Zilele prozei. Tema ediției: „Proza în traduceri”

Posted on septembrie 16, 2019

1ZILELE PROZEI

Ediția 13-a, 19-21 septembrie 2019

Organizatori: Filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor din România; Reprezentanţa B-N a Filialei Cluj a USR; Societatea Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud

Parteneri: Biblioteca Judeţeană George Coşbuc Bistriţa-Năsăud; Primăria comunei Chiuza; Primăria comunei Maieru; Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu” Maieru

Parteneri media: revistele Steaua, Neuma, Mişcarea literară, Răsunetul cultural și Radio România Cluj

Din program:

Joi, 19 septembrie

ora 12, la sediul Filialei Cluj a USR, masă rotundă: Starea prozei 

Vineri, 20 septembrie

ora 12, la Centrul Cultural Chiuza, Colocviul Proza în traduceri. Temele abordate: Moștenirea lui Liviu Rebreanu; Traduceri de proză în și din limba română; Experiența de prozator român tradus în alte limbi; Starea prozei etc.

Expoziție de desene Laura Poantă: Viața printre cărți. Ipostaze

ora 19: la Alpina Blazna (staţiune montană, lângă Maieru), Lectură publică

Sâmbătă, 21 septembrie

ora 10, la Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu” din Maieru, Întâlnire cu cititorii; Lansări de carte; Festivitatea de premiere.

Moment artistic.

Participanți: Florica și Jean-Louis COURRIOL, Simona ANTONESCU, Victor CUBLEȘAN, Daniel MOȘOIU, Rodica FRENȚIU, Mariana GORCZYCA, Leon-Iosif GRAPINI, Andrea H. HEDEȘ, Florina ILIS, Ovidiu PECICAN, Alina PELEA, Laura POANTĂ, Adrian POPESCU și scriitori din Bistrița-Năsăud.

Moderatori: Irina PETRAȘ și Andrei MOLDOVAN

*

MEMENTO

Din șoseaua ce vine de la Cîrlibaba, întovărășind Someșul cînd pe dreapta, cînd pe stînga, pînă la Cluj și chiar mai departe, se desprinde un drum alb mai sus de Armadia, trece rîul peste podul bătrîn de lemn, acoperit cu șindrilă mucegăită, spintecă satul Jidovița și aleargă spre Bistrița, unde se pierde în cealaltă șosea națională care coboară din Bucovina prin trecătoarea Bîrgăului.

Lăsînd Jidovița, drumul urcă întîi anevoie pînă ce-și face loc printre dealuri strîmtorate, pe urmă însă înaintează vesel, neted, mai ascunzîndu-se printre fagii tineri ai Pădurii-Domnești, mai poposind puțin la Cișmeaua-Mortului, unde picură veșnic apă de izvor răcoritoare, apoi cotește brusc pe sub Rîpele-Dracului, ca să dea buzna în Pripasul pitit într-o scrîntitură de coline.

La marginea satului te întîmpină din stînga o cruce strîmbă pe care e răstignit un Hristos cu fața spălăcită de ploi și cu o cununiță de flori veștede agățată de picioare. Suflă o adiere ușoară și Hristos își tremură jalnic trupul de tinichea ruginită pe lemnul mîncat de carii și înnegrit de vremuri.”

(Începutul romanului Ion, de Liviu Rebreanu. Fotografii: Gogea’s Blog.)

*