Ignor adesea avertismentul psihologilor și psihiatrilor cu privire la formele patologice de dependență provocate de internet și mă las purtat într-o „derivă” fără „țărm” țintit prin „oceanul cibernetic”. Într-un astfel de moment am dat peste o „insulă” pe care l-am regăsit pe poetul Alexandru Dohi , cel plecat din Sighetu Marmației, după o „escală” la Cluj, tocmai în Suedia. În fapt, e vorba despre o evocare a unei întîlniri cu acesta, într-o vacanță, pe nisipurile Mării Negre, semnată de moldavul poet Nichita Danilov. (Era o vreme cînd, dacă vroiai să întîlnești suedezi și, mai ales suedeze, trebuia să mergi doar pînă la… Marea Neagră, în „sezon”!)
„Odată cu căderea întunerciului apărea și Alexandru Dohi. Se așeza la umbra stîncilor, nu departe de foc, scrutînd nevăzutul. De felul lui, poetul era un taciturn. Puteai să stai alături de el ore în șir fără să schimbi o vorbă. Mă simțeam bine în această companie. Alexadru Dohi venea aici în fiecare vară, cu soția sa și cei doi copii ai lor. La ora prînzului îl întîlneam pe terasă. Stătea acolo moțăind, cu paharul de palincă alături. Nu aflasem prea multe lucruri despre el. Știam că, pe la sfîrșitul anilor ’80, reușise să plece în exil, stabilindu-se la Stokholm.” – notează Nichita Danilov. (v. Cu poetul Alexandru Dohi, pe tarmul marii – Ziarul de Iasi)
Mi-am amintit, odată cu cele cîteva întîlniri pe care le-am avut în Cluj pe la sfîrșitul anilor ’70 ai secolului trecut (ai! cum ni se împarte deja viața între două secole!) cu poetul născut sub același cer cu mine, la Sighetu Marmației, și de cîțiva dintre prietenii lui, colegi la Liceul de artă din urbea de pe Someșul Mic: regretatul grafician, „convertit” la pictor de icoane și biserici tocmai în Italia, Emilian Nicula , autorul de cărți scris-pictate Ivan Chelu, alias CALVUS Jehan (cu al său „codex medieval” dar atît de… postmodern, Bumgartes al II-lea), pribegit prin Ausria sau Valentin Lustig , autor al unui roman satiric la adresa regimului Ceaușescu (Piramida lui Mulgăreanu), care s-a impus ca un extraordinar pictor suprarealist-fantastic, după un periplu inițiatic care l-a purtat prin Israel și l-a format la Florența, satbilindu-se, finalmente, la Zürich…
Și am căutat în bibliotecă singura carte pe care am primit-o de la Alexandru Dohi, tocmai din Suedia, în urmă cu mulți ani: Cartea definițiilor (Editura YOYO, Cluj-Napoca, 1993). Mi-a scris, la începutul „tratatului” său poetic următoarea dedicație:
„Lui Vasile Gogea,
dragul nostru Anselmus
în amintirea popularei călătorii cu trenul
dinspre Cluj
cine știe spre unde?
Cu drag,
Alex Dohi
11.12.1993.
Stockholm”
Iar cartea se deschide, aproape singură, la
DEFIȚIA CUNOAȘTERII
în oglindă e mereu duminecă
Iată că, uneori, și duminicile pot fi… oglinzi!
*
nicolaeiuga
ianuarie 21, 2018
Ce amintiri formidabile am și eu cu Sany Dohi! Nu este numai un poet profund, ci și un pictor interesant, deși după plecarea din țară a cam neglijat pictura (am dedus eu). Tatăl său a fost și el un important pictor de biserici. Deși moștenitorul unei culturi care interzicea reprezentarea plastică a omului și a altor viețuitoare, spre a preveni căderea în idolatrie (cultura iudaică), Dohi cel bătrân a pictat inclusiv biserici creștine ortodoxe. Sany și-a câștigat existența în România anilor 80 ca profesor de pictură la Școala zisă „Populară” de Artă din Sighet, dar mai mult a câștigat bani construind sobe de teracotă, singur sau în echipă cu un unchi al său, un meșteșug destul de complicat.
În primăvara anului 1986, noi amândoi, Sany și cu mine, am luat hotărârea fermă de a învăța limba germană. Am vorbit eu cu o colegă de-a mea, profesoara care preda germana la Liceul „Dragoș Vodă”, o Doamnă adevărată, descendentă dintr-o veche familie nobilă maramureșeană, și ne-am programat să venim la dumneaei acasă, împreună, de două ori pe săptămână. Am început aceste cursuri particulare undeva prin luna aprilie 1986, iar în vara aceluiași an Sany a plecat legal în Ungaria, singur, nu ți se dădea drumul cu familie cu tot, și de acolo a mers mai departe cum a putut până în Suedia. Vreo doi ani mai târziu a reușit să-și scoată și familia din țară.
