Paul Goma: Premiul pentru „Opera Omnia” acordat de Uniunea Scriitorilor din Moldova

Posted on iunie 27, 2018

5Scriitorului român, născut în Basarabia, Paul Goma, i-a fost acordată, zilele trecute, de către Uniunea Scriitorilor din Moldova, cea mai înaltă distincție a instituției Opera Omnia. Premiul i-a fost acordat scriitorului disident în semn de recunoaștere a valorii operei sale dar și a poziției sale civice manifestate în România comunistă.

*

„Lui Paul Goma nu-i lipsea nimic să devină unul dintre cei mai cunoscuţi şi mai admiraţi scriitori români contemporani, foşti contestatari ai regimului comunist. Paul Goma este unul dintre cei mai importanți scriitori români și europeni care nu și-a uitat originile, dedicând mai multe din volumele sale satului natal și Basarabiei”, declară președintele Uniunii Scriitorilor, Arcadie Suceveanu.

Este un premiu simbolic, dar în același timp un premiu care are și valoare materială. I se acordă lui Paul Goma ca o recunoaștere a valorii operei acestui scriitor dar și a poziției sale civice, dânsul fiind unul dintre adevărații disidenți în perioada comunistă din România, un scriitor care a fost nevoit să emigreze, să părăsească țara și să se stabilească peste hotare. I-am făcut de mai multe ori invitație de a reveni în Basarabia, dar din păcate starea de sănătate încă nu-I permite. Sperăm ca va veni acea zi când Paul Goma se va reîntoarce la Chișinău”, a declarat Arcadie Suceveanu.

După decembrie 1989, cărțile lui Paul Goma au început să fie publicate și în România. Goma a scris peste 40 de volume în limba română, traduse apoi în franceză, germană, olandeză, suedeză și italiană. În anul 1990, Paul Goma a fost reprimit în Uniunea Scriitorilor după ce fusese exclus în perioada comunistă. În vârstă de 82 de ani, Paul Goma, „Un Soljenițin român”, cum a fost numit de scriitorul Eugen Ionescu, este membru de onoare a Uniunii Scriitorilor din Moldova, iar anul acesta a fost propus la Premiul Național de stat.

______________________________

(Conf. :   https://10tv.md/2018/06/25/paul-goma-scriitorul-roman-a-primit-premiul-opera-omnia/)

*