Ion Pop – 77

Posted on iulie 3, 2018

6Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj, Muzeul Național al Literaturii Române București, Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Cluj și Editura Școala Ardeleană vă invită

joi, 5 iulie 2018, ora 18.00,

în Sala Auditorium Maximum a Colegiului Academic (UBB), Str. Mihail Kogălniceanu nr. 3-5, Cluj-Napoca, la un eveniment special dedicat profesorului clujean Ion Pop la împlinirea vârstei de 77 de ani.

Cu acest prilej, se va lansa noua sa carte,

Poezia românească neomodernistă

(Proiect editorial dedicat Centenarului Marii Uniri, apărut sub egida Bibliotecii Județene „Octavian Goga” Cluj și a Muzeului Național al Literaturii Române din București, Colecția Şcoala ardeleană de critică şi istorie literară).
Prezintă: Irina Petraș, Sorina Stanca, Corin Braga, Al. Cistelecan, Alex Goldiș și Mircea Martin.
Moment muzical: pianistul Cristophe Alvarez (Franța).

*

Un bun prilej ca să reluăm acum, la împlinirea a 77 de ani, cuvintele scrise la 75 de ani, de prietenul Profesorului Ion Pop, poetul Adrian Popescu, în revista STEAUA:

„Acum, la cei 75 de ani, bătuţi pe muchie, cu un palmares literar impresionant, membru corespondent al Academiei Române, autor al unor lucrări de neocolit pentru cunoaşterea avangardei literare româneşti şi europene, poet apreciat la adevărata sa importanţă odată cu masiva antologie din 2015 şi volumul Casa scărilor din acelaşi an , Ion Pop poate privi senin în urmă: a sporit, nu a risipit ceea ce a primit ca talent (talant). Pentru mulţi tineri, volumele lui de interviuri cu figuri de prim-plan ale culturii franceze, sau studiile lui de literatură română interbelică, sau cartea despre Blaga, ori cea despre Gellu Naum sunt repere orientative, esenţiale. Definitorie prin diligenţă, aplicaţie şi răbdare este lectura facută de Ion Pop textelor tinerilor poeţi, comentaţi generos şi empatic.  Există aici dorinţa de a fi mereu la curent cu năpârlirile lirismului, cu numele noilor veniţi, niciodată tratate de sus,  considerate potenţial valoroase.

De la croaziera fabuloasă pe mai multe mări cu scriitorii diverselor ţări la lectoratele sau bursele de studiu din Franţa, de la voiajele din Italia  la bucuria numeroaselor premii literare, destinul  a fost binevoitor cu scriitorul Ion Pop. Să-i urăm  la aniversare şi noi, La mulţi ani!

(http://revisteaua.ro/ion-pop-75/)

(FOTO: https://www.literaturadeazi.ro/)

*