Un apel în plină vară: Salvați berea românească! Salvați producătorii români de orz!

Posted on august 23, 2019

8



Am primit, în aceste zile caniculare (nu numai din punct de vedere meteorologic!), mijlocit de prozatorul Virgil Rațiu, un apel – ezit, pentru a-l numi – între insolit și grav. Dar, în România tot ce este insolit e grav!

Iată-l:

*

Tatăl uneia dintre rudele noastre dintr-un sat în apropiere de Brașov s-a dus la firma URSUS pentru a încheia contractul anual pentru cultivare și furnizare de orz ecologic (fără chimicale), așa cum a făcut mai mulți ani.
A fost refuzat de data aceasta pe motivul că firma nu mai cumpără orz de la producătorii români ci preferă să importe din Polonia. Orzul de import, între altele, conține și destule chimicale pentru conservare pe perioade lungi.
Ca atare, noi am hotărât, împreună cu un grup de prieteni, să renunțăm să mai cupăraă bere produsă de firma URSUS și dorim să atragem atenția tuturor celor care acceptă să fie informați că avem de a face cu un alt caz în care o companie multinațională contribuie la ruinarea economiei românești prin importuri nejustificate. Producătorii agricoli mici sau mai mari sunt din nou loviți de o companie multinațională.
Vă rugăm să distribuiți acest mesaj și dacă sunteți de acord, să renunțați măcar din când în când la a mai cumpăra bere fabricată de firma URSUS.
Cu stimă,
Octavian Tăbăcaru
____________________
Conform cu site-ul oficial UrsusBreweries mărcile fabricate sunt: Ursus, Timisoreana, Ciucas, Stejar, Azuga, Peroni Nastro Azzuro, Grolsch, Pilsner Urquell.
În martie 2017 compania Ursus Brewery a fost cumpărată de Asahi Breweries Europe Ltd (companie japoneză).
*
Cei care vor să sprijine micii producători români de bere trebuie să caute așa numita bere artizanală. Există mici fabrici de bere de calitate superioară în Timișoara, Cluj, București, Sibiu, Arad, Brașov. Se estimează că berea artizanală cumulează 5% din consumul de bere din România. Da, este mai scumpă decât berea pe care o găsim peste tot, dar calitatea este net superioară. Ca și satisfacția de a bea o bere produsă de români în România.
_________________________________
*
.                                                          .
*
…Nu pot să nu-mi amintesc că la începutul anilor 1990 s-a înființat, în Polonia, un Partid al Băutorilor de Bere, care a și trecut pragul electoral de reprezentare în Parlament!
La noi, cam în același timp, un reputat caragialeolog (Ștefan Cazimir) a înființat Partidul Liber Schimbist, care a „intrat”, și el, în Parlamentul României, în „atașul” P.D.S.R.-ului.
„Mofturi, monșer!” – spun moftangiii politici.
„Căldură mare! Birjar, la Gambrinus!” 
*
Posted in: Spune acum!