O descoperire istorică în centrul Clujului!

Posted on septembrie 13, 2019

2Muncitorii care lucrează în aceste zile pe șantierul de pe strada Regele Ferdinand, din Cluj-Napoca, au descoperit un zid și fundațiile unei porți care se dovedesc a fi parte a patrimoniului arheologic urban al Clujului (Klausenburg, Kolozsvár).

Imagine de epocă

Potrivit lui Cosmic C. Rusu, doctor în istorie al Universității Babeș-Bolyai și autor al cărții Re-descoperim Clujul, este vorba de zidul de vest al Turnului Portii Podului, parte a incintei medievale a orașului Cluj – datat foarte probabil în prima parte a sec. XV și demolat în anii 1872-1873.

„A fost unul dintre turnurile cele mai importante ale orașului, aflat în relație directă cu cea mai veche stradă atestată documentar a Clujului (Platea Pontis/Strada Podului, 1362) și cu primul pod din piatră ridicat peste Someș, în imediata sa vecinătate (atestat la 1580)”, precizează istoricul.

(https://citynews.ro/descoperire-arheologica-de-senzatie-in-centrul-clujului/?fbclid=IwAR3tv8iU7G-Z6jrgyB1bYrg8Yo88cDorudWmIKRUeDDZs-bCwMi3DhP-lt0)

*

Arheologul Sorin Cociş din cadrul Institutului de Arheologie şi Istoria Artei Cluj a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că descoperirea a fost făcută în cadrul unor lucrări de reabilitare care se fac pe Bulevardul Ferdinand din Cluj.

„Este vorba despre un monument de categoria I. Am descoperit, alături de alţi arheologi de la Muzeul de Istorie, de la Universitatea Babeş Bolyai şi Universitatea Sapientia, turnul de nord al oraşului medieval. Este prima poartă redescoperită. Este importantă descoperirea poziţionării porţii. Acum cercetăm. Am descoperit o latură a turnului. Zidul este din piatră pe latura de nord-sud, pe o lungime de 11 metri şi o lăţime de 1,30 metri”, a declarat  Sorin Cociş.

(http://www.napocanews.ro/2019/09/s-a-gasit-o-poarta-medievala-pe-str-ferdinand-din-cluj-napoca.html)

*

Am făcut o plimbare în zonă. Am aflat că sit-ul a fost scanat 3D, fotografiat și filmat cu dronă. Am făcut cîteva fotografii. (Nu se pot compara cu cele făcute de arheologi!) Sper(ăm) că nu va dura foarte mult pînă cînd reconstituirea 3D a construcției ale cărei urme materiale au fost descoperite va putea fi „vizitată” virtual.

Pînă atunci vă ofer și eu cîteva fotografii. Ale unor urme care atestă „cea mai veche poartă de ieșire din Cluj”, cu speranța că, acum, va fi o „nouă poartă de intrare” în istoria acestei cetăți transilvane.

*

*

*

*

*

*

Fotografii: Gogea’s Blog

*

Aceste vestigii fiind găsite sub una dintre cele mai circulate artere urbane din Cluj (între centrul istoric și gară), vor fi conservate ca atare și reîngropate.
*

Posted in: Uncategorized