O scrisoare din Târgu Lăpuș. Primăria Târgu Lăpuş alterează date istorice privind bisericile din oraş

Posted on decembrie 10, 2018

3 

*

Recent, de la Maria Hodiş ne-a parvenit o scrisoare prin care semnalează faptul că Primăria Târgu Lăpuş a alterat date istorice consemnate iniţial pe placa omagială a Monumentului din oraş. Astfel, textul iniţial de pe placă – “în faţa Bisericii Greco-Catolice, devenită Ortodoxă din 1948” -, a fost modificat în textul – „în faţa Bisericii româneşti”.
Din surse ale ierarhiei bisericeşti, am aflat că primarul face parte din Adunarea Eparhială ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului.
În cele ce urmează, reproducem integral textul redactat de Maria Hodiş, alături de fotografiile însoţitoare.

Minciună şi ameninţări ca şi în comunism la Tg.Lăpuş
Trupul însângerat al istoriei noastre

.
Pe monumentul din centrul oraşului Tg. Lăpuş a fost aşezată, pentru Sărbătoarea Centenarului, placa omagială cu istoricul acestui monument. Placa de marmură a fost dăruită oraşului de un respectabil profesor nonagenar din oraş – dl Ioan Sigarteu, cunoscut pentru verticalitatea sa (după repetate solicitări încă din 2014, când a fost depus un memoriu la primar în acest sens).

Sâmbătă, 1 decembrie 2018, această placă din marmură a fost consfinţită prin participarea întregii comunităţi, în fruntea căreia se aflau soborul de preoţi ortodocşi şi greco-catolici, ca şi administraţia publică împreună cu primarul, reprezentanţii Poliţiei locale şi fruntaşi ai Ţării Lăpuşului.

 

 

.

 

Luni, placa a fost luată jos de angajaţii primăriei, fără nicio explicaţie, fără să anunţe donatorul. Mai mulţi cetăţeni ai oraşului au depus imediat la primărie un document prin care se solicită explicaţii legat de această atitudine care nu face cinste nimănui.
Marţi, 4 decembrie, ora 12, au apărut angajaţii primăriei cu noua placă – identică cu prima – mai puţin partea: “în faţa Bisericii Greco-Catolice, devenită Ortodoxă din 1948” (text înlocuit cu struţo-cămila: „în faţa Bisericii româneşti”. Atenţie! Biserica din centrul localităţii Târgu Lăpuş cu hramul “Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril” a fost construită între anii 1906-1911 de credincioşii greco-catolici, pe terenul donat de parohia reformată).
Tot marţi, preotul greco-catolic din localitate este convocat telefonic de un poliţist împreună cu un jandarm, la interogatorii în centrul oraşului, pe motiv că au auzit dumnealor că se pregătesc ceva manifestaţii pentru a doua zi, legat de sosirea Arhiepiscopului ortodox al Clujului. Fără nicio legătură cu realitatea din teren.
Dacă am fi fost în 1948, poate că am fi înţeles toate aceste manevre de intimidare şi mistificare, însă tocmai am sărbătorit un Centenar, ne pregătim să preluăm şefia UE. Cum mai sunt posibile, într-o lume civilizată, asemenea presiuni de factură comunistă?!
Au fixat această placă în trupul însângerat al istoriei!

Semnează Maria Hodiş

*

Sursa:

http://www.informatia-zilei.ro/mm/eveniment/primaria-targu-lapus-altereaza-date-istorice-privind-bisericile-din-oras

*