Mă pregăteam să scriu despre solstițiul de iarnă. Din iarna anului 1989. Despre o noapte agonală trăită la Brașov în primele momente ale Revoluției.
Dar…
Un bun și „antic” prieten (după aprecierea lui), îmi semnalează, cu o tristețe pe care i-o înțeleg și împărtășesc integral, o „opinie” a celui mai recent laureat al Premului Național pentru Literatură, Alex Ștefănescu:
„Să vă spun sincer, eu am o părere foarte proastă despre disidenţii noştri. Nu vreau să dau nume, pentru că unii dintre ei poate au suferit, alţii sunt priviţi cu respect şi nu vreau să jignesc sentimentele celor care îi respectă. Eu am o părere foarte proastă despre toţi scriitorii disidenţi, nu mă refer la alţi disidenţi. M-am gândit la fiecare în parte. Toţi mi se par nişte indivizi recalcitranţi, puşi pe scandal, care în orice regim ar face scandal. S-a văzut că, după ce a căzut comunismul, au continuat să fie puşi pe scandal. Sunt răi, sunt egoişti, au o vanitate exagerată şi-mi fac o impresie proastă. Eu nu consider, deci, că am avut disidenţi.”
Și, folosind cuvintele ipochimenului, „vă spun sincer” că, deși e dimineața zilei de 21 decembrie, la o oră la care cu întîrzierea astronomică stabilită soarele a răsărit totuși, s-a făcut brusc noapte.
Noaptea inexpugnabilă a prostiei, a uitării și a înfumurării.
În apropierea publicanului Alex Ștefănescu se face mai mereu, nu astronomic ci cultural și moral, noapte.
Noapte bună, Alex Ștefănescu!
*
Mircea Pora
decembrie 21, 2018
E liber să spună ce vrea. Nu-l cunosc de fel, i-am citit câteva cronici, nu regret asta, dar, pe mai departe nu am insistat. Românii, şi Alex Ştefănescu nu face excepţie de la regulă, vor să fie tot timpul interesanţi, unici. Şi atunci fac sau spun trăznăi. Trebuie lăsat în apele lui, poate chiar abandonat în domiciliul pe care-l are. Păcat, căci din astfel de atitudini apare şi curajul „mitocanilor” de-a se permanentiza la conducerea ţării. Poate că criticul chiar gândeştre „româneşte” şi atunci nu mai ai ce să-i reproşezi.
Zorin Diaconescu
decembrie 21, 2018
Lieber Freund, bine ai venit în club. Eu de mult nu mai citesc producțiile numitului (și ale altora din același aluat stricat). Nu știu cât timp mi-a rămas, nici nu contează, dar vreau să nu irosesc nici o clipă. Un om care a scris și semnat (pe vremea când era propagandist PNȚCD – „dacă în numele partidului candidează un dulap, eu A. Șt. votez un dulap!” nu mai poate fi citit. Orice alt comentariu mi se pare de prisos. Sărbători fericite, mein Freund.
Liviu Antonesei
decembrie 21, 2018
Din puțul gîndirii bietului Alex… Oare de ce nu mă mir? Pe DP l-a înjurat încă din anii 90, aproape cu aceleași „argumente”, de unde se vede că măcar în ură, dacă nu și în alte privințe, are continuitate! Cînd ai fost laș o viață, e imposibil să înțelegi unde și-au găsit alții curajul – care nu înseamnă lipsa fricii, asta e inconștienț, ci învingerea propriei frici…
radu tuculescu
decembrie 21, 2018
Opinie?? Trist, foarte trist…jalnic de-a dreptul. Vasile, rog mult, daca nu ai facut-o inca, publica pe blog superbul tau poem aparut acum in Apostrof. Sa ne mai curatam gindurile de mizerii…si sa ne bucuram de poezie!
vasilegogea
decembrie 21, 2018
l-am publicat ieri: https://vasilegogea.wordpress.com/2018/12/20/din-apostrof-nr-12-2018-o-nocturna/
radu tuculescu
decembrie 21, 2018
eu l-am citit pe FB…circula si acolo si ma bucur…
maria vaida
decembrie 21, 2018
Da, așa sunt unii, memoria lor nu are bătaie lungă. Să nu întinăm, Vasile, memoria stâlpilor împușcați în centrul Clujului în 21 decembrie 1989… Ei merită respectul nostru nețărmurit. Are pe fb poetul Alin Cucuruzan un poem sublim dedicat acestei zile memorabile și celor care și-au dat sângele pentru noi, chiar în mijlocul vechiului burg. Dumnezeu să așeze sufletele lor printre îngerii Săi!
