Vasile Iuga de Săliște, Președintele Societății Culturale Pro Maramureș „Dragoș Vodă” din Cluj-Napoca – Decorat la Alba Iulia

Posted on decembrie 11, 2018

1Vasile Iuga de Săliște (s-a născut la 17 mai 1948, în comuna Săliștea de Susjudețul Maramureș), biograf, cercetător și publicist. Este descendent al unei ramuri a familiilor voievodale maramureșene Iuga și Bogdan, care conform documentelor istorice publicate, sunt atestate cu diplome nobiliare și blazon. Din aceste familii s-au ridicat de-a lungul timpului numeroase personalități care au făcut cinste neamului românesc.

Este fondatorul Societății Culturale Pro Maramureș „Dragoș Vodă” Cluj-Napoca înființată la 27 noiembrie 1995, avându-l ca mentor și președinte de onoare post-mortem pe academicianul Ștefan Pascu. Aceasta este continuatoarea fostei societăți culturale ,,Dragoșiana” din Sighetu Marmației, înființată în anul 1860 de elitele culturale și politice maramureșene, care și-a încetat activitatea în anul 1940 din cauza declanșării celui de-al doilea război mondial.

A înființat filiale ale Societății Culturale în unele localități din Maramureș și în câteva comunități românești din străinătate.

La 17 decembrie 1996 a fondat Editura Societății Culturale ,,Dragoș Vodă”, unde este redactor șef, avându-l consilier editorial pe prof. univ. dr. Gelu Neamțu.

La 25 februarie 2008 a înființat în cadrul Societății cu același nume, Centrul Cultural ,,Dragoș Vodă”.

Vezi mai mult despre activitatea sa aici:

https://ro.wikipedia.org/wiki/Utilizator:Vasile_Iuga_de_S%C4%83li%C8%99te

***

Vasile Iuga de Săliște – primul din dreapta

*

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*

 

Posted in: Premii