Ovidiu Oana-Pârâu ne propune „Trilogia HISTORIARUM” – „povești din lumi apuse”

Posted on iunie 21, 2018

10Despre fostul meu coleg de clasă din Liceul „Radu Negru” din Făgăraș, Ovidiu Oană, am mai scris pe acest blog: Un ambițios proiect poetic al colegului meu de clasă de la liceul „Radu Negru” din Făgăraș, Ovidiu Oană-Pârâu.

Zilele acestea am primit de la el o scrisoare-invitație care mi-a produs multă bucurie și, da, mîndrie. Dar, iată scrisoarea:

 

„Dragi prieteni,

proiectul meu editorial – lansat în Octombrie 2016 -, a ajuns la borna 16 !

Ce alt cadou puteam să-mi fac la capătul a 260 de anotimpuri din care cărţile mele îşi trag seva?

Împreună cu Editura Eagle voi lansa la Biblioteca Centrala Universitară „Carol I” ultimul volum apărut,

Trilogia HISTORIARUM.

Aceasta include:

Partea I – METAMORFOZELE versifică lucrarea binecunoscută a lui Ovidiu Publius Naso. Este un modest omagiu adus lui la 2.000 de ani de la trecerea în eternitate, în fapt a primului poet care a scris (şi) în limba locuitorilor aflaţi între fruntariile Geto-Daciei în acele vremi .

Partea a II-a – APA VIE – cuprinde legende geto-dace mai puţin cunoscute în zilele noastre. Ele vin din negura vremurilor iar prezentarea lor în formă versificată preia enunţurile mitologice locale născute în antichitatea timpurie. Acest capitol din volum este primul meu cuvânt de închinare pentru Centenarul Marii Uniri.

Partea a III-a – ATLASSPIRITUS – versifică într-o formă accesibilă cititorilor, legendele culturilor şi civilizaţiilor antice, conservând acurateţea etimologică şi toponimică a faptelor relatate.Trilogia Historiarum este construită ca o frescă lirică a mitologiei din antichitatea timpurie, reliefând, prin arhetipuri portretizate, universalitatea credinţelor şi unitatea lor în diversitate.

Recenziile vor alterna cu recitări şi inserţii muzicale susţinute de profesionişti ai Orchestrei Naţionale Radio.
Vă aştept cu drag!”
.

*

    Ce-aș mai putea adăuga eu? Că admir la fostul meu coleg această reconstrucție a persoanei sale, o „optimizare a ființei” sale, cum spunea regretatul Vasile Andru, prin care a trecut de la exercițiile de gimnastică pe care le încheia întotdeauna fără să rateze, la toate aparatele, în anii de liceu (atunci, da!, l-am invidiat pentru asta, pentru că eu nu reaușeam niciodată să duc la capăt, fără o ratare, nici măcar exercițiul de la sol, pentru că nu reușeam să stau în cap, deși în mîini „îmi ieșea”), la ducerea la împlinire, într-un ritm rapid dar nu pripit, a unui exercițiu spiritual complex pe care și l-a impus în ultimii ani.

Colegul și prietenul meu Ovidiu nu și-a propus să devină poet, sau scriitor. Ci, ca un gimnast al propriei memorii, a schimbat aparatele din sala de sport cu o „clepsidră așezată orizontal”, în așa fel încît „durerile” trupului său „au migrat” (precum păsările, după un calendar secret) pentru a se întoarce și pentru a-i revela „rănile neamului românesc”. El transcende, cu ajutorul poeziei sale (care nu e nici în sincron, nici în contrapunct, ci paralel, în afara a ceea ce se scrie acum la noi) ontogeneza propriului corp, cu toate alterările lui, rememorînd filogeneza spiritului său, căutîndu-i adăpost și hrană în memoria locului și neamului din care a venit în lume.

Dar, cum peste tot în cărțile lui este vorba despre o confesiune continuă, cel mai bine ar fi să-l „ascultăm” chiar pe „autor”, într-un interviu relativ recent:

„Trai, spirit, moarte”.