Laszlo Alexandru
decembrie 21, 2018
Ce eș’ copil… Cînd tu protestai la Brașov și luai bătaie de la Securitate, Alex. Ștefănescu elogia în ziar lucrările Congresului XIV al PCR. Nimic nu s-a schimbat la el, de atunci. Cel mult poți să te amuzi de logica-beton: „eu am o părere foarte proastă despre disidenți (…) eu nu consider, deci, că am avut disidenți”. Din două una: Al.Ș. are păreri proaste despre ceva ce nu există, sau: cei despre care Al.Șt. are păreri proaste încetează să mai existe.
Vezi și textul meu „Frînarul”, la fel de valabil ca odinioară: http://193.226.7.140/~laszlo/eleonardo/n02/Laszlo5.htm
LIS
decembrie 21, 2018
Oribil individ. Natural, are reacția unui activist PCR (că activist PCR a fost), resentimentară, condamnabilă. Alex Ștefănescu a fost prins la Revoluție pe cai mari, făcea parte din activul de presă al CC al PCR, redactor-șef la revista Magazin și redactor-șef adjunct la România liberă, când Băcanu era arestat (o spun documentele, vezi Cartea Albă a Securității), la ce să te aștepți? Nu pot să cred în continuare că un asemenea oportunist de doi bani (inclusiv în literatură; e un critic decăzut moral) mai e azi luat în seamă și nu e aruncat la coșul de gunoi.
Ion Ionescu
decembrie 21, 2018
Poate ca d.l Alex Stefanescu vorbeste in somn!
Laszlo Alexandru
decembrie 21, 2018
Nu. Vorbește din burtă. Ventriloc se cheamă chestia asta.
N. Coande
decembrie 21, 2018
„Să-și fi băgat coada țărănistul-pecerist din neagră ilegalitate Alex Ștefănescu zis Costache?”
Pau Goma, Înscrisuri III, Ed. Ratio et Revelatio,
vetiver2
decembrie 21, 2018
Informator al organelor de trista amintire si omul de casa al lui Sprintaroiu, seful propagandei CC al PCR si al Mariei Costache – prietena Elenei Ceausescu si redactor sef al Romaniei Libere;
cel caruia Revolutia i-a stricat cariera, era pe creasta promovarii de partid;
redactorul sef adjunct al Romaniei Libere/Magazin care mi-a desfacut contractul de munca de la Romania libera/Magazin cu lacrimi de crocodil si a facut tot ce a putut ca sa ma impiedice sa revin in redactie dupa Revolutie (in urma procesului ziaristilor, asa numitul grup Bacanu, fusesem trimisa la Muncitorul Sanitar si mi se luase dreptul de semnatura etc);
nu are calitatea morala sa scrie despre disidenti, nici macar cuvantul ‘disident’. El trebuie sa taca. Am promis sa nu scriu despre el daca tace. Dar vad ca recidiveaza.
Acest ‘coleg’ pe care l-am ajutat sa nu piara de cateva ori in viata dar m-a lovit mortal oricand a putut – nu merita acest premiu literar pentru ca el nu are opera: este un autor de recenzii si atat.
eugen
decembrie 21, 2018
Cum să fie fost disidenți în România, când poporul avea din toate, când Țara era fericită, de plezneau de invidie toți pământenii? Care să fie fost motivele disidenței, când libertățile individului erau bătute în cuie? Dacă erai și mai ești încă ”înțelept” dar și păcătos, ”Nomina sunt odiosa”, atunci ”Iepoca a fost de aur” și toții morții, cu și fără cruce, au fost o bagatelă. Chiar dacă n-o să-i placă lui ”toașu”, dar au fost disidenți, au fost și încă destui. Au avut însă grijă hahalerele să le bage pumnu’n gură și sula-n coaste. Iar ce livrează ”the master” este, ca de obicei, ”water over the dam”.
dezideriududas
decembrie 22, 2018
Eu nu i-aș crede nici pe cei fără breton, mai ales că am văzut că până și Gigi Becali și-a lăsat breton…, deci lucrurile pot deveni periculoase.
Știu însă că atunci când umanitatea a ajuns într-un impas uriaș, după unul din multiplele atacuri ale islamismului radical în occident, d-nul Dorin Tudoran l-a readus în actualitate pe Kavafis cu « a sa » necesara prezență a barbarilor, cea pe care n-o poți clama decât dacă ai breton…Atunci am înțeles că Alex Stefanescu se înșeală grav în ceea ce afirmă azi…Atunci n-avea curaj, dar o spuneau/scriau alții…Problema este dacă aceasta este o greșeala sau o confuzie….În cazul al doilea, mai grav, nici freza într-o parte n-ajuta prea mult….Eu, fiind un « tehnocrat » al domeniului ( fără păr, nici breton, nici freză….), nu pot fi decât « imparțial , ca tot rumânul »…
PS E drept, n-am eu păr pe frunte, dar aș putea să mi-l aduc pe cel din spate…Și mai râdeam odată de-o șuviță….
