*
România se pregătește pentru aniversarea Centenarului Marii Uniri, dar controversele nu au întârziat să apară. La Guvern există un departament specializat, iar la numele Ministerului Culturii a fost adăugată sintagma “și identității naționale”. Concomitent, guvernul de la Budapesta a creat un departament intitulat “Trianon 100” și a angajat Academia Maghiară de Ştiinţe într-un proiect de cinci ani care vizează “completarea, sintetizarea şi promovarea cunoştinţelor legate de Tratatul de Pace de la Trianon de după Primul Război Mondial.” Academia Română a lansat în luna mai a acestui an 2017 o atenționare menționând că prin acest proiect “autoritățile din Ungaria au pus la cale un plan pentru sabotarea evenimentelor prilejuite de cei 100 de ani de când Transilvania a devenit parte a României”.
Este această “gâlceavă” pe teme istorice și identitare un nou prilej de manifestare a “excepționalismului românesc” ? Care e poziția scriitorilor pe acest subiect ? Pornind de la argumentele volumului editat de dl Vintilă Mihăilescu “De ce e Romania astfel?” (Polirom, 2017), dorim să problematizăm tema identității naționale și a formelor sale de manifestare si comunicare publică ce se vor desfășura cu ocazia centenarului Marii Uniri de anul viitor. În actualul context european, marcat de populism și de Brexit, considerăm că este un moment oportun să discutăm poziția scriitorilor români pe tema identității naționale ”sub asediu”.
Locație: spațiul 7.7 etaj (Romexpo), în cadrul Târgului de carte Gaudeamus, București.
*
(Sursa: http://www.penromania.ro/)
*
fosile
noiembrie 24, 2017
https://romaniabreakingnews.ro/robert-ficheux-omul-caruia-romania-ii-datoreaza-granitele-de-azi-cartile-lui-ficheux-le-dau-si-azi-dureri-de-cap-extremistilor-unguri/
Poate ar fi bine ca măcar Clujul să-l omagieze.Măcar pentru un echilibru al statuilor şi plăcilor memoriale din oraş.
vasilegogea
noiembrie 24, 2017
@fosile
O propunere mai mult decît pertinentă! (Deocamdată, edilii orașului fac să dispară „semne” ale istoriei orașului, cum ar fi cele două „măsuțe” de fontă, octogonale, una plasată lîngă Librăria Universității, cealaltă lîngă unul dintre podurile peste Someș, care indicau altitudinea orașului măsurată de la nivelul Mării Adriatica! Nici chiar Funar nu s-a atins de ele!)
vasilegogea
noiembrie 24, 2017
Unui anonim, care m-a întrebat ce au „mesele” alea cu Adriatica (dar în varianta „populară” care alătura o sculă de cizmărie de prefectură, în cazul de față, de primărie!)
Iată, găsiți la link-ul de mai jos unul dintre multele răspunsuri posibile:
http://www.ziarulstefancelmare.ro/epopeea-taranului-roman-marinar-in-flota-imperiului-austro-ungar-capturat-in-pacific-aventura-tanarului-nasaudean-cazut-prizonier-la-japonezi-in-primul-razboi-mondial/.
dezideriududas
noiembrie 25, 2017
Am fost în sală atunci la Academia Română. Acolo, “am văzut”, « banda lui Moebius » a naționalismului românesc, cu intoarcerea ei în/prin/din Europa…..Rămâne speranța la “oastea piticească”…..Dacă cei “din bandă” au cinematografiat “Robin Hood in izmene”, “oastea piticească”, pe bune, la Mărășești, chiar așa a făcut-o ! Dom’Vasile, pe 1 decembrie voi fi mai explicit, dar într-o corespondentă privată ( pe email, nu beneficiind de siguranța mesajelor cu porumbei…..). Public am comunicat destul și doar s-a sofisticat « banda »…..
Mihaela Stroe
noiembrie 25, 2017
Mi-a plăcut comentariul dvs. la întrebarea „anonimului” și, deh! ispita cetitului!, am intrat pe linkul pe care (i și ni) l-ați pus la dispoziție. Dincolo de istoria înrolării, luptelor, prizonieratului reconstituită de autorul articolului, absolut minunat „stilul” lui Dumitru Nistor, atât cât l-am putut savura prin citatele decupate din Ziuariu! Atâta candoare, umor sănătos și sinceritate (deci autenticitate, ar zice Camil Petrescu), așa un firesc al exprimării… greu de găsit la scrietorii culți (și cultivați?) ai zilelor noastre!
Mulțumesc!
MMS
vasilegogea
noiembrie 25, 2017
@Mihaela Stroe
Mulțumesc pentru aprecieri!
Cu adevărat „stilul” lui Dumitru Nistor e de o ingenuitate necoruptă de livresc, așa cum spuneți, „trădînd” o „autenticitate” (sau „autenticism”) pe care nu numai Camil Petrescu ar fi admirat-o, ci și regretatul nostru prieten, Gheorghe Crăciun!
Iancu Motu
noiembrie 25, 2017
Intr-o interventie anterioara am indraznit sa deschid subiectul Centenar. Spuneam atunci ca inca din 2015 in mediile occidentale se cunosc intentiile legate de „Trianon 100”. Numai ca nimeni, dar absolut nimeni din cei care au impus sistemul de paci de la Versailles ( aici se inscrie si Tratatul de la Trianon) nu se sinchiseste sa vada ceea ce se petrece astazi. Nici nu este de mirare, In fond Budapesta nu face nimic altceva decat sa redeschida o controversa care a debutat chiar la lucrarile preliminare ale pacilor. Sa speculeze probleme vechi. In ceea ce priveste relatia cu Romania este foarte clar ca nu se vor da inapoi de la nimic. E „ordin de zi pe unitate” sa se dezlantuie impotriva ideii de Unitate nationala, a unei Transilvanii ( a teritoriilor intracarpatice) romanesti. Ceea ce am vazut pana acum e doar un inceput. Anul viitor ne va aduce mari „surprize”.