La Mulți Ani, Dorin Tudoran!

Posted on iunie 30, 2018

7Recitesc, în dimineața acestei zile, din jurnalul meu, „fragmente salvate” aceste însemnări din 1985:

*

Ultima carte apărută în țară (dacă nu mă înșel) a lui Dorin Tudoran, înainte de „exmatricularea” lui, se numește Adaptarea la realitate (1982). Ceea ce s-a întîmplat cu autorul după aceea dovedește că tocmai acest tip de adaptare nu-l dorește regimul. Întocmai ca în basmul cu hainele cele noi ale împăratului, puterea are obsesia adaptării la irealitate. De aici decurge nu corecția aberației, ci dezvoltarea unor instanțe – tot mai agresive – de susținere a acesteia.

*

       Pasaj din Adaptarea la realitate: „O nouă promoție de slujitori ai curajului mediocru sau de mediocri ai curajului este împinsă spre afirmare. Mai mult, chiar tineri autori de talent sînt obligați (pentru a-și vedea totuși editate cărțile, ciclurile publicate) să-și <<localizeze>> astfel poeziile mai puțin senine: Bonn, 1972;  New York, 1973; Hong-Kong, 1975 etc. Se înțelege că pasul lor n-a trecut, încă, prin locurile de unde-și  <<datează>> versurile. Cu atîta <<curaj>> ne vom trezi la adevărate acte de <<eroism>>: oameni curajoși, vom împinge temeritatea noastră pînă acolo, încît peste cîțiva ani, ne vom localiza poeziile în care bucuria e cîntată pînă la delir, optimismul pînă la naivitate, seninătatea pînă la decor de carton, astfel: Lehliu, 1979; Gurahonț, 1980; Focșani, 1981. Vorba lui Bănuță: <<De-atîta curaj mă zguduie teama!>> – citat din memorie.”

*

    Recitesc și dedicația pe care mi-a scris-o pe carte, după treizeci de ani, în 2015, la Cluj unde a fost invitat de onoare la Festivalul Internațional de Carte „Transilvania”:

„Lui Vasile Gogea –

fiindcă nici el nu a reușit să se adapteze unei realități care ne-a aruncat într-o irealitate fără sfârșit –

       Cu prietenie,

                           Dorin Tudoran”

Și mă bucur încă o dată, fiindu-i recunoscător, că prietenia și solidaritățile noastre au rămas cît se poate de reale.

 

La Mulți Ani, Dorin Tudoran!

Alături de familie și de toți cei dragi sufletului tău mare!

Cu Dorin Tudoran la Cluj, cu prilejul Festivalului Internațional de Carte „Transilvania” – octombrie 2015

*

Reclame
Posted in: Anamnesis