În 14 aprilie a.c. postam un „reportaj” despre haosul periculos creat în zona în care locuiesc de șantierul proiectului imobiliar „de lux” Scala Center: Dar noi, noi pietonii, cetățeni plătitori de taxe ai Clujului, noi pe unde circulăm, Domnule Primar? . Am trimis postarea, notificînd că aceasta este o sesizare la Primăria Municipiului. După o săptămînă am primit confirmarea înregistrării ei:
Solicitarea dvs. a fost inregistrata cu nr. 199187/48/23.04.2018.
Dar faptele s-au precipitat, luînd-o înaintea „măsurilor”. Ieri, 23.o4. a.c., în jurul orei 5 p.m. s-a produs un prim incident, cînd în timpul descărcării unei platforme încărcate cu boxpaleți cu cărămidă, direct din stradă, brațul macaralei rotindu-se și deasupra străzii (carosabil+trotuar+acoperișul casei în care locuiesc), elemente din încărcătură au lovit alte elemente ale construcției provocînd căderea de profile de mari dimensiuni din construcție. Doar șansa a făcut să nu se înregistreze victime!
Am revenit la sesizarea inițială. Am sesizat și I.T.M.-ul (Inspectoratul Teritorial pentru protecția Muncii). La ora 6,50 p.m. un echipaj al Poliției locale a sosit „la fața locului”. Dar, negăsind „pe domeniul public” urme ale căderilor de materiale de la mare înălțime (faptul că descărcarea se făcea de pe domeniul public, strangulînd circulația, și așa aglomerată de pe stradă nu e „de competența ” Poliției locale!), s-a mulțumit să facă două-trei fotografii și s-a retras, „constatînd” că nu are „jurisdicție” în incinta șantierului. Care incintă nu este ferm delimitată în fapt de domeniul public! Strada fiind efectiv transformată în „drum tehnologic”!
Mă întreb cînd va trebui să deschid și poarta curții mele pentru a oferi spațiu suplimentar de manevre utilajelor de mare tonaj care acționează la cîțiva metri de zidurile și ferestrele casei mele (nu numai a mele, ci și ale vecinilor)?
Întrebarea, mai gravă, este: se așteaptă provocarea unui accident grav, a unei adevărate tragedii ca să se intervină ferm și să se aducă lucrurile în limitele normativelor și legilor care reglementează lucrările edilitare în spațiul public?
Cine va răspunde?
Pînă atunci (și mă rog să nu se întîmple așa ceva!), asaltul monștrilor de oțel, al zgomotului, al vibrațiilor generate de manevrarea utilajelor, al prafului de ciment, al mitocăniei unora dintre muncitorii de pe șantier continuă 10-12 sau chiar mai multe ore zilnic, cel mai adesea și sîmbăta și duminica. Cu și mai mare fervoare!
Dacă funționarii publici primesc „spor de stress” pentru profesia pe care nu i-a obligat nimeni s-o exercite, cam ce „sporuri” ar trebui să primim noi, cetățenii care suntem obligați să suportăm efectele proastei exercitări a acestei profesii?
Sau, poate, ar trebui să vorbim și despre niște sancțiuni!
Iată, cîteva fotografii surprinse ieri, imediat după incident:
*
*
*
*
*
*
*
*
P.S. Chiar în timp ce postez aceste fotografii (în jur de ora 7 a.m.) pe deasupra străzii „zboară” tone de fier-beton, descărcate direct de pe „domeniul public”!
*
Mircea Pora
aprilie 24, 2018
Tu, dragă Vasile, împreună cu alţi onorabili clujeni, poate fără să vă daţi seama, vă aflaţi într-o „zonă de conflict”, toate forţele aflându-se sub comanda generalului DOREL.În atari condiţii o rugăciune adresată Celui de Sus, pentru prevenirea unor catastrofe nu este inutilă. Generalul şi subalternii săi sunt un pericol real pentru toată lumea. Îi avem, sunt „ai noştri”, mai mult ce pot să zic. Oricum sunt alături de voi. Generalul DOREL are unităţi operative şi la noi. Fiţi şi voi, alături de noi.
vasilegogea
aprilie 24, 2018
@Mircea Pora
Probabil e așa cum spui, dragă Mircea. Dar „generalul Dorel” are și el un „mareșal” care ar trebui să-i dea ordine și să-l controleze!
În rest, suntem, evident, împreună!
Liviu Antonesei
aprilie 24, 2018
Acum, dacă mă gîndesc bine, cred că este posibil ca bravii edili și developării asociați să blocheze circulația pe stradă, blocîndu-vă în curți și case, ca să vă protejeze!
vasilegogea
aprilie 24, 2018
@Liviu Antonesei
Eu am „suspiciuni rezonabile”, dragă Liviu, că toate aceste mizerii (pînă nu devin de-a dreptul crime) se întîmplă ca să ne determine să plecăm și să vindem! Le stăm ca un os de pește în gît!
