„Tulburarea maniacală, creativitatea şi sărbătoarea” – o nouă conferință la Atelierul de Filosofie și Antropologie Medicală din Cluj

Posted on aprilie 18, 2018

5*

Tulburarea maniacală, creativitatea şi sărbătoarea – Abordare evolutionist culturală,

se întitulează prezentarea 

Dlui Prof. Dr. Mircea LĂZĂRESCU de la Universitatea Timişoara, 

Membru Emerit al Academiei de Ştiinţe Medicalepe marginea căreia se vor desfăşura discuţiile la ÎNTÂLNIREA de MIERCURI 18 APRILIE 2018, la ora 18,oo, a Atelierului MULTIDISCIPLINAR ŞI INTERUNIVERSITAR de Filosofie şi Antropologie Medicală, înclădirea Clinicii „Medicala II”, str. Clinicilor nr. 2-4, la Etajul II, Sala Bibliotecii.

Cum se ştie Atelierul este un CENTRU DE EXCELENŢĂ acreditat în sânul Centrului de Filosofie Aplicată de la Facultatea de Filosofie a UBB şi se desfăşoară sub egida Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, în colaborare cu Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj, fiind un cadru informal de discuţii multi- şi transdiciplinare, focalizate pe chestiuni considerate ca aparţinând medicinii, dar care se află de fapt la confluenţa diferitelor specialităţi ce studiază omul (filosofia, psihologia, sociologia, antropologia, istoria, dreptul, teologia, literatura etc.). Şi care sunt rareori – sau cu prea multă precauţie – abordate în acest fel.

Temele conferinţei:

Boala maniaco-depresivă a fost considerată pe tot parcursul secolului XX, în conformitate cu nosologia lui Kraepelin, una din cele două principale psihoze endogene, alături de schizofrenie. În ultimul deceniu s-a impus doctrina „spectrelor maladive” conform căreia tulburările de intensitate clinică se cer evaluate împreună cu cele subclinice şi temperamentale. În acest context s-au reactivat cercetările ce evidențiaza o creativitatea artistică crescută la persoanele şi relativii celor cu tulburări bipolare. Noile orientări susţin și analizele antropologice care scot în evidenţă analogia şi apropierea dintre unele trăiri psihoculturale normale şi patologia psihică.  În acest sens e abordată similitudinea dintre condiţia sărbătorii dezinhibate de tip carnavalesc (în sensul analizat de M. Eliade) şi sindromul maniacal. Iar pe de altă parte,  profesia de bufon al regelui din Renaştere, ca având la bază un comportament hipoman. „Spectrul bipolar” scoate în relief replica în normalitatea creativă a episoadelor maniacale din boala bipolară. O astfel de abordare se poate înscrie în perspectiva psihopatologiei evoluționist culturale ce a început să se desvolte în ultimii ani; și la care autorul participă prin studiile sale din ultima perioadă.

ÎNTÂLNIRILE ATELIERULUI SUNT ÎNREGISTRATE AUDIO ŞI CU VIDEO-SLIDE-uri, FIIND POSTATE – CU UN DECALAJ DE O LUNĂ  – PE SITE-ul şi PE CANALUL lui YOUTUBE: https://www.youtube.com/channel/UC3qtMUNvXH8QaU1CIfs5cDg şi  VIMEOhttps://vimeo.com/channels/1191212 PENTRU A PUTEA FI ASCULTATE-VIZIONATE  DE ORIUNDE !

Toate informaţiile aferente se regăsesc în curând la adresa: www.afsam.eu

Conf. univ. dr. Király V. István

*

Posted in: Uncategorized