„Înconjorul lumii” cu prozatorul Horea Porumb

Posted on septembrie 23, 2019

2*

Horea PORUMB  e ardelean şi fizician, combinaţie din care a rezultat o fecundă şi foarte interesantă apropiere de literatură. El a absolvit şi şcoala vieţii la Paris dar, ca alt personaj julesvernian, a făcut şi ocolul pământului, cu rucsacul în spate, în nu ştiu câte zile. A văzut, adică, şi ştie foarte multe, nu doar din cărţile fundamentale.

Literatura şi-a asumat-o tot cu această gravitate de peregrin care îşi cunoaşte calea. Proza sa îmi pare scrisă la foc de tabără, într-un bivuac. Are notaţii fulgurante de jurnal, lacom să nu-i scape nimic important. Dar şi pauze de reculegere în faţa misterelor lumii. Pe scurt, are exact ce-i trebuie prozei adevărate.”

Radu Mareş

*

„Horea Porumb este un ardelean parizianizat. Şcolit bine şi plimbat prin lume. Din observaţiile sale de lectură şi din ce a văzut/auzit/simţit/amuşinat pe unde a umblat a scos niscaiva noi proze. […]

Căci, dacă în veac, statul pe loc producea idei – vezi şi plimbăreala de-o viaţă la Konigsberg a lui Kant – astăzi poveştile se nasc în mers. Călătoria produce feromonii activităţii intelectuale. ”Eu şi Charley străbătînd (searching) America” este una dintre cele mai frumoase cărţi ale lui Steinbeck.  În care nu a fost obligat să inventeze mai nimic. Aşa face şi Horea Porumb. Selectează şi aglutinează impresii şi imagini, mai vîră şi cîte vreo observaţie pertinentă, reuşind să compună ceva ce, cîndva, se numea proză.”

Bedros Horasangian

*