Sprijin juridic pentru toți cei care suferă agresiuni din partea „dezvoltatorilor imobiliari” și un avertisment pentru comisiile de urbanism

Posted on septembrie 7, 2019

8Urbanismul în faţa instanţei

(articol apărut în revista Observator cultural, Nr. 985/2019)

Problemele de urbanism au devenit, în ultimii ani, în multe orașe mari din România, familiare și nespecialiștilor, nu doar profesioniștilor din domeniu. Construcții haotice, fără respect pentru istoria comunității și pentru viața privată a persoanelor, s-au aglomerat în zone protejate, lipite de monumente istorice sau la mici distanțe, de cîțiva metri, de alte construcții deja existente. Libera inițiativă a fost adeseori confundată cu dreptul fiecăruia de a construi unde vrea și cum vrea.

Urbanismul se ocupă cu dirijarea evoluţiei complexe a localităţilor, prin elaborarea şi implementarea strategiilor de dezvoltare spaţială, durabilă şi integrată, pe termen scurt, mediu şi lung.

În România, după Revoluția din 1989, în baza Legii nr. 50/1991, autoritățile locale au emis mai întîi autorizații de construire, fără a avea o viziune urbanistică, urmînd ca, de la sfîrșitul anilor 1990, gradual, să se creeze și să se impună legislația specifică în materie de urbanism.

În timpul bulei imobiliare din perioada 2005-2009, au apărut masive investiții imobiliare în marile orașe ale României. Acestea au prilejuit și primele opoziții din partea activiștilor civici, a societății civile – dacă aceste planuri urbanistice răspund atît nevoii de dezvoltare, de modernizare, de expansiune urbană, cît și celei, uneori antagonice, de păstrare a moștenirii cultural-arhitectonice și urbanistice.

Nu a trecut mult pînă cînd instanțele de contencios administrativ au fost chemate să se pronunțe cu privire la legalitatea actelor administrative.

Interesul constant atît al practicienilor dreptului, cît și al justițiabililor în această materie au determinat publicarea culegerii Dreptul urbanismului. Practică judiciară, care tratează principalele aspecte de practică judiciară privind dreptul urbanismului. […]

Citește tot articolul aici:

https://www.observatorcultural.ro/articol/urbanismul-in-fata-instantei/

*

Posted in: Spune acum!