Sub asediu!

Posted on aprilie 24, 2018

12În 14 aprilie a.c. postam un „reportaj” despre haosul periculos creat în zona în care locuiesc de șantierul proiectului imobiliar „de lux” Scala Center:  Dar noi, noi pietonii, cetățeni plătitori de taxe ai Clujului, noi pe unde circulăm, Domnule Primar?  . Am trimis postarea, notificînd că aceasta este o sesizare la Primăria Municipiului. După o săptămînă am primit confirmarea înregistrării ei:

<laura.beschi@primariaclujnapoca.ro>
To:vasile gogea,registratura
Apr 23 at 10:00 AM
Buna ziua,
Solicitarea dvs. a fost inregistrata cu nr. 199187/48/23.04.2018.
Am răspuns, mulțumind și exprimîndu-mi oarecari speranțe:
To:Laura Beschi
Apr 23 at 10:04 AM
Mulțumesc! Trag nădejde să pot constata și urmări pozitive!
Cu stimă,
Vasile Gogea

Dar faptele s-au precipitat, luînd-o înaintea „măsurilor”. Ieri, 23.o4. a.c., în jurul orei 5 p.m. s-a produs un prim incident, cînd în timpul descărcării unei platforme încărcate cu boxpaleți cu cărămidă, direct din stradă, brațul macaralei rotindu-se și deasupra străzii (carosabil+trotuar+acoperișul casei în care locuiesc), elemente din încărcătură au lovit alte elemente ale construcției provocînd căderea de profile de mari dimensiuni din construcție. Doar șansa a făcut să nu se înregistreze victime!

Am revenit la sesizarea inițială. Am sesizat și I.T.M.-ul (Inspectoratul Teritorial pentru protecția Muncii). La ora 6,50 p.m. un echipaj al Poliției locale a sosit „la fața locului”. Dar, negăsind „pe domeniul public” urme ale căderilor de materiale de la mare înălțime (faptul că descărcarea se făcea de pe domeniul public, strangulînd circulația, și așa aglomerată de pe stradă nu e „de competența ” Poliției locale!), s-a mulțumit să facă două-trei fotografii și s-a retras, „constatînd” că nu are „jurisdicție” în incinta șantierului. Care incintă nu este ferm delimitată în fapt de domeniul public! Strada fiind efectiv transformată în „drum tehnologic”!

Mă întreb cînd va trebui să deschid și poarta curții mele pentru a oferi spațiu suplimentar de manevre utilajelor de mare tonaj care acționează la cîțiva metri de zidurile și ferestrele casei mele (nu numai a mele, ci și ale vecinilor)?

Întrebarea, mai gravă, este: se așteaptă provocarea unui accident grav, a unei adevărate tragedii ca să se intervină ferm și să se aducă lucrurile în limitele normativelor și legilor care reglementează lucrările edilitare în spațiul public?

Cine va răspunde?

Pînă atunci (și mă rog să nu se întîmple așa ceva!), asaltul monștrilor de oțel, al zgomotului, al vibrațiilor generate de manevrarea utilajelor, al prafului de ciment, al mitocăniei unora dintre muncitorii de pe șantier continuă 10-12 sau chiar mai multe ore zilnic, cel mai adesea și sîmbăta și duminica. Cu și mai mare fervoare!

Dacă funționarii publici primesc „spor de stress” pentru profesia pe care nu i-a obligat nimeni s-o exercite, cam ce „sporuri” ar trebui să primim noi, cetățenii care suntem obligați să suportăm efectele proastei exercitări a acestei profesii?

Sau, poate, ar trebui să vorbim și despre niște sancțiuni!

Iată, cîteva fotografii surprinse ieri, imediat după incident:

*

*

*

*

*

*

*

*

P.S. Chiar în timp ce postez aceste fotografii (în jur de ora 7 a.m.) pe deasupra străzii „zboară” tone de fier-beton, descărcate direct de pe „domeniul public”!

*