Liviu Antonesei
aprilie 24, 2018
Da, e un mod consacrat de a face vid in jur…
vasilegogea
aprilie 24, 2018
@Liviu Antonesei
…din păcate, indivizii ăștia, deși toarnă mii de tone de beton, produc un „vid” mult mai… „dens” pe unde „dezvoltă” ei orașele! Se vor demola la un moment dat și monștrii lor de beton, dar „vidul” lăsat de ei în urmă nu va mai fi „străpuns” de nimeni…
Liviu Antonesei
aprilie 24, 2018
Chestia este că nu ar putea face ceea ce fac fără complicitatea aleșilor voștri, care devin tot mai mult slugile lor…
vasilegogea
aprilie 24, 2018
@Liviu Antonesei
Da, cam asta ar fi întrebarea: a fi „sluga” „mafiei imobiliare”, sau „servitorul” („ministrantul”, ar spune onor d. Liiceanu) cetățenilor?
Constantin Arcu
aprilie 24, 2018
Îmi închipui ce zgomot infernal suportă vecinii! Mi s-a întîmplat la fel cu ani în urmă, la Suceava, cînd o gașcă de mafioți a pus mîna pe un restaurant (Național), clădire care făcea parte din patrimoniul cultural al României, pe care au prefăcut-o (ilegal) într-o monstruozitate, sub privirele îngăduitoare ale administrației locale. Nu vreau să-mi amintesc vacarmul, praful, vorbele murdare etc., pe care am fost nevoiți să le îndurăm mai bine de un an de zile. Degeaba s-au făcut petiții către autorități, parveniții și-au văzut nestingheriți de treabă. De vreo doi ani monstrul de beton din centrul Sucevei este scos la vînzare, dar cine se interesează de așa ceva?!
vasilegogea
aprilie 24, 2018
@Constantin Arcu
…nu cred că există un singur oraș în România „centenară” în care demolatorii să nu-și fi făcut mendrele! Mai mult decît din contractele cu CNADR se cîștigă din imobiliare! dar se și pierde, iar pierderile sunt inestimabile și irecuperabile. Ne dărîm țara casă cu casă… „pas cu pas”…
vasilegogea
aprilie 24, 2018
Iată ce-mi scrie un prieten dintr-o țară europeană, cu o democrație „consolidată”:
„Dragă Vasile,
Chiar te mai miră, ori șochează, asemenea ”întâmplări”? Păi dacă va fi un imobil de lux,
cine crezi că va locui acolo? Cine crezi că își permite să construiască asemenea imobile?
Într-un asemenea căsoi, nu se folosesc materiale de construcție de la fabrica lui domnul
Nimeni, chiar dacă sunt mai eftine. Noi construim ca pentru noi, asta costă, bineînțeles,
dar cine cumpără de la noi, știe ce vrea și nu se uită la bani. La fel cum nici noi nu ne uităm
la mărunțiș. Acum îi las în plata Domnului și mă gândesc, asta ca un observator neutru și
vreau să văd și partea plină a paharului. Dacă se construiește pentru aleșii cetății, iar locația
devine una de lux, astfel că și valoarea casei voastre va crește, va crește, va crește. Sigur că
ceea ce relatezi tu este neplăcut, iar reacția autorităților, una absolut regretabilă. Dar ce crezi
că ar putea un biet slujbaș, când el știe pentru cine se construiește și cine construiește. Tu ai
dreptate, ar trebui să se facă dreptate. Dar nu uita dragă Vasile, legile le fac ei, și tot ei au de
unde lua și de unde da. Indiferent unde și de unde cuvântă. Nu vreau să te supăr, dar totul
pornește de la legi și de la aplicarea lor. Aici NU ARE VOIE să se întâmple, asta pentru că totul este extrem de limpede reglementat de legiuitor. Asta pentru a proteja în primul rând omul și natura. Că se mai întâmplă accidente, da, se întâmplă. Dar atunci nu trec prea multe MINUTE și toți cei responsabili sunt la fața locului și se aplică legea. Indiferent cine construiește și pentru cine se construiește. Apropo de ”nu e în competența noastră”. Păi atunci care a fost motivul că v-ați deplasat la fața locului? Doar așa ca să vă plimbați pe banii contribuabilului?
Vezi Vasile, astea sunt diferențele între o democrație și altă democrație.”
vasilegogea
aprilie 24, 2018
@ „anonim”
Mulțumesc pentru intervenție!
Sigur că știu și eu (și nu numai eu) care e diferența între o democrație reală și una „originală”. Dar nu există alt leac de dorit decît „mai multă democrație” – vorba „cinicului” Churchill.