Importantă restituire din opera lui Vasile Lucaciu

Posted on ianuarie 27, 2019

5O lucrare filosofică monumentală

a lui Vasile Lucaciu,

lansată în Baia Mare

Cei 167 de ani trecuți de la nașterea părintelui doctor Vasile Lucaciu au fost marcați luni, 21 ianuarie, în Aula Magna a Centrului Universitar Nord din Baia Mare, prin lansarea unei monumentale lucrări: Instituțiuni filosofice.

Cunoscut ca preot, ctitor de biserică, continuator al proiectului Școlii Ardelene, ca militant al drepturilor românilor din Transilvania ori ca luptător al idealului unionist, preotul doctor Vasile Lucaciu a fost relevat, în cadrul evenimentului cultural amintit, ca filosof. Cele trei volume semnate de Vasile Lucaciu – Logica (volumul I), Metafizica (volumul II) și Filosofia Morală (volumul III) – și reunite sub denumirea Instituțiuni filosofice au apărut, în 2018, la Editura Eikon în cadrul unui proiect inițiat de Ansamblul Folcloric Național „Transilvania”, instituție din subordinea Consiliului Județean Maramureș, în parteneriat cu Centrul Universitar Nord din Baia Mare și finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale prin Comitetul Interministerial pentru Centenar.

În același context al lansării, a fost prezentat și albumul Părintele Dr. Vasile LucaciuSlujitor al Marii Uniri de la Alba Iulia din anul 1918.

Citește mai mult aici:

(http://www.graiul.ro/2019/01/24/o-lucrare-filosofica-monumentala-a-lui-vasile-lucaciu-lansata-in-baia-mare/)

*

Posted in: Anamnesis, Ex libris