Festival du Film Français à Cluj – Ediția a 21-a

Posted on noiembrie 10, 2017

2*

*

Realitate, decor, acțiune! Între 9 și 19 noiembrieFestivalul Filmului Francez (FFF) ajunge pe marile ecrane din 9 orașe românești (București, Arad, Brașov, Buzău, Cluj-Napoca, Constanța, Iași, Ploiești, Timișoara).

La Cluj-Napoca festivalul ajunge din 16 în 19 noiembrie la cinema Dacia și va prezenta un program plin cu 12 lung-metraje și 4 scurt-metraje.

Joi 16 noiembrie de la ora 18.30, Festivalul își dă mâna cu Berlinala de anul acesta și se deschide cu același film de forță, mult apreciatul Django, în regia lui Etienne Comar. Filmul aduce în fața spectatorilor o poveste pe cât de incredibilă pe atât de necunoscută din timpul celui de-al doilea război mondial, cea a celebrului muzician Django Reinhart, cel care a schimbat spiritul swingului și al jazzului.

Cele trei secțiuni consacrate revin:

Secțiunea Panorama invită publicul român să vizioneze cele mai noi și mai bune creații ale cinematografiei franceze actuale, producții aplaudate de critici, cu ocazia marilor festivaluri de pe mapamond, precum comedia Souvenir cu Isabelle Huppert sau thrillerul Nocturama.

Programul Săptămânii Cahiers du cinéma – realizat în colaborare cu cea mai importantă revistă de cinema din Franța – are ca punct de pornire ideea de „arhitectură”. Selecția propusă de Joachim Lepastier, critic de film la Cahiers du cinéma, întoarce pe toate fețele legăturile între arta cinematografică şi arhitectură, așa cum sunt ele declinate în filmele unor cineaști clasici precum Jean Luc GodardAlain Resnais sau Jacques Tati. Filmele noi prezintă și societatea periferiilor precum documentarul Swagger.

Creaţiile tinerilor regizori sunt la loc de cinste în Competiția Festivalului de Film Francez, care reunește şase filme de debut, şase producţii surprinzătoare ce anunţă apariţia unor cineaşti de mare talent. Unul dintre ei, Morgan Simon, ni se va alătura la Cluj, pentru a-și prezenta filmul Compte tes blessures. Dumneavoastră, spectatorilor, vă revine misiunea de a alege filmul preferat şi de a decerna

Premiul publicului. 

Intrarea este liberă!

*

Program la Cluj-Napoca
.
Joi 16 noiembrie
18.30 deschiderea oficială – Django
21.00 competiție Corporate
Vineri 17 noiembrie
16.30 competiție Avant la fin de l’été
18.30 panorama Souvenir
21.00 competiție Kiss&Cry
Sâmbătă 18 noiembrie
15.00 competiție Occidental
16.30 săptămâna Cahiers du cinéma Swagger
18.30 competiție Compte tes blessures, Q&A Morgan Simon
21.00 săptămâna Cahiers du cinéma Playtime
Duminică 19 noiembrie
15.00 săptămâna Cahiers du cinéma Inima vie a orașului – scurt metraje
16.30 competiție Petit paysan
18.30 săptămâna Cahiers du cinéma Le Mépris
21.00 panorama Nocturama
*
                                                                            Invitatul festivalului:
                                                                     tânărul regizor Morgan Simon
Născut în periferia Parisului, Morgan Simon studiază biologie și comunicare înainte de a integra departamentul de scenaristică La Fémis. Tinerețea și marginalitatea sunt în centrul filmelor sale, precum în American Football, premiat la Angers Premiers Plans în 2013 sau Essaie de mourir jeune, nominalizat la César en 2016. Compte tes blessures este primul său lung-metraj.
 *
.
*
Posted in: Uncategorized