Ioan Aurel Pop: „Mă simt, ca și mare parte din generația mea, maculat de un ev comunist catastrofal”

Posted on aprilie 16, 2018

31Vă redăm o postare scrisă pe Facebook de către preşedintele Academiei Române,

Ioan Aurel Pop:

       „Din afirmațiile unor formatori de opinie din România, înțeleg că aproape toți dintre aceia care am trăit înainte de 1989 și am fost maturi în acei ani odioși ar trebui să murim fizic sau spiritual, să ne plecăm veșnic și să ne facem neîncetat ,,nostra culpa”. Se poate și așa ! De exemplu, eu îmi cer scuze tuturor acuzatorilor mei fiindcă am ales deliberat să mă nasc în 1955, în loc să fi fost contemporan cu Alexandru cel Bun; fiindcă am făcut grădinița în trei limbi (română, maghiară, germană), deoarece așa prevedea ,,internaționalismul proletar”, în loc să-mi fi început copilăria la Londra, în engleză; fiindcă am “cerut insistent” să fiu făcut pionier, utecist și comunist, în loc să fi participat la rezistența anticomunistă, așa cum au făcut toți românii; fiindcă am terminat, ca șef de promoție, Liceul Teoretic nr.1 (,,Andrei Șaguna”) din Brașov, în loc să fi rămas repetent; fiindcă am ”optat” să fac armata cu termen redus, în loc să fi protestat contra militarismului; fiindcă am ales să fac facultatea la Cluj în loc să fi profitat de târgurile de oferte universitare de studii și să plec în SUA sau Germania; fiindcă am “cerut” profesorilor mei să mă facă șef de promoție la Universitatea din Cluj, în loc să fi rămas un student șters și anonim; fiindcă am insistat să fiu profesor, vreme de patru ani, la un liceu industrial de la periferia Clujului în loc să fi acceptat postul de cercetător la Oxford; fiindcă am fost membru de partid, ca să-mi pot face doctoratul, în loc să fi rămas, cu modestie, la nivel licență … Acești ,,fiindcă” ar putea continua, dar ar fi în zadar. Am fost și suntem (considerați), eu și contemporanii mei, pleiade de proști, inculți, semidocți, politruci, tarați de ideologia marxistă, autohtoniști, protocroniști și naționaliști. Prin urmare, astăzi suntem (priviți ca) adevărate pericole publice sau, dacă nu chiar așa, atunci complet inutili, relicve ale unei lumi revolute și blamate de istorie. Mă simt, ca și mare parte din generația mea, maculat de un ev comunist catastrofal, pe care și noi l-am construit din moment ce am trăit atunci, și mă aștept ca dl.Hodor, CNSAS, Revista 22 și alte instanțe (mai mult sau mai puțin morale) să ne ceară, spre a se face dreptate, condamnarea la moarte”, spune Ioan Aurel Pop.

(http://gazetadecluj.ro/ioan-aurel-pop-ma-simt-ca-si-mare-parte-din-generatia-mea-maculat-de-un-ev-comunist-catastrofal/)

*

        În absența oricăror probe minimal concludente, subscriu fără ezitare Declarația Profesorului Ioan-Aurel Pop în legătură cu mîrșăvia incalificabilă pusă la cale de mutanții holocaustului axiologic – mai toxic și cu efecte mai durabile în timp chiar decît bombardarea Hiroșimei – comis de comunism.

Cunosc, din proprie experiență cum puteai să fi trecut pe listele de „atenție” ale fostei DIE (Direcția de informații externe a fostei Securități comuniste): doar pentru că am primit din Franța cărți (precum memoriile lui Raymond Aron) sau pentru că „am primit pentru completare formulare de la International Biographical Center – cunoscută a fi oficină a serviciilor de spionaj engleze” (am citat din dosarul personal de urmărire informativă, D.U.I. „Oșanu” 3357, adresa nr. 0018033/7 februarie 1989) am fost „luat în supraveghere informativă” de U.M. o544 din București și U.M. 0647 din Iași (făcîndu-se legătura cu Liviu Antonesei). Toate documentele legate de aceste „verificări” se află încă în arhivele D.I.E/S.I.E. Ar putea fi „folosite”, la „o adică”, trunchiate, scoase din context, (re)interpretate tendențios etc.

Sînt, de asemenea cu totul de acord cu poetul și disidentul Dorin Tudoran care notează (pe blogul său CERTOCRAȚIA. https://www.dorintudoran.com/vivat-academia-vivant-professores-oamenii-filozofului-aristotel-stamatoiu/), cu directă referire la acest „caz”: „Desecretizate ar trebuie să fie nu doar asemenea liste, ci și dovezile colaborării celor listați cu Securitatea. Altfel, clarobscurul va continua să-i apere pe vinovați și să-i nedreptățească pe nevinovați.

Am impresia, deloc liniștitoare, că C.N.S.A.S. se transformă, împotriva menirii lui, într-un fel de D.N.A. „ocult”. Cred că Academia Română, Universitățile, uniunile de creație, intelectualii lucizi și onești ai acestei țări ar trebui să ia atitudine deschisă și fermă împotriva acestor atacuri imunde care echivalează cu niște „crime în oglindă”.

Vasile Gogea

16 aprilie 2018, Cluj

*