, la pereți și acoperiș.

Proiectul de refacere a Casei Maniu s-a construit treptat, pas cu pas, iar efortul a fost și este încă uriaș, din cauza stării inițiale extrem de degradate a clădirii.

În aceste condiții, trebuie subliniat iar și iar sprijinul enorm venit din partea publicului, persoane fizice și nu numai, din țară și străinătate, care aflând de Campania demarată în Bădăcin au donat bani, materiale ori muncă fizică pentru a salva casa ce a aparținut familiei marelui om politic.

*

Cei care doresc să contribuie, în continuare, la reabilitarea ei o pot face donând în conturile:

Lei: RO22 RZBR 0000 0600 0208 5400

Euro: RO18 RZBR 0000 0600 0289 9205

Dolari: RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730

Cont PayPal: salvaticasamaniu@yahoo.com

deschise la Raiffeisen Bank, Agenţia Şimleu Silvaniei, jud. Sălaj.

De asemenea, cei care pot și doresc să ajute echipa cu materiale de construcții (ciment, grinzi de lemn etc.) ne pot contacta pe pagina de Facebook:

https://www.facebook.com/SalvatiCasaMemorialaIuliuManiu/?fref=ts  ,

unde poate fi consultată și întreaga activitate legată de evoluția campaniei publice „Salvați Istoria Națională, Salvați Casa lui Iuliu Maniu”.

*

(http://www.salajulpursisimplu.ro/romsilva-sponsorizeaza-casa-maniu-cu-cherestea-de-31-500-de-lei/)

*