MIS
decembrie 22, 2018
De acord cu prietena mea care semnează Vetiver, de acord și cu Laszlo
(am recitit tot ce a scris pe e-leonardo și pe blog: https://laszloal.wordpress.com/tag/alex-stefanescu/)
Stie mai mult Vetiver despre informatorul Alex St.? Dar despre ”Costache” amintit de Paul Goma?
Și:
Știe cineva dacă și unde au apărut recent aceste „opinii” ale Înalt Premiatului Critic?
Căutând pe internet, le-am găsit într-un interviu din 2008, publicat – unde credeți? – în ziarul „Lumina” al Patriarhiei Române.
http://ziarullumina.ro/scriitorii-din-generatia-80-doar-au-chicotit-in-scris-pe-seama-comunismului-52690.html
Ascuns acolo, interviul văd că nu are nici un comentariu. Mulțumim celui care l-a scos la… lumină semnalându-i-l lui Vasile și lui Vasile pentru excelentul lui comentariu.
Nu-i numai noapte, te ia și cu frig citind ce scrie omniprezentul și bisericosul critic!
E noapte și e frig, seniori!
Era atunci, pe vremea comunismului, când scria Laurențiu Fulga romanul cu acest curajos titlu, este și azi!
vetiver2
decembrie 23, 2018
Imi cer scuze, nu mi-am dat seama ca numele meu apare astfel – vetiver2.
Fac acum corectia necesara: Mirela Roznoveanu.
Dana (Mara)
decembrie 29, 2018
Tot respectul pentru cei care au avut curajul enorm sa se impotriveasca sistemului ceausist aberant. Dimpotriva, dupa evenimentele din 1989 blogurile fostilor disidenti au fost foarte importante si relevante pentru formarea unei societati civile sanatoase. Aceste bloguri au compensat in mare masura ceea ce lipsea din oferta formala a revistelor literare si culturale consacrate care din pacate au pacatuit prin a deveni in timp un soi de club cu intrarea prohibita in special pentru fostii „disidenti”. Poate ca pentru multi care au bagat capul in nisip ca strutul in trecut nu doreau acesti martori incomozi care le aminteau propria lasitate. Doreau sa fie ei in centrul atentiei, sa se bucure de succes fara a se justifice. Pina si Revista 22 care trebuia sa fie platforma care sa promoveze fostii disidenti a fost putin prietenoasa cu ei, de multe ori chiar reversul – gazduia cu voiosie suspecta chiar atacuri sistematice impotriva lor.
Eseurile de pe blogurile fostilor disidenti sint foarte valoroase si ar merita stocate intr-o baza de date la dispozitia marilor biblioteci desi nu au aparut in revistele de specialitate (desi meritau!) poate din cauza betelor in roate bagate de invdiosi in genul lui A.S.
Ani de zile puteai sa nu citesti presa oficiala ci numai sa accesezi generoasele bloguri care functionau ca o retea sincera – Certocratia (Dorin Tudoran) – Liviu Antonesei – Vasile Gogea -L.I.S. si erai un om liber si informat. Dar normal ca aceasta realitate deranjeaza pe multi profitori in genul lui A.S. clienti de casa nu numai la reviste literare ci si televiziuni obscure.
Mirela Roznoveanu
decembrie 30, 2018
De acord cu Mara. Blogurile lui Vasile Gogea si Liviu Antonesei ma tin la zi cu ce se intampla.
Pentru cei curiosi despre personajul in discutie, iata un link la un articol publicat acum 20 de ani in Lumea Libera Romaneasca din New York:
Dă clic pentru a accesa Stefanescu.pdf
Daca linkul direct la articolul in pdf nu se poate accesa, atunci mergeti la
https://wp.nyu.edu/mroznoveanu/2015/10/21/nonfiction_journalism/
si gasiti in pagina „Stefanescu” cu linkul respectiv.
Stocarea datelor este deasemenea un lucru important. Exista – sunt sigura ca stiti – asa numita masina de stocare a datelor din internet –the Wayback machine. Sugerez lui Liviu si Vasile sa mearga la aceasta adresa si sa salveze pentru eternitate fiecare articol inserind linkul la Save Page Now: http://web.archive.org/
Mirela Roznoveanu
DAOI
martie 9, 2019
Nedemn, din noaptea de Halloween a morților vii care se gratulează cu premii înainte să se scurgă-n pământ ca o moarte.