În anul 2016, poetul Nicolae Stoie publică un volum de peste trei sute de pagini, ocazionat de sărbătorirea semicentenarului revistei „fanion” a culturii brașovene: ASTRA – 50. Etapele unui parcurs sinuos, reconstituite din interior (sub egida Bibliotecii Județene „George Barițiu”, Brașov). Titlul: promițător, mai ales datorită acelui adaos „reconstituite din interior”, luînd în considerare că Nicolae Stoie a fost o vreme redactor șef al acestei reviste (între anii 1977 – 1980).
Dar „reconstituirea” realizată de el se îndepărtează prea des și prea mult de faptele reale ale acestui „parcurs sinuos”. Frustrările, dorința de revanșă, omisiunile elocvente, punerea accentelor după „interes”, „mărturiile” mincinoase (uneori contrazise chiar în cuprinsul cărții, la distanță de numai cîteva zeci de pagini!) micșorează mult meritele pe care le-ar fi putut avea un asemenea demers monografic, recuperator.
Cum, însă Nicolae Stoie a părăsit această lume în anul 2017, nu voi insista acum asupra tuturor acestor „sinuozități” ale memoriei sale. Mă voi mulțumi să „ilustrez” doar una dintre ele (care, întîmplător mi-e la îndemînă, eu nemaiavînd colecția revistei, pe care am donat-o B.J.„G.B.” din Brașov înainte de a mă muta la Cluj).
Așadar, iată ce scrie Nicolae Stoie, la pag. 97:
Or, nu e deloc așa. Cum puteți vedea mai jos, în 1991 a mai apărut un număr. Dar, probabil că prezența Regelui Mihai și a lui Eugen Ionescu pe prima pagină l-au făcut „invizibil” pentru „cercetătorul” mult prea „pasionat” care a fost poetul Nicolae Stoie.
De altfel, de grave omisiuni și interpretări „orientate” suferă și alte lucrări „de sinteză”, elaborate ca teze de doctorat, realizate, prin urmare, „din afara” „parcursului sinuos”, dar și în afara bibliotecii sau cu consultarea pe sărite a colecției. Dar, despre acestea, poate, cu altă ocazie.
Iată, însă, documentele în facsimil:
*
Q.e.d.
*
Liviu Antonesei
aprilie 26, 2018
Mulțumesc, Vasile, O utilă și plăcută aducere aminte…
vasilegogea
aprilie 26, 2018
@Liviu Antonesei
Mă bucur că păstrezi amintiri plăcute: doar ai fost un colaborator al revistei, și ultimii ani ’80, și în primii ani ’90.
De altfel, dacă mă refer numai la numărul despre este vorba acum, în el mai semnează (pe lîngă cei vizibili pe copertă și fără a-i mai numi pe redactorii de atunci ai revistei): Gheorghe Crăciun, Alexandru Vlad, Vasile Dan, Gabriela Gavril, Dan A. Petre, Radu Țurcanu, George Cahuleanu, Adrian Hamzea și alții.
Liviu Antonesei
aprilie 26, 2018
Da, din pricina ta, de altfel!
vasilegogea
aprilie 26, 2018
@Liviu Antonesei
Aș spune că datorită redacției, care era în „armonie” în ceea ce privea „politica redacțională” a revistei. Doar Ministerul Culturii (sub egida căruia apărea) nu prea „agrea” linia revistei!
Liviu Antonesei
aprilie 26, 2018
Păi, de CCES nu ne mirăm! Dar cum mie îmi cereai tu colaborări, aș spune că erai pricina!
vasilegogea
aprilie 26, 2018
@Liviu Antonesei
Nu mă refeream la CCES, ci chiar la Ministerul la care era proaspăt ministru Andrei Pleșu!
Liviu Antonesei
aprilie 26, 2018
Hopa, asta nu știam!
vasilegogea
aprilie 26, 2018
@Liviu Antonesei
Ceea ce nu „știam” eu atunci (chiar înainte de „alegerile” din 20 mai 1990) era că „revoluția se terminase” pentru Onor. D. Ministru!
Liviu Antonesei
aprilie 26, 2018
Da, pentru el se terminase. Deși, dacă ne gîndim bine, nu e gata nici acum!
vasilegogea
aprilie 26, 2018
@Liviu Antonesei
„Naivule”!
ionel necula
aprilie 26, 2018
Era înainte sau după turneul în SUA, unde a interpretat nişte roluri sau frînturi de roluri din piesele sale?
ionel necula
aprilie 26, 2018
Despre Eugen Ionescu am făcut referire. Să nu fiu înţeles greşit.
vasilegogea
aprilie 26, 2018
@ionel necula
Nu știu nimic despre alte călătorii și „dări în spectacol” ale lui Ionescu în America în afară de cele din 1974 și 1983. Sigur e că deja în 1990 (cînd am fost eu la Paris) era destul de bolnav pentru a mai trece Oceanul.