Un concert de George Enescu
interpretat în premieră mondială de pianista Aurelia Vișovan
Prin strădania compozitorului, muzicologului și profesorului clujean, acad. Cornel Țăranu (un devotat cercetător și „restaurator” al partiturilor enesciene „neterminate”, făcînd o muncă extraordinară, asemănătoare celei a lui Perpessicius pe manuscrisele eminesciene), a fost descoperită în arhive o lucrare de tinerețe a marelui nostru compozitor George Enescu niciodată prezentată publicului și a cărei existență a fost unanim ignorată. Este vorba de Concertul pentru pian și orchestră, compus la Paris când compozitorul avea doar 16 ani. Sigheteanca Aurelia Vișovan, un „produs” al Școlii de Muzică „George Enescu” din Sighetu Marmației, s-a bucurat de privilegiul și onoarea de a fi prima interpretă a acestei lucrări scoase din uitare.
Concertul a avut loc la Cluj, vineri 24 noiembrie 2017, la Casa Universitarilor, Sala Auditorium Maximum, de la ora 19:00, și a fost susținut de Orchestra „Antonin Ciolan”, dirijor Gabriel Bebeșelea, solistă Aurelia Vișovan (asistent universitar la Universitatea de Muzică din Viena, Austria).
Alături de Concertul pentru pian și orchestră de George Enescu, au fost interpretate și alte lucrări orchestrale ale aceluiași compozitor.
Pianista Aurelia Vișovan s-a născut la Sighet și va împlini anul acesta 27 de ani. A fost eleva profesorului Monica Chifor, clasele I – VI (în perioada 1995 – 2002), apoi a urmat Liceul de Muzică „Sigismund Toduța” din Cluj Napoca.
Este absolventă a Conservatorului “Gheorghe Dima” din Cluj și din anul 2016 doctorand la aceeași instituție, specializarea pian. În luna ianuarie 2017 și-a finalizat studiile și la Conservatorul de Stat din Viena (Austria). A câștigat numeroase premii la diverse concursuri naționale și internaționale.
UPDATE. Adaug o fotografie din concert și una „de familie” cu tînăra pianistă, pentru care trebuie să mulțumesc d-lui pr. prof. Marius Vișovan, tatăl Aureliei:
Pianista Aurelia Vișovan cu părinții ei Magdalena și Marius, frații Mihai și Aurel , sora Cristina cu soțul Ioan.

***
în cadrul Cursului de Estetica Jazzului,voi prezenta o celebrare demnă de atenția Dvs.:aniversăm 35 de ani de existență a Big Band-ului GAIO.
Grație amabilității Secretariatului Artistic, evenimentul va avea loc în Sala Studio din inima prestigioasei noastre Alma Mater – Academia de Muzică G. Dima din Cluj.
Orchestra fondată de Stefan Vannai în 1982, și condusă de domnia sa până în zilele noastre, reprezintă pentru jazzul românesc ceea ce a fost revista ECHINOX în domeniul literaturii: un spațiu privilegiat al descoperirii și cultivării tinerelor talente, rampa lor de lansare pe turbulenta scenă a vieții artistice.
Odată cu înființarea, în urmă cu două decenii, a Modulului & Cursului de Estetica Jazzului, ansamblul dirijat de dl. prof. Vannai a devenit întâiul Big Band al AMGD. Activitatea sa neîntreruptă fu încununată de reușite turnee prin țară și străinătate, precum și de semnificative premii. (De menționat că, în virtutea laurilor cuceriți de-a lungul timpului la importantisimul Concurs Internațional de Jazz Studențesc din Sibiu, acum două săptămâni, Big Band-ul GAIO a susținut la Teatrul Thalia, ca invitat de onoare, concertul de gală al apreciatei competiții).Secvențelor caracteristice Cursului, pe care l-am înființat acum două decenii la AMGD, li se vor adăuga câteva agreabile recitaluri pe viu. Întrucât o bună parte a muzicii face parte din patrimoniul cultural brazilian, co-organizatorul seratei este Centrul Cultural Casa do Brasil, ce funcționează sub egida principalei Universități Clujene (fondată în 1581).
– ghitaristul mexican Ángel Sánchez (piese de Heitor Villa-Lobos, Antonio Lauro și Leo Brouwer);
– grupul DinBRASIL – Victor Gomes/ghitară, Hatus Quemuel/pian, Matheus Costa/violină – având-o ca solistă pe sensibila vocalistă Cristina Petrescu;
De notat că vestimentația de scenă a trupei Cristina Petrescu & DinBRASIL va fi asigurată prin benevolența doamnei Ioana Maria Soacaci, creatoare de costume tradiționale din diverse zone ale Globului, patroana firmei M.I.S. Boutique.
Mulțumiri speciale graficienei Lia Cucuianu pentru realizarea, în timp record, a afișului!
Vă așteptăm, animați de pasiune pentru muzica bună, în confortabila Sală Studio din curtea AMGD / str. I.C. Brătianu nr. 25 / Cluj-Napoca.
*
vasilegogea
noiembrie 25, 2017
P.S. Am fost, firește fără să-mi dau seama, „victima” unui „acte manqué” în momentul în care am redactat știrea despre premiera mondială a unui concert de George Enescu. Pentru că, intrigat de absența știrii din media clujene, am uitat să menționez sursa mea: cum altfel, decît de acasă de la interpretă: site-ul sighetean http://www.salutsighet.ro/.
Nu e prima dată cînd Sighetul e… mai aproape de Cluj decît… Cluj-Napoca!
Mircea Pora
noiembrie 25, 2017
Luând notă de concertul de la Cluj al Aureliei Vişovan, mă gândesc că poate,prin secrete reacţii ale naturii,va apărea curând, după decenii de secetă şi tăcere o nouă generaţie de mari compozitori, interpreţi cum au fost George Enescu, Paul Constantinescu, Constantin Silvestri, Dinu Lipatti, Ion Voicu, Mihai Constantinescu,Radu Lupu, mai înspre noi, Valentin Gheorghiu, Dan Grigore. Repet, în muzică dar şi în literatură, artă, ştiinţă şi, mai ales, în omenie.
vasilegogea
noiembrie 25, 2017
@Mircea Pora
Cu siguranță! Problema e dacă vor putea rămîne în țară, sau vor fi nevoiți să plece, asemenea lui Enescu, dar și a tinerei și talentatei lui interprete din Sighet!
Georgeta R. M.
noiembrie 25, 2017
Tot sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeşelea, orchestra Filarmonicii de Stat “Transilvania” și acordurile muzicale a pianistei Alexandra Dariescu (http://www.ziare.com/diaspora/romani-marea-britanie/povestea-pianistei-alexandra-dariescu-copilul-minune-al-muzicii-internationale-1239369 ) va avea loc în Sala aurie a Musikverein din Viena pentru a doua oară după Al Doilea Război Mondial, un concert al unei orchestre din România, cu ocazia Zilei Naţionale a României şi a Centenarului Marii Uniri:
http://www.jurnalulromanesc.at/centenarul-marii-uniri-incepe-la-viena-musikverein-concert-sustinut-de-orchestra-filarmonicii-de-stat-transilvania/
Un sfârșit de săptămână cât mai plăcut !
vasilegogea
noiembrie 25, 2017
@George R.M.
Mulțumesc pentru aceste prețioase completări!
valiii26
martie 9, 2020
Super! ❤