Scriitorului român, născut în Basarabia, Paul Goma, i-a fost acordată, zilele trecute, de către Uniunea Scriitorilor din Moldova, cea mai înaltă distincție a instituției – Opera Omnia. Premiul i-a fost acordat scriitorului disident în semn de recunoaștere a valorii operei sale dar și a poziției sale civice manifestate în România comunistă.
*
„Lui Paul Goma nu-i lipsea nimic să devină unul dintre cei mai cunoscuţi şi mai admiraţi scriitori români contemporani, foşti contestatari ai regimului comunist. Paul Goma este unul dintre cei mai importanți scriitori români și europeni care nu și-a uitat originile, dedicând mai multe din volumele sale satului natal și Basarabiei”, declară președintele Uniunii Scriitorilor, Arcadie Suceveanu.
„Este un premiu simbolic, dar în același timp un premiu care are și valoare materială. I se acordă lui Paul Goma ca o recunoaștere a valorii operei acestui scriitor dar și a poziției sale civice, dânsul fiind unul dintre adevărații disidenți în perioada comunistă din România, un scriitor care a fost nevoit să emigreze, să părăsească țara și să se stabilească peste hotare. I-am făcut de mai multe ori invitație de a reveni în Basarabia, dar din păcate starea de sănătate încă nu-I permite. Sperăm ca va veni acea zi când Paul Goma se va reîntoarce la Chișinău”, a declarat Arcadie Suceveanu.
După decembrie 1989, cărțile lui Paul Goma au început să fie publicate și în România. Goma a scris peste 40 de volume în limba română, traduse apoi în franceză, germană, olandeză, suedeză și italiană. În anul 1990, Paul Goma a fost reprimit în Uniunea Scriitorilor după ce fusese exclus în perioada comunistă. În vârstă de 82 de ani, Paul Goma, „Un Soljenițin român”, cum a fost numit de scriitorul Eugen Ionescu, este membru de onoare a Uniunii Scriitorilor din Moldova, iar anul acesta a fost propus la Premiul Național de stat.
______________________________
(Conf. : https://10tv.md/2018/06/25/paul-goma-scriitorul-roman-a-primit-premiul-opera-omnia/)
*
magda ursache
iunie 27, 2018
Să-i dea Dumnezeu sănătate să se întoarcă acasă.magda u.
Mircea Pora
iunie 27, 2018
Foarte bine că lui Paul Goma i s-a acordat premiul pentru „Opera Omnia” de către Uniunea Scriitorilor din Moldova. Ar trebui să se facă lucrul acesta şi la noi. Am urmărit cu sufletul la gură, cei mai mulţi „din adăposturi” ,disputele sale cu Securitatea. A fost un temerar şi trebuie recunoscut lucrul acesta. Dacă nu, înapoi la Dragnea şi Cristoiu
vasilegogea
iunie 27, 2018
@magda ursache
Amin!
vetiver2
iunie 27, 2018
Este un lucru care trebuie facut de catre Uniunea Scriitorilor din Romania. Resentimentele personale trebuiesc lasate la o parte. Laudele post-mortem nu incalzesc pe nimeni. In primul rand Paul Goma trebuie sa devina membru de onoare al Pen Romania! MR
dezideriududas
iunie 29, 2018
Susțin propunerea d-nei Mirela Roznoveanu. O să-i rog pe d-nul Mihai Mihăiță, președintele Asociației Generale a Inginerilor din România si pe d-nul Christian Ciocan, președintele Societății Române de Fenomenologie, să transmită U.S.R. propunerea d-nei MR. Dealtfel propunerea pare a fi „inginerească”. „Inginerul de suflete” CR Motru depune o mărturie mai jos:
C.R. Motru – “ Puterea sufletească „ – Caracterele…
„ Nu uitați că mai mult ca talentele, caracterele hotărăsc soarta popoarelor și că forța morală numai le poate apăra de învingere și nimicire. „
Iată că Republica Moldova se dovedește o „țară mai inginerească” decât România….Vestea bună este că am scris totul, mai sus, în „limba moldovenească”, pe care am învățat-o, „inginerește”, instantaneu….Sper să nu fiu nevoit s-o uit. Probabil va depinde de cine ne hotărăște soarta. Încă sper că o pot face oamenii de caracter. Sper ca „talentele” să participe și ele ( este anul Centenar….) și să dea un comunicat edificator, pentru clarificarea situației : „Pentru că trebuia să poarte un nume, i s-a spus limba română „.