A urmat o perioadă grea pentru Doamna profesoară Mady. A fost chemată la Securitate, cei de acolo voiau să afle dacă Iuga are de gând să fugă și el în Occident la fel ca și Dohi, dacă în timpul cât erau la cursurile de germană cei doi au purtat ceva discuții în acest sens etc. Ăia de la Securitate credeau că e o treabă coordonată, că este doar o chestiune de timp până când voi fugi și eu, foarte probabil la Dolhi în Suedia. Doamna profesoară a tras o spaimă zdravănă, normal că nu s-a mai pus problema să-mi dea în continuare lecții de germană, iar eu am rămas, cum se zice de căruță, în ceea ce privește învățarea limbii lui Hegel.
dezideriududas
ianuarie 22, 2018
Unde ? La Mare dom’Vasile ! La Mare….
ASOCIAȚIA STRATEGIA DEZVOLTARII ROMÂNIEI – REGIUNEA DOBROGEA
“ Om liber, tu vei iubi întotdeauna marea “ – Charles Baudelaire
…………………………………………………………………………………………………………………………………….
INVITAȚIE
Vă invităm la întâlnirea publică cu tema „ROMÂNIA ÎNCEPE DE LA MARE”, care va avea loc sâmbătă 27 ianuarie 2018, între orele 10.00 si 14.00 la Casa de Cultură Constanța, Sala Mică.
Vă prezentăm mai jos câteva determinații ( 1-6 / 6.1, 6.2) ale inițiativei:
1.După cum deja s-a mediatizat în spațiul public, în fiecare an, în prima sâmbătă de după 24 ianuarie, Ziua „Unirii Mici” (întâi între noi, apoi cu alții…), va avea loc o întâlnire publică la Casa de Cultură Constanța, între orele 10.00-14.00. Anul trecut întâlnirea s-a denumit “ROMÂNIA, STAREA NOASTRĂ DE VEGHE – punct de observație DOBROGEA ”. Mediatizarea evenimentului însă trebuie să continue.
2. Am asociat acestei invitații transmise exclusiv prin email și o comunicare anterioară redirecționată care relevă coordonatele evenimentului din anul 2017. Atunci era importantă partea de sinteză a problematicilor care se pot aduna anual la nivelul unei comunități, anul acesta este importantă “străpungerea” necesara – cea mai importantă fiind demararea efectivă a PROIECTULUI DE ȚARĂ de la Constanta, printr-o întâlnire specială, închisă, dedicată (invitați speciali-12, aici: https://vasilegogea.wordpress.com/2018/01/11/viata-si-ideile-lui-luca-pitu-evocate-in-dialog-de-liviu-antonesei-si-sorin-antohi/comment-page-1/#comment-19232 ).
3.Ținând cont de confuzia subiectului G.Soros în România, în 2-3 zile vă vom mai trimite un email (adresat inițial SNSPA-Facultatea de Comunicare). E necesar.
4. În 2017 trei determinanți au fost definitorii. În paranteză le trecem “prezentul”:1. Comunitatea(Garabet Kumbetlian,Coalitia ONG-urilor Constanta…) 2. Sistemul administrativ ( „Comisia de tăiat hartii”, România curată-SAR) 3. “O singură Românie” ( politică externă, de fapt… – Asociația “Casa Mării Negre” ) .
Toate relaționările evenimentului din 2017 au o formă de continuare și în prezent iar în acest an au și componenta proiectării unui „vector detentă” în viitor. Matricizăm deja proiecția inițiativelor care vor urma și anunțăm de la început propunerile forța care sperăm că vor fi agreate de dvs., de comunitate, și vor fi promovate concertat dupa 27 ianuarie a.c. :
5. În jurul datei de 15 martie vom organiza un seminar, închis, dedicat FONDULUI SUVERAN DE INVESTIȚII al României. Camera de Comerț Constanța cunoaște demersul nostru și a primit deja lista de invitați speciali pentru eveniment. În jurul datei de 10 mai vom organiza un seminar ( alături de AGIR – Asoc. Generală a Inginerilor din România), închis, dedicat BAZELOR DE DATE PUBLICE, integrarea și relaționarea lor în interes social, ținând cont și de noul Regulament al U.E. pentru protecția datelor personale ( 679 / 2016 ) care va înlocui Legea 677/2001 începând cu 25 mai 2018.
6. Pentru anul 2018 – DOUĂ PROPUNERI FORȚĂ : 6.1 Plecând de la propunerea din 2017 a d-lui Alexandru Mironov ref. la clusterele pentru agricultură – propunem ca județele Constanța și Cluj să fie desemnate ca centre pilot pentru reforma administrației (în contextul lărgit al Ordinului M.A.I. 119/2017 ) și 6.2 Invitarea filozofului Costică Brădățan(bucovinean, acum în S.U.A.) pentru a conferenția la Constanța pe tema NOII ROMÂNII și a noilor ei valori și principii necesare consonanței cu lumea care va să vie .
Președinte
Dezideriu Odet Dudaș
vasilegogea
ianuarie 23, 2018
@nicolaeiuga
Da, preocupările pentru învățarea limbii germane, în privat, erau cel puțin „dubioase” în epocă. Știu bine asta de la Făgăraș…