O izbîndă a memoriei și a credinței: „Casa Maniu” îi așteaptă, pe cei care au crezut în ea, la inaugurare!

Posted on septembrie 30, 2019

8Casa Memorială „Iuliu Maniu” din localitatea Bădăcin va fi inaugurată sâmbătă, 12 octombrie 2019, începând cu ora 12:00, cu ocazia finalizării lucrărilor de reabilitare realizate în cadrul campaniei publice  „Salvaţi istoria naţională, salvaţi Casa lui Iuliu Maniu!”, inițiate de părintele Cristian Borz și publicația Sălajul pur și simplu, în anul 2015.

A sosit și ziua în care: „Mulți vor putea să pună mâna pe ziduri, să pășească înăuntru prin ușile noi și să spună zâmbind, trecând palma peste tencuiala proaspătă: “Casa asta trăiește și datorită mie. Câteva cărămizi din zidul ăsta eu le-am așezat. Grinda asta frumoasă, de lemn, s-a cumpărat cu banii pe care i-am trimis atunci“. Și zâmbind, acești oameni vor trece din încăpere în încăpere… iar undeva, privind de departe Casa Maniu, vor fi și inși surprinși să afle ca ea încă rezistă, împotrivindu-se tuturor vitregiilor care au vrut să o pună la pământ.” (Mihaela Moldovan, 13.09.2017,  Sălajul pur și simplu)

Ar fi o mare bucurie pentru mine ca la evenimentul din 12 octombrie a.c. să am posibilitatea să-i întâlnesc pe toți donatorii, voluntarii, pe cei ce au scris și cei ce ne-au dat un sfat bun la momentul potrivit, să-i cunosc, să le pot strânge mâna și să le mulțumesc. M-aș bucura să fie prezenți toți și să ne bucurăm împreună la acest eveniment.

Ne-ar face o mare onoare dacă ar participa cât mai multă lume la acest eveniment cu o încărcătură istorică cu totul specială.

Inaugurarea Casei Memoriale „Iuliu Maniu” de la Bădăcin înseamnă pentru mine împlinirea unei dorințe și sunt onorat și bucuros că am avut șansa să particip la acest proiect de suflet.

Frumusețea acestui proiect constă în faptul că el aparține celor mulți, împreună cu ei, timp de patru ani, am format o mare echipă, ei au fost cei care nu au lăsat să se distrugă acest colț al demnității românești. Tuturor le sunt recunoscător pentru încredere.”, transmite părintele Cristian Borz.

 *

Manifestările, organizate de Parohia Greco-Catolică Bădăcin  se vor desfăşura după următorul

program:

– Slujba de sfințire a Casei Memoriale „Iuliu Maniu”, P.S. Virgil Bercea, episcop

greco-catolic de Oradea

– Depuneri de coroane la bustul lui Iuliu Maniu

– Discursuri: PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea

Laurențiu-Mihai Ștefan, Consilier Prezidențial;

Florin Florian, Prefectul Județului Sălaj

Emil Burzo, Academia Română;

Ioan Bolovan, Prorector UBB;

Dr Ioan Boilă, strănepotul lui Iuliu Maniu

Ilie Bolojan, primarul orașului Oradea

Andrei Gherasim, Fundația Corneliu Coposu

Pr. Cristian Borz, paroh

– Vizitarea Casei Memoriale „Iuliu Maniu”

*

(Primit, ca de atîtea ori în acești patru ani de campanie, de la părintele Cristian Borz: un preot de țară care a știut mai bine decît toate instituțiile statului a cui e Țara asta, căreia Iuliu Maniu i-a fost unul dintre părinții fondatori și i-a consacrat toată credința, energia și puterea, făcînd din salvarea Casei memoriale „Iuliu Maniu” o misiune de salvare a memoriei, conștiinței și demnității naționale.

Dumnezeu să-i păstreze mereu harul cu care l-a dăruit și puterea lui binelucrătoare! Vrednic este!)

*

Posted in: In Memoriam