Periplul literar nord-transilvan al poetului Arcadie Suceveanu continuă!

Posted on octombrie 12, 2018

1După ce a fost oaspete de onoare al Festivalului Internațional de Poezie de la Sighetu Marmației și al Serilor de poezie „Nichita Stănescu” de la Desești, scriitorul Arcadie Suceveanu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, este invitatul de onoare a celei de-a XXXIV-a ediţii a Colocviilor „George Coşbuc”. Evenimentul, ce se va derula în perioada 12-14 octombrie, în judeţ, aduce, pe lângă scriitorii de pe meleagurile noastre, şi invitaţi precum Valeriu Stancu, George Vulturescu, Nichita Danilov, care vor participa la Simpozionul „Poezia lui George Coşbuc, după 100 de ani”, ce va avea loc în 12 octombrie, la ora 17.00, la Biblioteca Judeţeană, precum şi la festivitatea de premiere a laureţilor Festivalului Naţional de Poezie „George Coşbuc”. Directorul festivalului, Alexandru Câţcăuan, împreună cu organizatorii pregătesc lecturi publice ale poeţilor atât în Bistriţa, cât şi la Năsăud şi, bineînţeles, în Hordou, satul natal a lui George Coşbuc.

(Conf. „Cotidianul bistrițenilor de oriunde” Răsunetul:

http://www.rasunetul.ro/arcadie-suceveanu-presedintele-uniunii-scriitorilor-din-republica-moldova-la-colocviile-george)

*

   RECITIRI:

”Limbile se nasc, trăiesc și pier cîrmuite fiind de două puteri, una conservatoare și alta revoluționară. Una tinde la ținerea statu-quo, apără cu îndărătnicie formele din trecut și se silește să le lase neștirbite viitorului, ca un fel de <<fond inatacabil>>, și se împotrivește înnoirilor cari pot zgudui temelia limbii și-i pot schimba caracterul.

         E o putere refractară și are caracter exclusiv etnic și național, căci se ferește de tot ce-i strein ca fond și nou ca formă. Cealaltă putere tinde spre necontenită primenire, distruge formele vechi și creează altele; de o parte uniformizează excepțiunile, iar de alta împrăștie ceea ce a fost unitar, primește cu ușurință ceea ce e nou și oricînd e învoită cu schimbările radicale,  fie acestea în conformitate ori nu cu progresele culturale ale poporului. Puterile acestea totdeauna există în limbă, deodată, merg paralel, controlîndu-se reciproc, făcîndu-și concesiuni ori piedici.”

(Din George CoșbucOPERE, Volumul V, Publicistică, Ediție îngrijită și Prefață de Petru Poantă, Notă asupra ediției de Ioan Pintea, Eikon, Cluj-Napoca, 2013, p. 44.)

*