De trei ori, în ipostaze complementare, Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca

Posted on noiembrie 25, 2017

6Un concert de George Enescu

interpretat în premieră mondială de pianista Aurelia Vișovan

Prin strădania compozitorului, muzicologului și profesorului clujean, acad. Cornel Țăranu (un devotat cercetător și „restaurator” al partiturilor enesciene „neterminate”, făcînd o muncă extraordinară, asemănătoare celei a lui Perpessicius pe manuscrisele eminesciene), a fost descoperită în arhive o lucrare de tinerețe a marelui nostru compozitor George Enescu niciodată prezentată publicului și a cărei existență a fost unanim ignorată. Este vorba de Concertul pentru pian și orchestră, compus la Paris când compozitorul avea doar 16 ani. Sigheteanca Aurelia Vișovan, un „produs” al Școlii de Muzică „George Enescu” din Sighetu Marmației, s-a bucurat de privilegiul și onoarea de a fi prima interpretă a acestei lucrări scoase din uitare.

Concertul a avut loc la Cluj, vineri 24 noiembrie 2017, la Casa Universitarilor, Sala Auditorium Maximum, de la ora 19:00, și a fost susținut de Orchestra „Antonin Ciolan”, dirijor Gabriel Bebeșelea, solistă Aurelia Vișovan (asistent universitar la Universitatea de Muzică din Viena, Austria).

Alături de Concertul pentru pian și orchestră de George Enescu, au fost interpretate și alte lucrări orchestrale ale aceluiași compozitor.

Pianista Aurelia Vișovan s-a născut la Sighet și va împlini anul acesta 27 de ani. A fost eleva profesorului Monica Chifor, clasele I – VI (în perioada 1995 – 2002), apoi a urmat Liceul de Muzică „Sigismund Toduța” din Cluj Napoca.

Este absolventă a Conservatorului “Gheorghe Dima” din Cluj și din anul 2016 doctorand la aceeași instituție, specializarea pian. În luna ianuarie 2017 și-a finalizat studiile și la Conservatorul de Stat din Viena (Austria). A câștigat numeroase premii la diverse concursuri naționale și internaționale.

UPDATE. Adaug o fotografie din concert și una „de familie” cu tînăra pianistă, pentru care trebuie să mulțumesc d-lui pr. prof. Marius Vișovan, tatăl Aureliei:

Pianista Aurelia Vișovan cu părinții ei Magdalena și Marius, frații Mihai și Aurel , sora Cristina cu soțul Ioan.

 ***
FUNDAȚIA CULTURALĂ CARPATICA
vă invită luni 27 noiembrie 2017,
la urmatoarele evenimente organizate la Galeria CASA ARTELOR din bd. Eroilor nr. 16:
ora 16 – Conferinţa: 
RECURS LA PATRIMONIUL CULTURAL ŞI RECUPERAREA IDENTITĂŢII NAŢIONALE 
susţinută de prof. dr. Cornel Bucur (Sibiu)
ora 18Spectacol: 
ABU HASSAN de Carl Maria von Weber,
susţinut de studenţii Academiei de muzică “Gh. Dima” din Cluj-Napoca. Proiect coordonat de lect univ. Ina Hudea

 

***

Miercuri 29 nov. 2017, ora 19,
în cadrul Cursului de Estetica Jazzului,
voi prezenta o celebrare demnă de atenția Dvs.:
aniversăm 35 de ani de existență a Big Band-ului GAIO.
Grație amabilității Secretariatului Artistic, evenimentul va avea loc în Sala Studio din inima prestigioasei noastre Alma Mater – Academia de Muzică G. Dima din Cluj.

Orchestra fondată de Stefan Vannai în 1982, și condusă de domnia sa până în zilele noastre, reprezintă pentru jazzul românesc ceea ce a fost revista ECHINOX în domeniul literaturii: un spațiu privilegiat al descoperirii și cultivării tinerelor talente, rampa lor de lansare pe turbulenta scenă a vieții artistice.
Odată cu înființarea, în urmă cu două decenii, a Modulului & Cursului de Estetica Jazzului, ansamblul dirijat de dl. prof. Vannai a devenit întâiul Big Band al AMGD. Activitatea sa neîntreruptă 
fu încununată de reușite turnee prin țară și străinătate, precum și de semnificative premii. (De menționat că, în virtutea laurilor cuceriți de-a lungul timpului la importantisimul Concurs Internațional de Jazz Studențesc din Sibiu, acum două săptămâni, Big Band-ul GAIO susținut la Teatrul Thalia, ca invitat de onoare, concertul de gală al apreciatei competiții).Secvențelor caracteristice Cursului, pe care l-am înființat acum două decenii la AMGD, li se vor adăuga câteva agreabile recitaluri pe viu. Întrucât o bună parte a muzicii face parte din patrimoniul cultural brazilian, co-organizatorul seratei este Centrul Cultural Casa do Brasil, ce funcționează sub egida principalei Universități Clujene (fondată în 1581).

Pe lângă excelenții instrumentiști din Ansamblul GAIO, ne vor fi oaspeți:
  
– ghitaristul mexican Ángel Sánchez (piese de Heitor Villa-Lobos, Antonio Lauro și Leo Brouwer);
– grupul DinBRASIL – Victor Gomes/ghitară, Hatus Quemuel/pian, Matheus Costa/violină – având-o ca solistă pe sensibila vocalistă Cristina Petrescu;
– Duo-ul Viktoria Cormoș & Ștefan Ionuț Perșe, într-un mini-recital de tango (la recomandarea d-nei Ioana Lascu, de la Compania de Tango Cluj).

De notat că vestimentația de scenă a trupei Cristina Petrescu & DinBRASIL va fi asigurată prin benevolența doamnei Ioana Maria Soacaci, creatoare de costume tradiționale din diverse zone ale Globului, patroana firmei M.I.S. Boutique.

Mulțumiri speciale graficienei Lia Cucuianu pentru realizarea, în timp record, a afișului!

Vă așteptăm, animați de pasiune pentru muzica bună, în confortabila Sală Studio din curtea AMGD / str. I.C. Brătianu nr. 25 / Cluj-Napoca.
Cordialmente,
prof. univ. asoc. dr. Virgil MIHAIU

*

Posted in: Uncategorized