Dialog cu Ovidiu Oana-Pârâu

Un interviu de Irina Băncilă

Ovidiu Oana-Pârâu s-a născut la 23 iunie 1953, în localitatea Şercaia, judeţul Braşov. A debutat în 2006 cu volumul: “Clopotul, limbaj universal”, o selecţie de poezie despre clopote din literatura universală care include şi ciclul “Aramă” al autorului. În anul 2006 a publicat în paginile suplimentului literar al cotidianului “24 ORE” din Iaşi şi în antologia de poezie a ed. Anamarol – “Spiralele vieţii”. În acelaşi an, în octombrie a lansat volumul tematic “Surori metrese timpului” reunind ciclurile de poezie despre anotimpuri. A publicat în format electronic volumul de poezie şi ghicitori ”Jucării pentru copii”.
În anul 2008 a apărut în antologia de poezie de dragoste “Freamăt de timp – Freamăt de dor”, iar poeziile religioase şi colindele i-au fost publicate în mai multe numere ale ziarului “Învierea” al Mitropoliei Banatului.
În luna decembrie a aceluiaşi an apare în antologia de poezie “Ce enigmatică eşti, femeie…”.
A scris şi pregătit pentru tipar trilogia “Proiectul unei limbi universale”, singura lucrare enciclopedică la nivel mondial despre istoria universală a clopotelor de la origini până-n prezent.
Pe lângă poezie, acesta deţine o colecţie de clopote, clopoţei, talăngi şi zurgălăi  unică în lume prin diversitatea şi vechimea pieselor care o compun.

Motto:  „ Nu în fiecare zi te trezeşti cu Dumnezeu la masă când crezi că eşti sărac.”

„Eu am păţit-o.

Iar EL mi-a arătat cămara mea plină despre care nu ştiam. Înţelepţit de prezenţa lui Dumnezeu în mine, afirm trecând un nou prag: TRAI – Eu mi-am permis să adaug vârstei şi perioada trăită anterior naşterii mele, aceea între universuri, în lăcaşul sfânt al pântecului mamei, dar şi peregrinarea prin infinitul slovelor zămislite. SPIRIT – Odată cu alegerea pseudonimului „pârâu” curgerea timpului meu s-a mutat într-o clepsidră orizontală. Asta mi-a permis să pătrund până la izvoarele timpului sau să ating nemărginirea lui. – Dar Nu sunt poet! Sunt doar un om de spirit care surprinde şi redă altfel prin cuvânt firescul naturii şi firea omenească, aşa cum fac toţi artiştii cu mijloace felurite. MOARTE – Sunt conştient că, odată cu mine, s-a născut şi moartea mea. Mă întreb: Sunt oare pregătit pentru timpul şi locul unde nu ai nevoie de schimbări? Răspund: Desigur! Doar că mai aveam atâtea de spus …” .

Prima etapă a proiectului editorial lansat în octombrie 2016 a materializat 15 volume grupate generic în trei categorii: – două titluri, sonete [meditative şi de dragoste]; – un titlu, pasteluri; – un titlu, legende, povestiri şi poveşti de Crăciun; – şapte titluri de poezie de dragoste; – cinci titluri, meditaţie, credinţă, poezie socială, condiţia poetului, moarte. Proiectul nu se opreşte aici! În 2018 vor apărea două noi trilogii: Prima, „HISTORIARUM” va include în forma versificată: – METAMORFOZELE lui Ovidius Publius Naso – demers personal de comemorare a 2000 de ani ai primului poet care a scris în limba şi pe tărâmul locuitorilor acestui neam; – APA VIE – legende geto-dace – carte dedicată centenarului Marii Uniri; – ATLAS SPIRIT – legendele lumii. Cea de-a doua, „PROIECTUL UNEI LIMBI UNIVERSALE”, reprezintă materializarea unei documentări întinse pe durata a două decenii, lucrare în care sunt reunite pentru prima dată cele mai importante informaţii despre clopote. Este şi singura istorie universală a clopotelor de la origini, lucrare enciclopedică de peste 1000 de pagini, elaborat ca un tratat de istorie secvenţială a civilizaţiei. – “Maxime şi cugetări” [mai 2018] – „Jucării pentru copiii” – poezii şi ghicitori ritmate pentru cei mici [iunie 2018]; – „Despre linişte şi tăceri” – pasteluri şi minipasteluri [iulie 2018].
.
(Publicat în Curierul național, 2017-12-12,
*
    Și, cum se întîmplă ca tocmai în aceste zile Ovidiu să împlinească 13 luștri de viață, îi doresc
La Mulți Ani!
cu împliniri sufletești fără rest!
*