Un mesaj pentru „Echinox” la semicentenar de la Dorin Tudoran

Posted on octombrie 25, 2018

7*

ECHINOX

În zilele de 19 și 20 octombrie, Clujul a celebrat semicentenarul unei strălucite reviste studențești de cultură organizând Zilele „Echinox 50”.

N-am fost echinoxist, dar mulți dintre prietenii mei scriitori au crescut în paginile acelei reviste, așa cum alții au crescut în paginile revistelor Dialog și Opinia studențească de la Iași.

Fondată în decembrie 1968 de Eugen Uricaru și Marian Papahagi, Echinox l-a avut drept spirit director pe Ion Pop. Mai întâi Redactor-șef (1969-1972), apoi Director (1973-1982).

Asemeni Dialogului și Opiniei studențești, și Echinox s-a bucurat de atenția constantă și olecuță cam pătimașe a Securității – „Tovarășe ministru, la revistele astea se întâmplă ceva”, raportau ofițerii.

Nu mințeau. Acolo chiar se întâmpla ceva. Niște tineri foarte talentați publicau texte excelente – poezie, proză, eseuri, traduceri, dialoguri etc. – numai că ele nu erau ”pe linie”.

Doi prieteni din antichitate – Vasile Gogea și Géza Szöcs – mi-au trimis scurte relatări despre sărbătorirea Echinoxului.

                                      Géza Szöcs și Vasile Gogea, Cluj, octombrie 2018

Géza îmi reamintește că am scris cândva că, într-o zi, o stradă din Cluj va purta numele lui Ion Pop. Cred și azi că așa va fi, dar până atunci mai sunt mulți ani de trăit. Deocamdată, o întâmplare.

Ion Pop m-a invitat în numeroase rânduri să colaborez la Echinox. Cândva mi-a reproșat că nu mă ținusem de cuvânt și nu-i trimisesem colaborarea promisă.

Mă ținusem, numai că plicul trimis de mine a fost tras pe linie moartă în hrăpărețul depou cunoscut sub un nume pe atunci înfricoșător – Departamentul Securității Statului.

Am regăsit în Dosarul meu de Urmărire Informativă (DUI) și plicul, și mesajul către Ion Pop, și poemul trimis spre publicare în 1979. Mesajul și poemul le găsiți mai jos.

Publicarea lor este omagiul pe care îl aduc, de departe, unor oameni pe care i-am simțit, întotdeauna, aproape.

*

*

    Îi mulțumesc poetului Dorin Tudoran pentru acest „mesaj” – adevărată filă de istorie, nu numai literară – adresat Echinoxului – la semicentenar, precum și echinoxiștilor – unii, „antici” cum spune prietenul meu (și al nostru, sau doar al unora) și pentru îngăduința de a-l transpune de pe blogul său anamneze, în „pavilionul de oaspeți”, la rubrica anamnesis, a blogului meu.

Citiți totul la sursă, aici:

https://anamneze.net/echinox/

*

Publicitate