Haosul – ar trebui să scriu haiducia – care domnește pe Str. Someșului colț cu Str. Anton Pann este și nu este cunoscut deja, de mai bine de doi ani. Spun cunoscut și mă refer, în primul rînd, la locuitorii de pe această stradă care sunt supuși zilnic unui calvar greu de descris. Dar și obrăzniciei agresive cu care sunt tratați atunci cînd, ajunși cu nervii întinși la maximum, „îndrăznesc” să protesteze. Apoi, mai este cunoscut de presa din Cluj care a venit, de mai multe ori, în sprijinul acestor cetățeni. Cunoscute sunt aceste încălcări ale legislației rutiere, săvîrșite în „formă continuată”, și de Poliția locală care a luat unele măsuri, cum ar fi interzicerea staționării și parcării pe trotuarul din sensul de mers dinspre Str. Lalelelor pînă la intrarea pe Str. Anton Pann. Rezultatele nu sunt de neglijat. În cea mai mare parte a timpului trotuarul e degajat de autoturismele personale.
Dar… Există un dar, care dacă facem abstracție de funcția lui morfologică de conjuncție și îl luăm în unul dintre sensurile lui semantice, de substantiv, înseamnă mai degrabă blestem! pentru că spațiile eliberate de autoturisme sunt imediat, zilnic și succesiv ocupate de camioane, camionete, autoutilitare și betoniere. Primele, sunt cele care transportă meseriașii angajați de noii locatari ai blocului „SCALA”, pentru un plus de „amenajări interioare” și descarcă, de pe trotuarul învecinat blocului uși, ferestre, materiale de construcție, scule; apoi, sunt autoutilitarele sau camioanele care aduc mobila locatarilor; în fine, betonierele care transportă beton la șantierul de pe Str. Anton Pann și care și-au făcut un „punct de așteptare” pînă le vine rîndul la descărcare, pe trotuarul și sub ferestrele casei de colțul Str. Someșului.
Acum, se mai adaugă și mașinile care deservesc noul magazin „MEGA IMAGE” care se va deschide în aceste zile. Și, întrucît, toată esplanada din fața „SCALA CENTER” a fost deja protejată cu stîlpișori iar trotuarul care mai rămîne pînă la carosabil e de asemenea ocupat cu toate tipurile și mărcile de autoturisme, își descarcă deja (și o va face în continuare?) „marfa” tot de pe trotuarul de vis-a-vis, manipulatorii transportînd alimentele (de pildă, pîinea!) traversînd strada cu navetele în brațe! Cum programul anunțat deja al funcționării magazinului este preconizat între orele 7,00 a.m și 22,oo p.m, de luni pînă vineri și între 8,00 a.m. și 20,00 p.m. sîmbăta și duminica, mă întreb dacă noi, cei care mai locuim în proximitatea acestui magazin vom mai avea vreun program de liniște?
Repet ceea ce am mai spus și scris public: dreptul la locuire este unul dintre drepturile garantate de Carta Europeană a Drepturilor Cetățeanului. Voi face, și vom face toți cei afectați de încălcarea sistematică a acestui drept, uz de toate căile legale pentru a ne fi respectat acest drept. Nu putem „negocia” la nesfîrșit cu șoferi, zidari, instalatori sau chiar antreprenori liniștea noastră și integritatea proprietăților noastre.
Redau în continuare doar cîteva imagini – nu pot sta „de veghe” încontinuu! – ale acestui haos pe care, se pare, nu e nimeni în stare să-l mai controleze.
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
Asta e ce rămîne… „spuma” zilelor…
*
Liviu Antonesei
septembrie 25, 2019
Aici nu e urbanism, ci un fel de război de ocupație!
vasilegogea
septembrie 25, 2019
@Liviu Antonesei
Din păcate, nu te pot contrazice.
Liviu Antonesei
septembrie 25, 2019
Ce oraș, ce țară, ce lume!
vasilegogea
septembrie 25, 2019
@Liviu Antonesei
Cu siguranță, Leibniz n-are nici o vină!
Liviu Antonesei
septembrie 25, 2019
Leibniz nu cred… Nu poate fi mînă în mînă cu haimanalele alea care-și spun edili și developări…
Mircea Pora
septembrie 25, 2019
Ne-bunul simţ, desconsiderarea, insulta, replica violentă, ignoranţa fudulă sunt câţiva dintre „pilonii” pe care societatea românească se edifică. Momentele de solidaritate pe la evenimente culturale, aniversare, în realitate sunt fără fundament, uşoare ca penele de găină. Amabilităţi valabile o clipă. M-am săturat de toate astea. Ăştia suntem. Cine ne cumpără, ne cumpără aşa, cine nu, să treacă fericit mai departe.
Radu Mârza
septembrie 25, 2019
Perfect de acord. Acum mulți ani, mă strecuram de x ori prin zona ”Paris” cu căruciorul cu copil mic pe șosea, trotuarul fiind ocupat de mașini. Pot vedea zilnic că acum e și mai și… Dar trebuie pus presiune pe Poliția Locală, amenzile vor educa în cele din urmă…
vasilegogea
septembrie 26, 2019
@Radu Mârza
Poliția Locală, singură, nu poate face prea mult. Aici e vorba de un abandon, nu știu dacă premedidat sau din incompetență, a controlului respectării legislației care reglementează conduita (nu numai „civilă”, dar și instituțională, economică, urbanistică, ecologică ș.a.m.d.) a DOMENIULUI PUBLIC, care a devenit un fel de codru-tăpșan-(dez)organizare de șantier în care totul e permis…
magda ursache
septembrie 26, 2019
Vă înțeleg , dragă Vasile Gogea.Și eu sunt sub asediul termopanistului de sus, care a dărîmat pereții de rezistență ai apartamentului. Iar bulevardul Copou e din ce în ce mai lipsit de tei și de castani, dar plin de restaurante.Noaptea, curse de motociclete, ziua – muzici.magda u.
vasilegogea
septembrie 26, 2019
@magda ursache
Mulțumesc!