Fundația culturală Carpatica anunță deschiderea unui ciclu de conferințe pe teme de filosofie. Conferințele, susținute de Profesorul și filosoful Vasile MUSCĂ, vor avea loc
joia, orele 18.00, la galeria Casa Artelor (Bd. Eroilor nr. 16).
Deschiderea unui curs public de filosofie
“Deschiderea unui curs public de filosofie trebuie însoțită astăzi și de câteva cuvinte de motivare. Ce mai poate oferi filosofia omului în zilele noastre? Iată o întrebare derutantă care își asteaptă un răspuns. Situația era cu totul alta acum o sută cincizeci de ani, sau chiar o sută de ani înainte. Dar, de atunci s-au schimbat multe în lume și, desigur, și în om. Înainte vreme filosofia constituia principalul ax de susținere al oricărei culturi, fie generală, fie ea specială, științifică sau de orice altă natură. Astăzi acest ax, dacă mai există unul de acest fel, s-a deplasat, el nu se mai ridică pe pământul binecuvântat al filosofiei. Situația aceasta a deplâns-o deja Kant în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea în termeni aproape de tragedie antică: filosofia odinioară o adevarată regină a spiritului la fel ca Hecuba a ajuns servitoare. Hegel cu orizontul său larg de gândire concepea cultura ca un sistem solar, în centrul căruia se află un soare, iar acest soare este filosofia. Absența acestui soare luminos aruncă totul în întuneric.
O cultură care nu are în centrul ei filosofia este ca un templu căruia îi lipsește ceea ce este mai important, altarul cu odoarele. Este și aceasta una din multele cauze ale gravei derute spirituale în care se chinuie omul contemporan. Pentru a o putea depăși credem că una din soluțiile cele mai pline de efect ar putea fi reașezarea filosofiei în locul pe care îl merită pe drept, care i se cuvine, de centru coordonator al noii culturi a viitorului (…)
Esența filosofiei ca miezul culturii omenesti o putem întelege într-o formulă mai potrivită întorcându-ne în trecutul ei, pornind chiar de la originile sale grecești. Cunoașterea gândirii altora, prin studiul istoriei filosofice oferă ocazia cea mai potrivită pentru a dobândi lumina gândirii proprii ca singura posibilitate ce se ofera omului de a-și stapâni timpul și pe sine”.
(Prof. univ. dr. Vasile MUSCĂ)
*
*
Radu Mârza
octombrie 24, 2018
Felicitări domnului profesor pentru iniţiativă!
dezideriududas
octombrie 24, 2018
« Numai până unde ține dreptatea ține și umanitatea ; dincolo locuiesc fiarele sălbatice » – Vasile Muscă
CITATUL ÎNTREG :
« In universalul concret, in uniunea dialectica concreta a umanitatii, individualii nationali trebuie sa coexiste unii langa altii, ei fiind multiplicabili la infinit, intr-o intelegere reciproca deplina, ce provine din principiul ontologic, care constituie o evidenta de nezdruncinat pentru DD Rosca, anume ca, indiferent cat sunt de mari si de tari ori de mici si slabe, natiunile sunt, toate, egal indreptatite la viata, la o existenta libera si independenta. “ Numai până unde ține dreptatea ține și umanitatea ; dincolo locuiesc fiarele sălbatice » scrie « europeanul Barnutiu » citat de DD Rosca »
( pag.117, din cartea « Filozofia ideii nationale – la Lucian Blaga si DD Rosca », de Vasile Musca, editura Apostrof Cluj, 1996 )
dezideriududas
octombrie 25, 2018
Sunt impresionat de Preambulul din Inceputul d-lui profesor….Ma gandesc la faptul ca ingineria este de fapt un fel de filozofie a lucrurilor ( sper sa nu fiu acuzat de plagiat de cei de la internetul lucrurilor….), de unde uriasul declic la care am fost supus atunci cand in cartea lui Ion Crisan, « Industrializarea » , editura Humanitas, 1990, l-am citit pe ….Noica ( nu stiu daca n-am citit atunci pentru prima oara numele lui….) : « Nu de sfaturi si de invataturi avem nevoie ci de stari de spirit »…..Iata ca Noica era doar la jumatea drumului….D-nul profesor Vasile Musca o dovedeste. Dealtfel, prin « Cei 22 », Noica a revenit la « marea constructie »…..